Υγεία

28/12/2013 - 06:30

Κοινή ανακοίνωση των σωματείων της Λέσβου για την υγεία

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Τους τελευταίους μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στο  επίκεντρο της επίθεσης της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΔΝΤ.  Έχουν κλείσει 8 νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Περικόπτουν τις δαπάνες στην υγεία: κατά 320 εκατ. ευρώ τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων, κατά 539 εκατ. ευρώ τις παροχές ασθένειας, κατά 370 εκατ. ευρώ την φαρμακευτική δαπάνη, κατά 334 εκατ. ευρώ την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και κατά 2,2 δισ. τον προϋπολογισμό του. Προχωρούν στη διάλυση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θέτουν σε διαθεσιμότητα 250 εργαζομένους. Καταργούν την ειδικότητα των οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων στο Ε.Σ.Υ. και τους θέτουν σε διαθεσιμότητα.

Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας και σχεδιάζουν την υπαγωγή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας του στις Περιφέρειες, που θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους.  Συνδέουν τη χρηματοδότηση τους με τον «Καλλικράτη», την αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και καπνό, τις αγροτικές επιδοτήσεις, το ΕΣΠΑ κτλ. Στα πλαίσια των σφιχτών κλειστών προϋπολογισμών, οι ασθενείς θα δικαιούνται στοιχειώδη πακέτα παροχών με ανώτατο όριο (πλαφόν) και κριτήριο τα νούμερα και όχι τις υγειονομικές ανάγκες. Σχεδιάζεται η μείωση των 550 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας και πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ) σε περίπου 360.  Προβλέπονται Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν κατά μέσο όρο 50.000-100.000 πληθυσμό και η παραχώρηση κάποιων Κέντρων Υγείας σε ιδιώτες.

Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, σε γιατρούς ειδικούς, ειδικευόμενους και αγροτικούς και με ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, έχουμε μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών (από Μυτιλήνη στη Λήμνο και τον Αη Στράτη) και ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας τους όπως: η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση, η σίτιση, η διοικητική υποστήριξη ακόμα και ο εργαστηριακός τομέας. Προωθούνται η καθιέρωση ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, επί πληρωμή και νέα χαράτσια: 1 ευρώ ανά συνταγή και 25 ευρώ κατά την εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Η «αξιολόγηση» νοσοκομείων και κέντρων υγείας, αξιοποιώντας την «κινητικότητα-διαθεσιμότητα» θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο σημαντικού αριθμού μονάδων. Αν εφαρμοστούν οι προτεινόμενες κατευθύνσεις στη Λέσβο από τα 4 Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν θα μείνουν ανοιχτά πάνω από 2. Οι ασθενείς θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους, την ώρα του επείγοντος, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η πρόσβαση σε ειδικό γιατρό και εργαστήρια και κυρίως θα πληρώνουν από την τσέπη τους ακόμα μεγαλύτερα ποσά για γιατρούς και εξετάσεις. Στις κωμοπόλεις όπου τα Κέντρα Υγείας θα κλείσουν το πλήγμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα είναι μεγάλο και θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και την ερημοποίηση της υπαίθρου.

Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε.

Δεν δεχόμαστε να θυσιάσουμε τις ζωές μας, το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας, για να σωθούν οι τοκογλύφοι, για τα συμφέροντα της τρόικας. Με ενωτικό παλλαϊκό ξεσηκωμό η πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. - κεφαλαίου μπορεί να ανατραπεί. Με αγώνες στηριγμένους στις συνελεύσεις των εργαζομένων, σε συντονισμό με τους χρήστες υγείας και τις τοπικές κοινωνίες να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο σωτηρίας και υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

=>    Κανένα Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ να μην κλείσει και ούτε να υποβαθμιστεί. Ενίσχυσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών. Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών.

=>  Ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ενταγμένο στο ΕΣΥ. Ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου με 24ωρη λειτουργία στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ενίσχυση του οικογενειακού γιατρού ως βασικής, όχι όμως αποκλειστικής πύλης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

=>  Καθιέρωση θετικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών και προσωπικού σε μονάδες απομακρυσμένων περιοχών. Αποσύνδεση και πλήρη αυτονομία του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Όχι στις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, όχι στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, όχι στις συγχωνεύσεις κλινικών. Όχι στην κατάργηση της ειδικότητας των οδηγών – πληρωμάτων ασθενοφόρου.

=>  Δημόσιο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (κρατικοκεντρικό και όχι ασφαλιστικοκεντρικό). Ενιαίες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζομένους στην υγεία, με μονιμότητα και γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση όλων των απαράδεκτων χαρατσιών στην υγεία.

Δεκέμβρης 2013  
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!