Υγεία

09/04/2014 - 14:46

Οδηγοί και φύλακες των Νοσοκομείων τίθενται σε Κλειστή Διαθεσιμότητα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 

H κυβέρνηση στα πλαίσια του Προγράμματος της Δημοσιονομικής Προσαρμογής που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Κυριακή 30/03/2014 σε ένα άρθρο, κατέθεσε διάταξη νόμου με την οποία οι Οδηγοί και φύλακες των Νοσοκομείων τίθενται σε Κλειστή Διαθεσιμότητα ενός μήνα) και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ. Με τη διάταξη αυτή διαλύονται τα Νοσοκομεία και αλλοιώνεται η οργανική σύσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δυσχερή κατάσταση ως εξής:

• Μετακυλύει το κόστος στους πολίτες. Σήμερα το κόστος της συνταγογράφησης είναι σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο από την απευθείας αγορά των φαρμάκων (χαράτσια, συμμετοχή, αμοιβή ιατρών κλπ).

• Είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των Καταργήσεων, Συγχωνεύσεων Νοσοκομείων, Κλινικών, Κλινών, Οργανικών θέσεων και υπηρεσιών μέσω των διαθεσιμοτήτων. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Υφυπουργού κου Μπέζα για κατάργηση του συνόλου των υπηρεσιών στήριξης και ιδιωτικοποίησης των Νοσοκομείων. Συνάδελφοι οι οδηγοί μέσω κλειστής Διαθεσιμότητας ενός μήνα με τα 3/4 των αποδοχών μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ. Στο Νοσοκομείο θα προκληθεί λειτουργικό χάος. Ο Υπουργός προσπαθεί να κλείσει την τρύπα των ελλείψεων προσωπικού του ΕΚΑΒ και ανοίγει μια μεγαλύτερη στα Νοσοκομεία.

Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς Οδηγούς (τροφοδοσία, διακομιδές, αιμοδοσία, μεταφορά ιματισμού, αίματος κ.α). Θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Τροποποιείται ο Οργανικός Σκοπός Σύστασης του ΕΚΑΒ αφού το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας δεν μπορεί να αναλαμβάνει εργασίες πέραν των διακομιδών Ασθενών. Στο μήνα της διαθεσιμότητας είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων. Ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει μέσω της διαθεσιμότητας των Οδηγών να καλύψει κενά σε πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, να εξυπηρετήσει ρουσφέτια με την διάθεση μέρους των οδηγών ανά εξάμηνο στα Νοσοκομεία .

Η προσπάθεια του υπουργείου υγείας να βαφτίσει οδηγούς ασθενοφόρων εργαζόμενους άλλων υπηρεσιών ακόμη και εργαζομένων εντος του νοσοκομείου δείχνει το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.

Οι Φύλακες – Νυχτοφύλακες τίθενται επίσης σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα με τα 3/4 των αποδοχών και μεταφέρονται στο ίδιο Νοσοκομείο σε θέσεις ΥΕ Βοηθητικού Υγειονομικού Προσωπικού – Τραυματιοφορέων. Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι να προσληφθούν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να προμηθευτεί το ΕΚΑΒ ασθενοφόρα και κινητές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού μας. Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν 100% των μισθών τους σε κάθε περίπτωση. Να προσληφθεί προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση των υποστηρικτικών και των νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Μοιράσου το άρθρο!