Υγεία

04/11/2021 - 17:03

Νέα ψυχρολουσία! Πέμπτη με 84 κρούσματα στη Λέσβο - Πανελλαδικά: 6.808 κρούσματα , 441 διασωληνωμένοι

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις: Απευθύνει έκκληση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊου στους ναούς - Προτρέπει για εμβολιασμό

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορονοϊό (COVID-19)/// Δεδομένα έως 4 Νοεμβρίου 2021, ώρα 15:00

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808 , εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.  Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

 

 

Στη Λέσβο

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στη Λέσβο σήμερα  Πέμπτη 4  Νοεμβρίου έχουμε  84 νέα κρούσματα. 

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 58,86  ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  97,18

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου: 81 κρούσματα

Τρίτη 2 Νοεμβρίου:  88  κρούσματα 

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου: 76 κρούσματα

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου:84  κρούσματα

 

Αποτελέσματα ελέγχων μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (03/11)

ΠΕ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
96 rapid test με 2 θετικά (2.08%) αφορούν σε 2 άνδρες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη

Σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ (Παρασκευή 05/11)

  1. Λέσβος, Κ.Υ Μυτιλήνης,  08:30-15:45
  2. Λέσβος, Αρχή Αγοράς, Ερμού, 10:00-14:00

 

Συνολικά η  πορεία των εμβολιασμών στη Λέσβο - δεδομένα έως 03/11 ώρα 21:00 

Σύνολο εμβολιασμών:93.202 (+335 την 03/11/2021)

Σύνολο με τουλάχιστον 1 δόση:50.586 (+119 την 03/11/2021)

Σύνολο ολοκληρωμένων εμβολιασμών: 49.074 (+85 την 03/11/2021)

Σύνολο εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης: 2.337 (+163 την 03/11/2021)

 

Διαβάστε:

Οριστική απόφαση: Χωρίς παρέλαση η 8η Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη

 

Σοκ -Σε 90 ημέρες θα μολυνθούν 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι!

 

Η γενναία απόφαση του Μητροπολίτη Μυτιλήνης

 

Σαρωτικοί έλεγχοι από το Σάββατο – Επί ποδός 8.000 αστυνομικοί

Αυστηροποιούνται από το Σάββατο οι έλεγχοι της αστυνομίας με στόχο την πιστή εφαρμογή των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν η νυχτερινή διασκέδαση, το λιανεμπόριο και η εστίαση.

Συγκεκριμένα, από το Σάββατο επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι

Σε πρώτη φάση - όπως αναφέρει το ertnews.gr - οι έλεγχοι θα αφορούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια και μεγάλα εμπορικά κέντρα και στη συνέχεια θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.

Επίσης θα ελέγχονται οι υπαίθριοι χώροι, καθώς σε όσους υπάρχει οροφή και πλαϊνά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί και επομένως θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.

Στους παραβάτες θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Τα πρόστιμα ξεκινούν πλέον από 5.000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορονοϊό. Με άλλα λόγια θα υπάρχει «μαύρη λίστα» η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιοι επιχειρηματίες δεν σέβονται την δημόσια υγεία και δεν τηρούν τα μέτρα. Ποινές περιμένουν και τις ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων, μέτρα τα οποία είναι ήδη σε ισχύ αλλά δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις.

Το θέμα βρέθηκε την Τετάρτη στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με την παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα, γιατί είναι σαφές ότι αν δεν υπάρξουν έλεγχοι και δεν τηρηθούν τα μέτρα, τότε όλο το σχέδιο τινάζεται στον αέρα.

 

Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου προς τις Μητροπόλεις: Απευθύνει έκκληση για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊου στους ναούς - Προτρέπει για εμβολιασμό

Εγκύκλιο σημείωμα απέστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, το οποίον αφορά τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως σημειώνει, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων απευθύνει έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την προσέλευση στους ναούς και προτρέπει για την πραγματοποίηση του «υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού» καθώς και τη διενέργεια από τους ανεμβολίαστους διαγνωστικών ελέγχων (rapid ή μοριακών τεστ). Επίσης, υπενθυμίζει την υποχρέωση διενέργειας, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) κάθε εβδομάδα από τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και άλλους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Αναλυτικά αναφέρει:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Εγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι' υμών παντί τω Κλήρω, τοις Μοναχικούς Τάγμασι και τω ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν εις τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και τη διενέργειαν, υπό των μη εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τω πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοις Ιεροίς Ναοίς και ταις Ιεραίς Μοναίς αντιστοίχως.

 

 Κοκκίνησε ολόκληρη η Ελλάδα στους Χάρτες του ECDC – Στο «βαθύ κόκκινο» Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

Αυξάνονται οι περιοχές στη χώρα μας που μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο», το υψηλότερο επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, με τη χώρα μας να βρίσκεται εν αναμονή νέου «μαύρου» ρεκόρ με περισσότερα από 7.000 κρούσματα.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο χάρτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, στη συνολική απεικόνιση της κατάστασης στη χώρα τις τελευταίες 14 ημέρες, εκεί όπου συνυπολογίζονται το επίπεδο συναγερμού, η θετικότητα των κρουσμάτων και η συχνότητα των τεστ η Θράκη, η Θεσσαλία και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες που βρίσκονται στο πορτοκαλί.

δ

Όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας, οι παραπάνω περιοχές βρίσκονται στο «κίτρινο» (1-3,9%) αλλά και η Πελοπόννησος, με εξαίρεση την Ηλεία και την Αχαΐα.

 

δ

 

Τέλος η χώρα βρίσκεται στο βαθύ «πράσινο» όσον αφορά τον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

σ

 

Τον Δεκέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

Το Δεκέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Αυτό δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι.

O Μ. Καβαλέρι διευκρίνισε ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών και πως τα στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε τη σημασία να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι άνθρωποι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται ξανά στην Ευρώπη. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη στην ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης από τον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η επέκταση των αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου Janssen, της Johnson&Johnson 6 μήνες μετά την 1η δόση, o Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι αναμένονται τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.

Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κορονοϊού, ο Μ. Καβαλέρι δήλωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του ΕΜΑ, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID19 στις έγκυες γυναίκες, ο Μ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι και οι έγκυες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης. «Υποστηρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την απόφαση των αρχών των κρατών-μελών να συστήσουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ

Μοιράσου το άρθρο!