Skip to main content
|

Ν. Χαρδαλιάς: Από 12 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

Τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 και την ενεργοποίηση της ιστοσελίδας https://covid19.gov.gr παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19. Μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάστηκε ουσιαστικά ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής για όλη την Ελλάδα. Ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα : Επίπεδο 1 - Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 - Επιτήρησης, Επίπεδο 3 - Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 - Αυξημένου Κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Έτσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, εργασιακής, οικογενειακής αλλά και της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Το νέο αυτό πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα. Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι τροποποιήσεις αυτές κρίθηκαν «αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και το χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους». Όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα πλαίσιο μέτρων που στηρίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων μηνών, στη διαφάνεια , ώστε κάθε πολίτης της χώρας να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα μέτρα στην περιοχή όπου ζει αλλά και στην ισορροπία μεταξύ των υγειονομικών συστάσεων και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου».

 

Στο σύνολο 74 Περιφερειακών Ενοτήτων, 26 περιφερειακές ενότητες ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), 25 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), και 23 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση δηλαδή αυξημένης επιτήρησης), ενώ καμία δεν βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου (επίπεδο 4). Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε σε τι επίπεδο βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Για όλα τα μέτρα που συνοδεύουν το κάθε επίπεδο εκτός από την ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ενημερωθούν και από την επίσημη σελίδα της Πολιτικής Προστασίας, www.civilprotection.gr.

 

Ο κ. Χαρδαλιάς αφού ευχαρίστησε όσους δούλεψαν σκληρά για τον συντονισμό των υπουργείων και για την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος αναφέρθηκε ξεχωριστά στην ομάδα της προεδρίας της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, κ. 'Ακη Σκέρτσο και τον γενικό γραμματέα συντονισμού εσωτερικών πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη.

«Χωρίς την ομάδα τους ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα και η καθημερινή αντιμετώπιση της πανδημίας θα ήταν αν μη τι άλλο πιο δύσκολη», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι «από την πρώτη μέρα της πανδημίας η κυβέρνηση κάνει ό,τι απαιτείται για να περιορίσει τον ιό για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία».

«Μπορεί τα μέτρα που υιοθετούνται να είναι δυναμικά, να προσαρμόζονται στις συνθήκες και στις εξελίξεις κάθε χρονικής συγκυρίας ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις υγειονομικές απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε κάθε φάση. Όμως απόλυτη προτεραιότητά μας παραμένει η προστασία των πολιτών χωρίς εκπτώσεις, ένα στοίχημα ευθύνης για τον καθένα από εμάς που καλούμαστε να κερδίσουμε καθημερινά όλοι μαζί μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να μπορέσουμε να αφήσουμε οριστικά την πανδημία πίσω μας», κατέληξε.

 

Ερωτηθείς για τις τροποποιήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι αυτό που αλλάζει και εισάγεται ως νέος κανόνας είναι ότι σε όλα τα επίπεδα, σε όλη την Ελλάδα πλέον υπάρχει ωράριο για την εστίαση.

Ερωτηθείς για το πόσο κοντά είναι στο επίπεδο 4 η Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε μακριά από την ένταξη της Αττικής στο επίπεδο 4, και μένει κάθε μέτρο που εφαρμόζεται να φέρνει κάποια αποτελέσματα. Για την ώρα η καμπύλη στην Αττική παραμένει επίπεδη. Υπάρχει μια πίεση στις ΜΕΘ, στους διασωληνωμένους αλλά αυτά είναι ζητήματα που είναι 17 κριτήρια που συνυπολογίζονται από διαφορετικούς φορείς ώστε να καταλήγουμε στην τελική μας απόφαση για το τι προχωρά και τι μπορεί να περιμένει. Όλη αυτή η προσέγγιση είναι προσέγγιση που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα», ενώ προσέθεσε ότι «τα πράγματα είναι παντελώς εξορθολογισμένα. Μέχρι τώρα η ερώτηση ήταν τι μέτρα θα πάρουμε κι αν ισχύει το ένα μέτρο και αν ισχύει το άλλο μέτρο , τώρα το ερώτημα είναι σε ποιο επίπεδο θα καταταγεί η κάθε περιοχή. Η απόφαση αυτή είναι μια απόφαση που κάθε Τετάρτη συζητάμε, κάθε 14 μέρες επικαιροποιούμε, από μια ειδική επιτροπή που συμμετέχουν 6 επιδημιολογοί και άνθρωποι που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό».

 

Επιπλέον ερωτηθείς αν θα διαφοροποιούνται οι δήμοι από την Περιφερειακή Ενότητα και πώς θα φαίνεται αυτό στην πλατφόρμα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «με τη διάρθρωση που έχουμε κάνει φαντάζει μακρινό να βάλουμε έναν δήμο σε μεγαλύτερο επίπεδο ή σε μικρότερο επίπεδο σε σχέση με την περιφερειακή ενότητα γιατί εκ των πραγμάτων υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ του γενικού πληθυσμού. Το ζήτημα είναι ότι το κρατάμε σαν εναλλακτική γιατί υπάρχουν κάποιες περιοχές που ίσως να μας δημιουργούν μια μικρή ανησυχία».

 

Σχετικά με χρήση μάσκας και αν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό το ζήτημα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στο θέμα της μάσκας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε χώρους εσωτερικούς και σε χώρους εξωτερικούς με συγχρωτισμό. Από εκεί και πέρα υπήρχε μια ισχυρή σύσταση που παραμένει ως ισχυρή σύσταση για τη χρήση γενικά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Και στο επίπεδο 1, και στο επίπεδο 2 και στο επίπεδο 3 ισχύουν αυτά. Στο επίπεδο 4, όταν πάμε σε αυξημένο κίνδυνο, τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους».

Σχετικά με την περίπτωση της Κρήτης που τρεις νομοί βρίσκονται στο επίπεδο 1 και ένας στο επίπεδο 3, κατέστησε σαφές ότι «αυτοί που είναι στο επίπεδο 1 θα πρέπει να προσέχουν τις επισκέψεις στο επίπεδο 3 και αυτοί που είναι στο επίπεδο 3 ήρθε η ώρα μέσα από την προσπάθεια που έχει γίνει από όλο τον κόσμο, να κάνουμε μία ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να μην έχουμε τέτοιου είδους καταστάσεις».

 

Κληθείς να σχολιάσει την μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο την Τετάρτη στο πλαίσιο της απόφασης για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αν τον ανησύχησε αυτή η εικόνα και αν υπάρχει περίπτωση να δούμε έκρηξη κρουσμάτων σε 2 εβδομάδες στην Αττική ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Με ανησύχησε η εικόνα, έχω τοποθετηθεί για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αντιλαμβανόμενος την πρόθεση όλων όσων ήταν εκεί. Σε κάθε περίπτωση όμως αισθάνομαι και απ' ότι μοιράζομαι με τους επιδημιολόγους, ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποια μικρή ή μεγάλη έξαρση. Κάθε μεγάλος ή μικρός συγχρωτισμός εγκυμονεί κινδύνους. Το λέμε από την πρώτη στιγμή. Μια περίπτωση που μαζεύονται 20.000 άνθρωποι σε μια περιοχή είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει συγκεκριμένα κρούσματα, το οποίο απευχόμαστε αλλά είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία