Υγεία

07/09/2019 - 06:31

Καλά νέα!«Έρχεται» ο ψηφιοποιητής του μαστογράφου

Άρχισε η εγκατάσταση του νέου μηχανήματος υπερήχων που μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη από την Αθήνα / Ο μαστογράφος έφτασε το Νοέμβριο του 2016 και θα λειτουργήσει τρία χρόνια μετά και έπρεπε να αναλάβει προϊσταμένη η κ. Μανιάτη

Ρεπορτάζ Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

Τρία χρόνια αφότου το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης στην Επάνω Σκάλα παρέλαβε έναν μεταχειρισμένο μαστογράφο από νοσοκομείο των Αθηνών, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το σωτήριο αυτό διαγνωστικό μηχάνημα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Πρόκειται για άλλη μια σημαντική εκκρεμότητα που καταφέρνει να διευθετήσει η Ελεονώρα Μανιάτη στο διάστημα του ενός έτους περίπου που βρίσκεται στη θέση της Συντονίστριας στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας, αλλάζοντας τα δεδομένα με νέες ειδικότητες γιατρών που προστέθηκαν και με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

 

Από το 2016 τον είχαν και τον έβλεπαν!

Αναλαμβάνοντας το 2018 τα καθήκοντά της η κ. Μανιάτη βρήκε ανενεργό από τον Νοέμβριο του 2016 (σ.σ.!!!) το μαστογράφο που είχε αποσταλεί στη Μυτιλήνη, χωρίς να συνοδεύεται από τον απαιτούμενο εξοπλισμό που τον καθιστά λειτουργικό, όπως είναι ο ψηφιοποιητής. Σε μια περίοδο που για να κάνουν οι γυναίκες της Λέσβου δωρεάν μαστογραφίες θα πρέπει να απευθύνονται στο Βοστάνειο, αλλά θα περιμένουν μήνες λόγω της μακροσκελέστατης λίστας των ραντεβού, ο μαστογράφος που διατέθηκε στο πρώην ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από το νοσοκομείο της Βούλας, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των ραντεβού του νοσοκομείου με τη δημιουργία και δεύτερου πόλου, στην Επάνω Σκάλα για μαστογραφίες. Ωστόσο το διαγνωστικό μηχάνημα – η μεταφορά του οποίου καλύφθηκε από δωρεές – έφτασε «μισό» στη Μυτιλήνη, καθώς δεν συνοδεύθηκε από τον απαιτούμενο εξοπλισμό για τη λειτουργία ψηφιοποιητή, ώστε να μπορούν να γίνονται ψηφιοποιημένες μαστογραφίες.

Το πιθανότερο είναι πως το διαγνωστικό μηχάνημα που απέστειλαν από την Αθήνα στη Μυτιλήνη βρισκόταν σε κάποια αποθήκη του νοσοκομείου της Βούλας χωρίς να χρησιμοποιείται, καθώς η τεχνολογία του είναι παρωχημένη, δεδομένου πως μπορεί να κάνει μόνο αναλογικές μαστογραφίες. Μπορεί αυτός ο τύπος των μαστογραφιών να εφαρμοζόταν σε όλη την Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια, στις μέρες μας όμως οι αναλογικοί μαστογράφοι έχουν αντικατασταθεί από ψηφιακούς, μια και τέτοιου τύπου διαθέτει το νοσοκομείο αλλά και κάποια ιδιωτικά ακτινολογικά εργαστήρια της Μυτιλήνης. Όπου δεν υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος λειτουργεί τουλάχιστον ψηφιοποιημένος,  καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα διάγνωσης του καρκίνου του μαστού σε όσο το δυνατόν πιο πρώιμα στάδια σε αντίθεση με τον αναλογικό μαστογράφο που βρίσκεται ένα βήμα πίσω.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, ο μαστογράφος που διατέθηκε στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης το Νοέμβριο του 2016 παρέμενε συσκευασμένος και ανενεργός για χρόνια. Από το 2018  που ανέλαβε τα καθήκοντά της η κ. Μανιάτη άρχισε την αλληλογραφία με την ηγεσία της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, λειτουργώντας πιεστικά και ανεβάζοντας τους τόνους εκεί που χρειαζόταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και ενώ η Υγειονομική Περιφέρεια δεν έχει συμπεριλάβει την προμήθεια του ψηφιοποιητή του μαστογράφου στις προτάσεις της για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ, να αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού χρηματοδοτώντας από δικούς της πόρους.

Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που βρίσκεται στο εξωτερικό έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά του μηχανήματος στην Ελλάδα ώστε στη συνέχεια να φτάσει στο Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας. «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου βρήκα τον μαστογράφο συσκευασμένο μέσα στο ακτινολογικό χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια για την προμήθεια ψηφιοποιητή», είπε στα «Νέα της Λέσβου» η κ. Μανιάτη. Και συνέχισε: «Ήταν χρέος μας να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για να καλυφθεί αυτή η έλλειψη το συντομότερο δυνατό, μην ξεχνάτε όμως ότι μεσολάβησε και διαγωνισμός. Πιστεύουμε ότι προς το τέλος Σεπτεμβρίου ή  μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε παραλάβει τον ψηφιοποιητή ώστε να δρομολογηθεί από το Νοέμβριο η λειτουργία του μαστογράφου από τους τεχνολόγους χειριστές των ακτινολογικών μας εργαστηρίων, ενώ επίκειται η ανανέωση της σύμβασης της επικουρικής Ακτινολόγου. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας της Επάνω Σκάλας με νέες ιατρικές ειδικότητες και διαγνωστικό εξοπλισμό, το κυριότερο όμως για εμάς είναι η ικανοποίηση που βλέπουμε στα μάτια των ασθενών καθημερινά, είναι αυτό το «μπράβο» και το «ευχαριστώ» που μας λένε και που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του Κέντρου Υγείας για την προσφορά του στον άνθρωπο, τον οποίο είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε», είπε καταλήγοντας κ. Μανιάτη.

 

Να και υπέρηχος! 

Την ώρα που ο ψηφιοποιητής του μαστογράφου αναμένεται σύντομα να έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα, στην Επάνω Σκάλα έφτανε ένα τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα υπερήχων για το οποίο ήδη ξεκίνησε η εγκατάσταση από τεχνικό, που ταξίδεψε από την Αθήνα στη Μυτιλήνη και θα ακολουθήσει η εκπαίδευση του προσωπικού. Πρόκειται για ένα σημαντικό απόκτημα για το Κέντρο Υγείας της Επάνω Σκάλας, που αποτελεί μέρος της προμήθειας που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ για την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, ενώ έχει φτάσει ήδη στη Μυτιλήνη, όπως έγραψαν τα «Νέα της Λέσβου» από το προηγούμενο διάστημα, ένα ειδικό μηχάνημα για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας και αναμένεται κι αυτό να εγκατασταθεί από τον ειδικό τεχνικό της προμηθεύτριας εταιρείας.

πηγή: http://nealesvou.gr

 

Μοιράσου το άρθρο!