Υγεία

18/12/2020 - 13:12

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκτιμούμε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς

Στις 26 Δεκεμβρίου τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα θα αρχίσουν από την επόμενη μέρα, στις 27 δηλαδή, σε πέντε νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πως τα πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό θα φτάσουν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου, ενώ μία ημέρα αργότερα, στις 27 του μηνός, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε συνολικά πέντε νοσοκομεία. 

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη» όπως ενημέρωσε ο πρωθυπουργός κατά την ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα το πρωί στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας για τον σχεδιασμό του εμβολιασμού. 

 

 

Η προτεραιοποίηση

Μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως θα δοθεί μία «προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι» σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

«Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωές μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων» διευκρίνισε.

Σειρά, στη συνέχεια, θα πάρουν όσοι είναι άνω των 65 ετών με τον αριθμό τους να υπολογίζεται γύρω στα  2,4 εκατομμύρια.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ενημέρωσε πως οι πρώτοι θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα θα είναι μία «νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

 

 

«Μικρό κενό στις προσδοκίες»

Αναφερόμενος στις αρχικές εκτιμήσεις για το πόσες θα ήταν οι δόσεις που θα λάμβανε η χώρα μας στην πρώτη φάση, παραδέχθηκε πως «η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί». 

Επεσήμανε, όμως, πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή και κάθε χώρα «λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική».

Η σημασία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, για άλλη μία φορά, τη σημασία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων πολιτών, καθώς –όπως προκύπτει από τα στοιχεία– «αντιπροσωπεύουν το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων».

«Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία» συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως έχουν εξασφαλιστεί οι όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων στα συνολικά 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

 

Η πολιτική ηγεσία θα κάνει πρώτη το εμβόλιο

«Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ακόμη πως «οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δείξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επιστήσω την προσοχή όλων, η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».

 

Αναφέρθηκε, τέλος στα διαφορετικά Χριστούγεννα που θα βιώσουμε φέτος, τόνισε όμως πως «εμβόλιο δεν μας απελευθερώνει μόνο από τον ζυγό της υγειονομικής απειλής, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και ένα διαβατήριο ανάκτησης των μικρών και μεγάλων ελευθεριών μας, που γνώρισαν προσωρινούς πλην όμως αναγκαίους περιορισμούς».

Μοιράσου το άρθρο!