Υγεία

30/12/2021 - 14:13

Ολίσθημα Μουτζούρη για ένα γινάτι!

Έχοντας φτάσει μέχρι τέλους την προμήθεια του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου, ενός σωτήριου μηχανήματος για τα χειρουργεία εγκεφάλου που ετοιμαζόταν να παραλάβει και να παραδώσει στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και θα συνέδεε το όνομά του με μία τέτοια προσφορά για τον κάτοικο του Βορείου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε χθες την ματαίωση της προμήθειας του σημαντικού μηχανήματος. Ο νευροχειρουργός Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης βρίσκεται σε αναστολή, καθώς δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί  για τον κορονοϊό και χωρίς αυτόν – σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη – το μηχάνημα θα καταλήξει σε αποθήκη του νοσοκομείου αχρησιμοποίητο!!

Αυτό έγινε χθες με επίσημη ανακοίνωση του κ. Μουτζούρη λίγη ώρα αφότου έκανε παρέμβαση η Περιφερειακή Σύμβουλος της μείζονος Αντιπολίτευσης Καλλιόπη Πρωτογεράκη – Γόμου καταγγέλλοντας την Περιφερειακή Αρχή για μη τήρηση των υπεσχημένων. Ο κ. Μουτζούρης απάντησε ευθέως ότι χωρίς τον κ. Μπαϊραμίδη δεν θα δοθεί το μικροσκόπιο στο Βοστάνειο και θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από αυτήν την απόφαση, διαβεβαιώνει ότι το αντίτιμο για την αγορά του ιατρικού μηχανήματος που είναι 300.000 ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια για την κάλυψη άλλων αναγκών του νοσοκομείου. Αυτό που παραλείπει εντέχνως να αναφέρει ο Περιφερειάρχης είναι ότι για την αξιοποίηση αυτού του ποσού προκειμένου να δρομολογηθούν νέες προμήθειες, όπως και με το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, μπορεί να περάσει και ένας ολόκληρος χρόνος, αλλά μέχρι τότε… ποιος θα θυμάται!

 

Θυμήθηκε το δημόσιο χρήμα! 

Απαντώντας στην κ. Γόμου  ο Περιφερειάρχης χρησιμοποιεί και τη φράση ότι «σέβεται το δημόσιο χρήμα» και γι’ αυτό δεν προχωρά στην αγορά του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου για να μην καταλήξει στις αποθήκες του νοσοκομείου, όπως ισχυρίζεται. Επί της ουσίας όμως δεν εξηγεί πώς αντιλαμβάνεται τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος όταν συνδέει την προμήθεια του ιατρικού αυτού μηχανήματος με έναν γιατρό του νοσοκομείου, ακυρώνοντας και προσβάλλοντας την ίδια ώρα τους δύο άλλους που υπηρετούν στον ίδιο τομέα! 

Άλλωστε ο ίδιος ο διοικητής του Ιδρύματος Γιώργος Καμπούρης και ο νευροχειρουργός, Πέτρος Σουρτζής, που τοποθετούνται δημόσια από τα Νέα της Λέσβου καταρρίπτουν το επιχείρημα του Περιφερειάρχη. Χωρίς να μπαίνουν σε αντιπαράθεση μαζί του ισχυρίζονται ότι το ιατρικό αυτό μηχάνημα είναι για όλους τους νευροχειρουργούς και πρωτίστως για το λαό της Λέσβου και όχι για τις αποθήκες του νοσοκομείου! 

 

Ολίσθημα 

Αυτό που δεν κατάλαβε ο Περιφερειάρχης δίνοντας στη δημοσιότητα τη χθεσινή ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται επίσημα ότι χωρίς τον Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο θα μείνει αχρησιμοποίητο στο Βοστάνειο είναι ότι στην προσπάθειά του «να σηκώσει» έναν γιατρό (τον οποίο κάποιοι κύκλοι θέλουν να καλοβλέπει για το ψηφοδέλτιό του στις επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές!!), προσβάλλει δύο νευροχειρουργούς πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα τον κ. Σουρτζή, που είναι και ο ίδιος επιστήμονας με σημαντική προσφορά στον τομέα του και στο νοσοκομείο, καθώς και τον νευροχειρουργό που καλύπτει τη θέση του κ. Μπαϊραμίδη για όσο καιρό θα συνεχίζει ο γιατρός να βρίσκεται σε αναστολή και συγκεκριμένα τον κ. Κονσολάκη

Το ολίσθημα του Περιφερειάρχη είναι πραγματικά απίστευτο καθώς συνδέει την προμήθεια του ιατρικού μηχανήματος με ένα γιατρό, υπονοώντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «μετά τον Μπαϊραμίδη το χάος»!!

 

Οι αντιδράσεις

Ο νευροχειρουργός Πέτρος Σουρτζής, αν και δεν θέλησε να επεκταθεί, απάντησε χθες σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου σημειώνοντας ότι «τον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, λαμβάνοντας όμως γνώση της ανακοίνωσης που έδωσε στα Μέσα Ενημέρωσης θεωρώ ότι η τοποθέτησή του είναι υποτιμητική όχι μόνο για το δικό μας κλάδο, αλλά κυρίως για τους ασθενείς που έρχονται από όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου για να τους χειρουργήσουμε στο Βοστάνειο. Δεν περισσεύει κανένας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και αυτό σας το λέω όση πικρία κι αν προκαλούν τέτοιες ανακοινώσεις κι αν έχει οποιαδήποτε απορία ο κ. Περιφερειάρχης για τη χρήση του μικροσκοπίου μπορώ να του την εξηγήσω». 

Σημειωτέον ότι ο κ. Σουρτζής είναι το αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Παραλαβής της Περιφέρειας και ο γιατρός που υπό άλλες συνθήκες θα παραλάμβανε το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, εφόσον το τακτικό μέλος κ. Μπαϊραμίδης βρίσκεται σε αναστολή.

 

Η αντίδραση Καμπούρη 

Ήπια ήταν η αντίδραση και από το διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Καμπούρη, ο οποίος ωστόσο όπως και ο κ. Σουρτζής, βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Απαντώντας σε ερώτηση των Νέων της Λέσβου ο κ. Καμπούρης απηύθυνε έκκληση προς τον Περιφερειάρχη να μην ακυρωθεί η προμήθεια του ιατρικού μηχανήματος, σημειώνοντας ότι «τιμούμε την προσφορά όλων των γιατρών του νοσοκομείου μας, όπως και του κ. Μπαϊραμίδη, όμως η σύνδεση ενός ιατρικού μηχανήματος με έναν και μόνο γιατρό υποτιμά τους άλλους δύο συναδέλφους του που υπηρετούν στο Βοστάνειο και κάθε άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας. Σε ό,τι μας αφορά ως διοίκηση, εξαρχής συνεργαστήκαμε με τον κ. Μουτζούρη και την Περιφέρεια και δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωσή του και τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια θα κάλυπτε την δαπάνη για να αποκτήσει το νοσοκομείο μας το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, που είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο ιατρικό εργαλείο. Δεν είναι το μοναδικό μικροσκόπιο αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Τέτοια μικροσκόπια υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας μας και ιδιαίτερα για το Βοστάνειο που υπάρχει η θάλασσα και η απόσταση που μας χωρίζει από το κέντρο και τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας, μία τέτοια προμήθεια θα είναι σημαντική προσφορά για τους κατοίκους του Βόρειου Αιγαίου, δηλαδή για τον άνθρωπο. Με αυτό το δεδομένο η προσφορά της Περιφέρειας δεν πρέπει να συνδέεται με έναν γιατρό παρότι, επαναλαμβάνω, τιμούμε τον κ. Μπαϊραμίδη και θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για εμάς να εμβολιαστεί, όπως και κάθε άλλος υγειονομικός που βρίσκεται σε αναστολή και να επιστρέψει πίσω στα καθήκοντα και στους ασθενείς του που τον περιμένουν. Αυτή άλλωστε είναι η αποστολή του κάθε γιατρού, να βρίσκεται δίπλα στους ασθενείς του. Άλλωστε το ότι ο κ. Μπαϊραμίδης βρίσκεται σε αναστολή δεν ευθύνεται η διοίκηση του νοσοκομείου, αυτό ισχύει όπως είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι θα σας έλεγα ότι το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο είναι μία προσφορά για τον άνθρωπο, για τον κάτοικο του Βορείου Αιγαίου και θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο Περιφερειάρχη ότι ως νοσοκομείο στην παρούσα χρονική συγκυρία θα προτιμούσαμε να καλυφθεί αυτή η ανάγκη, που ούτως ή άλλως είναι δρομολογημένη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο παρά οποιαδήποτε άλλη. Δεν έχω και δεν θέλω να πω κάτι άλλο, νομίζω ότι μέχρι τώρα είμαι απόλυτα σαφής», είπε καταλήγοντας ο διοικητής του νοσοκομείου μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ως προς τη χρήση του μικροσκοπίου.

 

Μία και σήμερα

Την Παρασκευή για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι αργία. Αυτό σημαίνει ότι έχει απομείνει μία μέρα, η αυριανή και σήμερα για να μπορέσει η Περιφερειακή Αρχή «να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται». Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπογράψει τη σύμβαση και δεν κοπεί το τιμολόγιο πριν την εκπνοή του έτους για το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο, μετά θα είναι αργά. Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου λήγει η εγγυητική επιστολή της προμηθεύτριας εταιρείας, καθώς βλέποντας ότι η προμήθεια δεν προχωρά, την αποδεσμεύει για να μπορέσει να καλύψει οικονομικές της υποχρεώσεις μέρες που είναι. 

Με την αλλαγή του έτους «το κοντέρ θα μηδενίσει» και παρότι τα χρήματα δεν χάνονται καθώς προέρχονται από Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους, για να γίνει εκ νέου η προμήθεια θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες από την αρχή και για κάτι τέτοιο θα χρειαστούν πολλοί μήνες.

Αν υποθέσουμε ότι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο το Υπουργείο Υγείας αποφασίσει να επαναφέρει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς στις θέσεις τους, αν ο κύριος Μπαϊραμίδης επανέλθει στο Βοστάνειο, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, παρότι όπως τα Νέα της Λέσβου έχουν πρώτα αναδείξει, υπάρχει και ένα ακόμα σενάριο αναχώρησης του γιατρού από τη Λέσβο, τότε ο ίδιος δεν θα έχει στη διάθεσή του αυτό το σημαντικό εργαλείο για τα χειρουργεία εγκεφάλου. Πολύ δε περισσότερο δεν θα το έχουν στη διάθεσή τους ούτε οι άλλοι νευροχειρουργοί που εργάζονται ήδη στο νοσοκομείο.

 

Και μια αχτίδα φωτός

Την ίδια ώρα χθες, στις 7:30 το απόγευμα, πληροφορίες από το περιβάλλον του Περιφερειάρχη ανέφεραν ότι ο κ. Μουτζούρης ενδέχεται ακόμα και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου να έχει συνάντηση με παράγοντες του νοσοκομείου και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν πειστεί ότι το ιατρικό μηχάνημα μπορούν να το χειριστούν και άλλοι γιατροί, τότε δεν θα ματαιώσει την προμήθεια. Το ζήτημα ωστόσο είναι κατά πόσο μετά την αλλαγή του έτους θα υπάρξει το περιθώριο αγοράς του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου και αν προβληθούν δικλείδες σε υπηρεσιακό επίπεδο ώστε να διασωθεί η προμήθεια. 

Ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να έχει υπογράψει τη σύμβαση μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021 το αργότερο, αν και σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν τα υπηρεσιακά του στελέχη με τους κατάλληλους χειρισμούς άτυπα να εξασφαλίσουν μία παράταση 2-3 ημερών, ώστε να έχει την ευκαιρία ο κ. Μουτζούρης να ενημερωθεί από όλους τους νευροχειρουργούς και τη διοίκηση του Βοστάνειου αν πράγματι επιδιώξει κάτι τέτοιο.

 

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ

Το ενός ανδρός αρχή ακυρώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ως γνωστόν κατόπιν εισηγήσεώς μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίθηκε η προμήθεια ενός νευροχειρουργικού μικροσκοπίου για τις ανάγκες του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης και αφού πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων οι νόμιμες διαδικασίες, εδώ και δύο μήνες η σύμβαση για την προμήθεια βρίσκεται στο γραφείο του Περιφερειάρχη κου Μουτζούρη. 

Με δεδομένο ότι σε λίγες ημέρες λήγει το οικονομικό έτος, ο κος Περιφερειάρχης αυθαιρετώντας δεν προχωράει στην  υπογραφή της. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μου μαζί του, με ενημέρωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, κατά την άποψή μου για ανυπόστατους λόγους. 

Με την παρούσα επιστολή καταγγέλλω τη στάση αυτή, του κυρίου Περιφερειάρχη, ο οποίος εξακολουθώντας να λειτουργεί με την αρχή ενός ανδρός, αγνοεί την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ουσιαστικά την ακυρώνει. Ως εκ τούτων οφείλει να  απαντήσει δημοσίως για τους λόγους τους οποίους δεν την εκτελεί, μεθοδεύοντας την ακύρωση των αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου», σημειώνει στην επιστολή της η κ. Καλλιόπη Πρωτογεράκη. 

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ

Περί σεβασμού του δημόσιου χρήματος…

Με πρωτοβουλία και απόφαση  του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη, η οποία εγκρίθηκε και από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ξεκίνησαν προ μηνών διαδικασίες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια η  αγορά ενός νευροχειρουργικού μικροσκοπίου, το οποίο θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του νοσοκομείου Μυτιλήνης και του νευροχειρουργού Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη. Μάλιστα για το λόγο αυτό κλήθηκαν στο γραφείο του Περιφερειάρχη τόσο ο ίδιος ο γιατρός, ο οποίος έδωσε και τις προδιαγραφές του μικροσκοπίου, όσο και ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Καμπούρης. Ενώ οι διαδικασίες προμήθειας του ιατρικού μηχανήματος βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο κ. Μπαϊραμίδης για  λόγους που είναι γνωστοί, τέθηκε σε αναστολή με αποτέλεσμα εδώ και μερικούς μήνες να βρίσκεται εκτός εργασίας, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και αν θα επιστρέψει στο Νοσοκομείο. 

Λόγω της αλλαγής δεδομένων με εντολή του Περιφερειάρχη η διαδικασία προμήθειας του νευροχειρουργικού μικροσκοπίου «πάγωσε», προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί το συγκεκριμένο μηχάνημα να χρησιμοποιηθεί από τον αντικαταστάτη του κ. Μπαϊραμίδη. Η Περιφερειακή Αρχή και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα, δεν θα προχωρήσουν σε δαπάνη για κάτι που ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να καταλήξει για χρόνια στις αποθήκες του  νοσοκομείου. Δηλώνει δε ότι το ποσό που έχει εξασφαλιστεί για την προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, αν τελικά δεν ολοκληρωθεί η προμήθειά του, θα διατεθεί εξ ολοκλήρου στο νοσοκομείο Μυτιλήνης για να καλύψει άλλες ανάγκες  του Ιδρύματος.

 

 Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!