Υγεία

17/01/2022 - 08:45

Λέσβος: Μηνύουν εταιρία φαρμάκων

Για εμπορικούς εκβιασμούς

Μήνυση κατά φαρμακευτικής εταιρίας κατέθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς. Οπως είπε στη «δημοκρατία», «η εταιρία MERCK SHARP & DOHME εδώ και μήνες αρνείται να προμηθεύσει τα φαρμακεία του νομού Λέσβου με τις επαρκείς ποσότητες πρωτότυπων και αναντικατάστατων φαρμάκων JANUMET 50+1000, JANUVIA 100 και JANUVIA 50 για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, προφανώς γιατί τα εξάγει στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, από τα 100 κουτιά τον μήνα που μπορεί να χρειάζονται τα φαρμακεία μας, δίνει τα 30 και παράλληλα εκβιάζει κάθε φαρμακείο να αγοράσει και άλλα προϊόντα της -π.χ. κρέμες-, προκειμένου να κάνει έναν λογαριασμό 150 ευρώ».

Το φάρμακο είναι πρωτότυπο, με λίγες παρενέργειες και αναντικατάστατο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΛ, και οι ασθενείς που το έχουν ξεκινήσει δεν το βρίσκουν. Από τα 100 φαρμακεία της Λέσβου, τα 94 κατέθεσαν στον εισαγγελέα Μυτιλήνης υπεύθυνες δηλώσεις, αναφέροντας ότι «αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς με φάρμακα της εταιρίας MSD, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η θεραπεία τους».

Τι απαντούν

Από την πλευρά της, η εταιρία MSD σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τον περασμένο Δεκέμβριο διέθεσε στη Λέσβο περίπου 860 κουτιά από τα παραπάνω σκευάσματα, που αντιστοιχούν σε περίπου 840 διαβητικούς, αριθμός που υπερβαίνει τον αναμενόμενο αριθμό ασθενών για τον νομό Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!