Skip to main content
|

Νέα οδηγία: Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test - 53.000 άτομα νοσούν

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

 Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid test. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

   «Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», προσέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

   Εξήγησε, μάλιστα, ότι αν και η ευαισθησία των αντιγονικών τεστ είναι χαμηλότερη από αυτή της PCR, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν ένα ψευδώς αρνητικό αντιγονικό τεστ, δηλαδή αρνητικό rapid, αλλά θετική PCR, είναι άτομα που έχουν χαμηλό ιικό φορτίο και συνεπώς χαμηλή μεταδοτικότητα. «Με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σήμερα είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί και να παραμείνουμε σπίτι εφόσον έχουμε οποιοδήποτε κλινικό σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος».

   

   Εκρηξη κρουσμάτων - 53.000 νοσούν

   Η επέλαση της "όμικρον" είναι πάρα πολύ έντονη και τα τελευταία κρούσματα μετρημένα με γονιδιακό έλεγχο είναι πάνω από 60% "όμικρον", άρα είναι κάτι που μεταδίδεται πολύ γρήγορα και είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε, είπε η κυρία Γκάγκα. Ο τρόπος να το κάνουμε, προσέθεσε, είναι να φοράμε μάσκες, και λόγω εορτών να αποφύγουμε τις επαφές εάν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, να κάνουμε test.

   Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μεταφέρουμε τον ιό μέσα στα σπίτια μας. «Να μην φοβόμαστε, μην πανικοβληθούμε, αλλά να προσέχουμε», τόνισε

   Για έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω της παραλλαγής "όμικρον", έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών εκτινάχθηκε κοντά στις 9.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότερες από 53.000 σήμερα νοσούν.

   «Ποτέ δεν είχαμε ξαναδεί τέτοια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων», είπε. Τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως νέους ηλικίας 18-34 ετών, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διάμεση ηλικίας των νέων κρουσμάτων στα 29 έτη. Υπάρχει αύξηση της θετικότητας στο 2,7%.

   

   Τα δεδομένα για την "όμικρον"

   Τα δεδομένα από τα εργαστήρια επιβεβαιώνουν την επικράτηση της "όμικρον", ενώ παράλληλα σημειώνεται πολύ σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες, και κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

   Οπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σήμερα έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή "όμικρον". Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή "όμικρον" είναι μικρότερη, γι αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας.

   Η παραλλαγή "όμικρον" διαφέρει επίσης και στην κλινική εικόνα, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

   

   Μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος

   Ισχυρή είναι η σύσταση να μην αψηφούμε τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να προχωράμε στη διενέργεια είτε αυτοδιαγνωστικού ή και εργαστηριακού ελέγχου.

   Αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και αυτό, διότι τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει να περιμένουμε στην Ελλάδα λίγο ακόμα, είπε, για να δούμε αν το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

   

   Προστατευμένοι οι πλήρως εμβολιασμένοι

   Τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την "όμικρον". Όμως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 πολίτες παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Το ευχάριστο είναι ότι από τους τελευταίους, τουλάχιστον 6 στους 10 έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης.

   Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και όσοι έχουν κινητικότητα έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, ανέφερε η καθηγήτρια. «Όσο και πιο ήπια φαίνεται από τα δεδομένα να είναι η παραλλαγή "όμικρον", ο κίνδυνος, παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

   Η κυρία Παπαευαγγάλου συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές επαφές. Υπενθύμισε πριν την οικογενειακή συνάντηση, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό να κάνουμε όλοι ένα αντιγονικό τεστ πριν βγούμε. Οι νεαροί θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αποφύγουν να συναναστραφούν με ευάλωτους συγγενείς τους. Αντιγονικά τεστ πρέπει να γίνονται και στα παιδιά.

   

   Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αναφέρθηκε, σε ένα πρόβλημα που παρατηρείται με τις μειωμένες ποσότητες αίματος που δίνεται με την αιμοδοσία και έκανε έκκληση να δώσουμε αίμα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που το χρειάζονται.

 

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία