Υγεία

09/04/2021 - 18:23

Παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" η Λέσβος - Παπαευαγγέλου: αυξημένη διάδοση στη Λέσβο

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  Νίκος Χαρδαλιάς η Λέσβος παραμένει στο "βαθύ κόκκινο" - επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου  μέχρι την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6 το πρωί.

Από  τη Δευτέρα 12 Απριλίου επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση α) τον ΚΑΔ: 92.00.12.02 που αφορά τα ΟΠΑΠ play και β) τον ΚΑΔ: 92.00.12 που αφορά τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών με μηχανήματα/ κερματοδέκτη που παραμένουν κλειστά. Παράλληλα στο λιανικό εμπόριο αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού εμβαδού έχει ως εξής:

-για επιφάνειες καταστημάτων έως 500τμ: 1 άτομο ανά 25τμ

-για επιφάνειες άνω των 500τμ: για κάθε 100 τμ πλέον των 500 τ.μ., επιτρέπεται ένας πελάτης.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας τους με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα της Κω και ο δήμος Ήλιδας της ΠΕ Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ως εκ τούτου στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

- η Περιφέρεια Αττικής,

- η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού) και Ευρυτανίας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας

- η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

- η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου

- η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

- η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω

- οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου

- ο δήμος Ρόδου

- ο δήμος Χίου

- ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων

- οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας

- ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών

- ο δήμος Καρδίτσας

- οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

- οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών

- ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα συνεχίζεται, υψηλό παραμένει το επίπεδο στο συνολικό αριθμό κρουσμάτων και κυριότερη αιτία είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πανδημία..

"Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους", συνέχισε.

"Να προσέχουμε χωρίς υπερβολές. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο, όμως έχουν αυξηθεί και τα τεστ. Ο δείκτης θετικότητας έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες μέρες και μάλιστα παρουσιάζει μια μικρή μείωση", συμπλήρωσε.

"Την επόμενη εβδομάδα με τα ατομικά τεστ θα έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά αυτός είναι και ο στόχος, να καταγράφουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς", σημείωσε ακόμη και πρόσθεσε πως "5.500 συμπολίτες μας νοσηλεύονται με κορονοϊό και η πληρότητα των εντατικών φτάνει το 85%".

"Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα" σημείωσε και τόνισε πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε εξαιρετικά αισιόδοξα τα μηνύματα του ανοίγματος δραστηριοτήτων. Μίλησε για αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών και -όπως είπε- αυτό διότι τα παιδιά βρίσκονται με φίλους τους, εκτός σπιτιού.

Ανέφερε ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε το άνοιγμα σχολείων και είπε ότι τα ατομικά τεστ αποτελούν όπλο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Επανέλαβε επίσης την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Προχωράμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα, είπε η καθηγήτρια.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σήμερα Παρασκευή  9  Απριλίου στη Λέσβο έχουμε 7  νέα κρούσματα κορονοϊού.

Ο Μέσος Όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 7,14 ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι  8,10

Τα κρούσματα τον μήνα Απρίλιο:

  • Πέμπτη 1 Απριλίου : 12 κρούσματα 
  • Παρασκευή 2 Απριλίου: 7  κρούσματα
  • Σάββατο 3 Απριλίου: 13 κρούσματα
  • Κυριακή 4 Απριλίου: 4 κρούσματα
  • Δευτέρα 5 Απριλίου: 5 κρούσματα 
  • Τρίτη 6 Απριλίου: 11  κρούσματα 
  • Τετάρτη 7 Απριλίου: 11 κρούσματα
  • Πέμπτη 8 Απριλίου: 13  κρούσματα
  • Παρασκευή 9 Απριλίου: 7  κρούσματα 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!