Υγεία

19/03/2021 - 19:33

Παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" η Λέσβος - Από τις 9 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Τι αλλάζει

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς η Λέσβος παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" - επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου  μέχρι την Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Ωστόσο υπάρχουν  μια σειρά από αλλαγές σε σχέση με όσα ισχύουν ως σήμερα:

1

 

2

Συγκεκριμένα μέτρα με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, που αποφάσισε σήμερα η επιτροπή επιδημιολόγων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

- Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί για όλη τη χώρα και όλη τη βδομάδα, αρχής γενομένης από αύριο, Σάββατο 20.03.2021.

- Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και κέντρων περιποίησης άκρων από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

- Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

- Άνοιγμα των δημόσιων πάρκων, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

- Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

- Τέλος, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

 

Διαβάστε:  Δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες από τα φαρμακεία κάθε βδομάδα

 

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι ισχύει για τον κωδικό «6»

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Ο κωδικός «6» αφορά σε σωματική άθληση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο και οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο.

Έτσι λοιπόν, όσοι θέλουν να μετακινηθούν με SMS 6 στο 13033 μπορούν να πάνε… όπου θέλουν όσο αυτό γίνεται με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

 

Για στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 ισχύουν τα παρακάτω:

 Συγκεκριμένα, στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο. Ακόμη, επιπλέον διευκρινίσεις θα ζητούν τα ελεγκτικά όργανα για τον κωδικό μετακίνησης (sms) 4, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Για τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ δεν υφίστανται οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τον κωδικό 2 (μετακίνηση εντός οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την κατοικία). Για τη μετακίνηση απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 (ή έντυπη βεβαίωση) καθώς και αποδεικτικό του ραντεβού με το ΚΤΕΟ.

 

Υπενθυμίζουμε ότι παραμένουν ανοιχτά  καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων

Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
 

Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού στο νησί μας

Τα κρούσματα το μήνα Μάρτιο:

  • Δευτέρα 1 Μαρτίου: 2 κρούσματα
  • Τρίτη 2 Μαρτίου: 7 κρούσματα
  • Τετάρτη 3 Μαρτίου: 10 κρούσματα
  • Πέμπτη 4 Μαρτίου: 7  κρούσματα
  • Παρασκευή 5 Μαρτίου: 11 κρούσματα
  • Σάββατο 6 Μαρτίου: 9 κρούσματα 
  • Κυριακή 7 Μαρτίου: 10  κρούσματα 
  • Δευτέρα 8 Μαρτίου: 14 κρούσματα
  • Τρίτη 9 Μαρτίου: 22 κρούσματα
  • Τετάρτη 10 Μαρτίου: 17 κρούσματα
  • Πέμπτη 11 Μαρτίου: 27 κρούσματα
  • Παρασκευή 12 Μαρτίου: 8  κρούσματα
  • Σάββατο 13 Μαρτίου: 17 κρούσματα -  Έναρξη επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου 
  • Κυριακή 14 Μαρτίου: 4  κρούσματα 
  • Κ. Δευτέρα 15 Μαρτίου: 9 κρούσματα 
  • Τρίτη 16 Μαρτίου: 13 κρούσματα
  • Τετάρτη 17 Μαρτίου: 21 κρούσματα
  • Πέμπτη 18 Μαρτίου: 24  κρούσματα
  • Παρασκευή 19 Μαρτίου: χ κρούσματα 

H διασπορά του κορονοϊού είναι πλέον μεγάλη στο νησί μας και οι αριθμοί  των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα προκαλούν ανησυχία και παρατείνουν την παραμονή της Λέσβου στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδυνού. 

Δύσκολη πλέον η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνη καθώς 17 άτομα νοσηλεύονται στα τμήματα  για covid-19 και ένα ένα άτομα είναι στη ΜΕΘ.

 

Παραμένουν κλειστά τα σχολεία 

Κλειστά παραμένουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία όλων των βαθμίδων έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα  συνεχίσουν να γίνονται με τηλε-εκπαίδευση. 

Μοιράσου το άρθρο!