Υγεία

25/11/2013 - 06:08

Κινητοποιήσεις Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου: Για την υπεράσπιση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου

Κινητοποιήσεις Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου: Για την υπεράσπιση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου

yle="text-align: justify;">Για την υπεράσπιση των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου
Το τελευταίο διάστημα το δημόσιο σύστημα υγείας έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) . Η επίθεση ξεκίνησε με το κλείσιμο 6 νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσα στο καλοκαίρι. Συνεχίστηκε με την ανακοίνωση των προτάσεων των επιτροπών του Υπουργείου, του ΕΟΠΥΥ και της Task Forse για την πρωτοβάθμια περίθαλψη τον Σεπτέμβρη,  για να μετρήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι φανερό πού το πάει η κυβέρνηση. Από τη μια να ακρωτηριάσει ακόμα μια φορά τις ήδη δραματικά περικομμένες δαπάνες και από την άλλη να κλείσει μια σειρά νοσοκομεία, ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Υγείας, οδηγώντας τους εργαζόμενους  σε διαθεσιμότητα και απόλυση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις στην τρόικας.
Ενδεικτικά στον προϋπολογισμό του 2014 οι δαπάνες του ΕΟΠΠΥ μειώνονται κατά 1,5 δισ. (από 7,3 στα 5,9) και η κρατική ενίσχυση από 1,1 δισ. σε 774 εκατ. Οι δαπάνες για φάρμακα μειώνονται κατά 370 εκατ ευρώ (από 2,37 δισ. σε 2 δισ.), για τα νοσοκομεία κατά 300 εκατ.(από 1,4 δισ. σε 1,1 δισ.)  και οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας κατά 1 δισ (από 5,48 δισ. σε 4,45 δισ.). Η επίθεση συνεχίζεται με την διάλυση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τη διαθεσιμότητα καταρχήν 250 εργαζομένων. Η «αξιολόγηση» των νοσοκομείων της περιφέρειας, θα οδηγήσει σε νέο κύμα λουκέτων και σε νέες διαθεσιμότητες – απολύσεις προσωπικού.
Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε γιατρούς ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς και με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, έχουμε μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες και ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των μονάδων όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η σίτιση, η διοικητική υποστήριξη ακόμα και ο εργαστηριακός τομέας. Προωθούνται η καθιέρωση ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, επί πληρωμή και νέα χαράτσια: 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στα νοσοκομεία.  
Αναμένονται οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας και την υπαγωγή των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ στις Περιφέρειες, που θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, το κράτος αποσύρεται ακόμα περισσότερο από την υποχρέωση να προσφέρει δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης. Συνδέουν τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη», τις ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ, το ΕΣΠΑ, την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό αλλά και τις αγροτικές επιδοτήσεις. Στα πλαίσια των σφιχτών κλειστών προϋπολογισμών, οι ασθενείς θα δικαιούνται μία πετσοκομμένη «βασική δέσμη υπηρεσιών υγείας» με στοιχειώδη πακέτα παροχών με ανώτατο όριο (πλαφόν) της «ηλεκτρονικής κάρτας υγείας» και μετά από έγκριση του «Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Κλινικού Ελέγχου» που προφανώς θα ελέγχει με κριτήριο τα νούμερα και όχι τις υγειονομικές ανάγκες.
Η «αξιολόγηση» αξιοποιώντας την «κινητικότητα-διαθεσιμότητα» θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο σημαντικού αριθμού μονάδων, σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μνημονίων και της τρόικας. Σύμφωνα με τις προτάσεις της Task Forse και τις δηλώσεις του Υπουργού και του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η μείωση των 550 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ) σε περίπου 360. Προβλέπονται Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν κατά μέσο όρο 50.000-100.000 πληθυσμό. Μακροπρόθεσμα προβλέπονται οικογενειακά ιατρεία, με 3-5 οικογενειακούς ιατρούς, 1 παιδίατρο, επαγγελματίες υγείας και διοικητικό προσωπικό που θα καλύπτουν 5-10.000 πληθυσμό, συμπληρούμενα από ατομικά ιατρεία οικογενειακών ιατρών και περιφερειακά ιατρεία. Σχεδιάζεται η παραχώρηση Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες.
Το προσωπικό των δομών που θα καταργηθούν ή θα αλλάξουν ρόλο θα βγει σε διαθεσιμότητα και πολλοί από αυτούς θα απολυθούν. Ήδη έχει ανακοινωθεί η διαθεσιμότητα 2246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ και έπεται συνέχεια. Θα υπάρξει βίαιη επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων που θα παραμείνουν στο σύστημα,  πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να αλλάξουν τόπο διαμονής. Η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου εντός Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων, στόχο έχει την κατάργηση της εργασιακής σχέσης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ και την πολυδιάσπαση γιατρών και εργαζομένων. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη περικοπή δικαιωμάτων και μισθών μελλοντικά, θα σημάνει την πλήρη επιχειρηματικοποίηση – ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ., μεταβιβάζοντας στους ασθενείς την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενους.
 Αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες κατευθύνσεις στη Λέσβο από τα 4 Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), δεν θα μείνουν ανοιχτά πάνω από 2. Τα υπόλοιπα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μετατραπούν σε οικογενειακά ιατρεία, χωρίς 24ωρη λειτουργία και εφημερία, χωρίς εργαστηριακή υποδομή, χωρίς υποστήριξη από ειδικευμένους γιατρούς του νοσοκομείου και χωρίς ασθενοφόρο. Οι συνέπειες στους ασθενείς – χρήστες της υγείας θα είναι ακόμα χειρότερες: Θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους την ώρα του επείγοντος, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η  πρόσβαση σε ειδικό γιατρό και εργαστήρια και κυρίως θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα μεγαλύτερα ποσά για γιατρούς και εξετάσεις. Στις κωμοπόλεις όπου τα Κέντρα Υγείας θα κλείσουν το πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα είναι μεγάλο και θα οδηγήσει  στην υποβάθμιση και την ερημοποίηση της υπαίθρου.
Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.

Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τις ζωές μας, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, για να σωθούν οι τοκογλύφοι, για τα συμφέροντα της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Με ενωτικό παλλαϊκό ξεσηκωμό μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική τους. Με αγώνες στηριγμένους στις συνελεύσεις των εργαζομένων, σε συντονισμό με τους χρήστες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σωτηρίας και υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Όχι στις προτάσεις Σουλιώτη, Κοντού και Task Forse για ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει, ή να μην υποβαθμιστεί. Ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.
Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών.
Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, αρχικά με μετατροπή και 24ωρη λειτουργία των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, όπου υπάρχουν. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κρατικοκεντρικό και όχι ασφαλιστικοκεντρικό).
 Αποφασίζουμε
1)    Συμμετέχουμε μαζικά στην Απεργία στις 29 Νοεμβρίου και στο Συλλαλητήριο στο Υπουργείο Υγείας, ενάντια στο κλείσιμο των Νοσοκομείων, την διαθεσιμότητα και για την Υπεράσπιση των Κέντρων Υγείας, των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και του Νοσοκομείου.
2)    Προτείνουμε να συγκροτηθεί ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα με Σωματεία Εργαζομένων, Συλλόγους ασθενών, τοπικούς φορείς, κινήσεις πολιτών για την υπεράσπιση των Κέντρων Υγείας του νησιού και του δημόσιου συστήματος υγείας.
3)    Ενημερώνουμε τους πολίτες και είμαστε σε εγρήγορση για να αντιδράσουμε άμεσα, μαζικά και αποφασιστικά σε ενδεχόμενο κλείσιμο ή υποβάθμιση Κέντρου Υγείας ή πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.



ΕΝΩΣΗ   ΙΑΤΡΩΝ   Ε.Σ.Υ.   ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!