Υγεία

20/09/2021 - 14:41

Που είναι οι αντικαταστάτες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. 20 μέρες έχουν περάσει από την πρωτοφανή απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει σε άτυπη «απόλυση»-αναστολή εργασίας- όσους υγειονομικούς δεν εμβολιάστηκαν. Οι χτεσινοί ήρωες ξαφνικά έγιναν επικίνδυνοι για την δημοσιά υγεία εν μια νυκτί. 7000 αναστολές και 1000 εσπευσμένες συνταξιοδοτήσεις. 

Η σχετική νομοθεσία προέβλεπε μεταξύ άλλων και αντικατάσταση των σε αναστολή συναδέλφων. 20 ημέρες και δεν έχει έρθει ούτε ένας αντικαταστάτης. Η μόνη αναπλήρωση είναι η έλευση ενός ιατρού από Αθήνα που προφανώς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις θα εναλλάσσεται ανά 15-20 μέρες με κάποιον άλλον.

Τις υπόλοιπες θέσεις προσπαθούν να τις καλύψουν με προσωπικό εκ των έσω, με συνεχείς αλλαγές τμημάτων, με τα όποια προβλήματα αυτό μπορεί να προκαλέσει. Συνάδελφοι με αναστολή κανονικής αδείας, με οφειλόμενες άδειες του 2020 και φυσικά του 2021, με οφειλόμενα ρεπό, καλούνται να βάλουν και πάλι πλάτη στο σύστημα, λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. 

Εάν κάποια στιγμή έρθουν οι αντικαταστάτες θα είναι προφανώς άνεργοι (χωρίς εμπειρία) που θα κληθούν να καλύψουν τις θέσεις των συναδέλφων σε αναστολή με τα 15-20-25 χρόνια προϋπηρεσίας. Όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει από μέρους τους, όπως είναι φυσικό οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο.

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση έχει τα απαιτούμενα κονδύλια για να προσλάβει 6000 επικουρικούς σε αντικατάσταση των σε αναστολή συναδέλφων, γιατί αυτό δεν το έκανε από τον Μάιο? Φυσικά δεν θα μπορούσε τον Μάιο να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, αλλά με την πρόσληψη ενός ικανοποιητικού αριθμού ατόμων, θα είχε καταφέρει οι υγειονομικοί να μπορέσουν να πάρουν τις οφειλόμενες άδειες τους, που κάποιοι δυστυχώς τις άφησαν για το Σεπτέμβριο. Την 1 Σεπτέμβρη θα είχε ένα σχετικά εκπαιδευμένο προσωπικό ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν θα χρειαζόταν να προβεί για ακόμα μια φορά σε αναστολή κανονικών αδειών και φυσικά δεν θα υπήρχε ένα τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων. 

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε ένα σύστημα υγείας με 45000 κενές οργανικές θέσεις κρίνονται επιεικώς επικίνδυνοι.

 

Σαμαράς Στρατής

Μέλος ΔΣ Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Οργανωτικός γραμματέας ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!