Υγεία

09/07/2012 - 12:14

"Όχι" στη συγχώνευση των κλινικών από την Ένωση Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΣΤΑΝΕΙΟΥ

Αιφνιδιαστικά μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς κανένα διάλογο με το επιστημονικό συμβούλιο των γιατρών, στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου, αποφασίζονται συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων. Ορίζεται αυθαίρετα ως κλινική κάθε τμήμα που έχει τουλάχιστον 20 κλίνες, για να εξαναγκάσουν τα αυτοτελή τμήματα σε συγχώνευση. Δημιουργούνται κλινικές με υπερβολικά μεγάλο αριθμό κλινών, που δεν θα είναι λειτουργικές και καταργούνται τα αυτοτελή τμήματα. Συγχωνεύονται κλινικές με διαφορετικό αντικείμενο (πχ πνευμονολογικό με παθολογικό και ουρολογικό με ΩΡΛ και οφθαλμολογικό), που δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν ενιαία. Είναι προφανές, πως θα δημιουργηθούν προβλήματα στην διαχείριση των ασθενών, λόγω ανάμειξης διαφορετικών ειδικοτήτων. Στο νέο οργανισμό δεν προβλέπονται τμήματα που λειτουργούν, όπως το ογκολογικό – αιματολογικό, το θωρακοχειρουργικό και το νευροχειρουργικό.

Η διεύθυνση των υπερ-κλινικών αυτών, θα ανατεθεί σε έναν διευθυντή, που θα πρέπει να είναι επιστημονικά υπεύθυνος σε περιστατικά που δεν άπτονται της ειδικότητας του, ενώ θα υποβαθμιστεί η θέση των ήδη υπηρετούντων διευθυντών, που είναι οι εξ αντικειμένου επιστημονικά υπεύθυνοι. Οι κενές θέσεις και οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στον υπάρχοντα οργανισμό, που η κάλυψη τους θα οδηγούσε στην ανάπτυξη του νοσοκομείου, δεν διασφαλίζονται. Αντίθετα είναι βέβαιο ότι σταδιακά στο άμεσο μέλλον, θα καταργηθούν θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Παράλληλα θα ακολουθήσει και κατάργηση θέσεων ειδικευομένων.

Με τη συγχώνευση κλινικών θα επιχειρηθεί μείωση του συνολικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις βάρδιες και στις εφημερίες. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς, θα αυξήσει την εντατικοποίηση της δουλειάς για όλους. Θα στερήσει απαραίτητους ειδικευμένους γιατρούς από την ενεργό εφημερία και θα καλείται ο ουρολόγος να αντιμετωπίσει επείγον οφθαλμιατρικό περιστατικό ή το αντίθετο!

Αν επικρατήσει ο συγκεκριμένος οργανισμός στο Βοστάνειο, σε μια πορεία συνεχιζόμενων περικοπών και αποχωρήσεων προσωπικού – λόγω συνταξιοδότησης, παραιτήσεων, απολύσεων κτλ- που δεν θα αντικαθίσταται με νέες προσλήψεις, είναι βέβαιο πως σε μικρό χρονικό διάστημα, το νοσοκομείο, θα μείνει με 3- 4 κλινικές (παθολογική, χειρουργική, μαιευτική, παιδιατρική). Θα οδηγηθούμε σε ένα υποβαθμισμένο νοσοκομείο με ελάχιστους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, ακόμα λιγότερους από σήμερα νοσηλευτές, με δραστικά μειωμένες τις συνολικές κλίνες. Το επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών θα γυρίσει στη δεκαετία του 70, που δεν υπήρχε Ε.Σ.Υ.

Οι προτάσεις για το νέο οργανισμό του νοσοκομείου εντάσσονται στα πλαίσια της ενιαίας πολιτικής ιδιωτικοποίησης, διάλυσης και εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι η πολιτική που άφησε πριν ένα μήνα τους καρκινοπαθείς χωρίς φάρμακα, έβαλε τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, ενώ εξυπηρετούνται από ελάχιστους γιατρούς. Είναι η πολιτική που λήστεψε με το PSI τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων, “κουρεύοντας” κατά 70% τις εισπράξεις από τους ασθενείς, για να ικανοποιήσει τη βουλιμία των τοκογλύφων – τραπεζιτών. Είναι η ίδια πολιτική που άφησε τα χωριά του νησιού, κατακαλόκαιρο χωρίς αγροτικούς γιατρούς, τα ΚΥ χωρίς καθαρίστριες, τα απομακρυσμένα χωριά χωρίς κέντρα εφημεριών, το νοσοκομείο χωρίς υλικά και περιέκοψε μέχρι και το φαγητό των ασθενών για να ικανοποιήσει την τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ -ΕΚΤ. Είναι η ίδια πολιτική που πλήρωσε “κουρεμένες κατά 20% – κατά 30% στα Κέντρα Υγείας – τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και ετοιμάζεται τώρα για νέα περικοπή στο ιατρικό μισθολόγιο.

Είναι η πολιτική που έχει τσακίσει με τους φόρους και τα απανωτά χαράτσια τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, έχει οδηγήσει σε απελπισία τους εργαζόμενους, έχει διαλύσει τον κοινωνικό ιστό με τους 1.200.000 ανέργους και οδηγεί καθημερινά ανθρώπους στην αυτοκτονία. Είναι η ίδια πολιτική που τρομοκρατημένη από το αντιμνημονιακό μήνυμα των εκλογών της 6ης Μάη, εκβίασε τη ψήφο του λαού στις 17 Ιούνη φοβίζοντας τον, για τις πρωτοφανείς καταστροφές που δήθεν θα συνέβαιναν στη χώρα αν δεν ψηφιζόταν κυβέρνηση συνέχισης της πολιτικής της τρόικα και εφαρμογής του μνημονίου. Προσωρινά κατάφεραν να συγκροτήσουν μια τέτοια κυβέρνηση ανακυκλώνοντας τα φθαρμένα υλικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αλλαγή κομπάρσου (ΔΗΜΑΡ στη θέση του ΛΑΟΣ).

Ο λαός όμως έχει μνήμη και ο φόβος κοντά ποδάρια. Όλοι θυμόμαστε τους μεγαλειώδεις αγώνες των δυο τελευταίων χρόνων που ταρακούνησαν την αντιλαϊκή πολιτική αλλά δεν την ανέτρεψαν. Σύντομα θα μας βρουν μπροστά τους. Γιατί δεν έχουμε άλλο δρόμο για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας, για ψωμί, αξιοπρεπή δουλειά, πραγματική δημοκρατία, παρά μόνο με μαχητικούς ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και των καταπιεσμένων αυτής της χώρας. Για να σταματήσουμε τη λεηλασία των δικαιωμάτων μας και για να περάσει ο πλούτος και ο έλεγχος στα χέρια των εργαζομένων.

Απαιτούμε: ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, Καμιά μείωση κλινών. Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις, συρρικνώσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο Βοστάνειο με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ – ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΟ. Αύξηση στο κονδύλι των εφημεριών για το 2012. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές. Αξιόπιστα και ασφαλή προγράμματα εφημερίας, με ειδικευμένο γιατρό καθημερινά σε ενεργό εφημερία, σύμφωνα με τις ανάγκες των κλινικών. Όχι στην Εφημερία Τομέα.

Διακοπή της χειρόγραφης συνταγογράφησης μέχρι να καταργηθεί η επιβολή προστίμου, στις χειρόγραφες συνταγές.

ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Καλούμε σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, 12 Ιουλίου, στις 1μμ, στο Βοστάνειο. Συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά.

Μυτιλήνη, 8 Ιουλίου 2012

ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ

Υπουργειο Ενέργειας

Μοιράσου το άρθρο!