Υγεία

09/01/2022 - 13:12

Σε 7 μήνες λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1 Φεβρουαρίου

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οριστικοποιήθηκε πως το πιστοποιητικό θα λήγει στους 7 μήνες και αφορά σε πολίτες -άνω των 18 ετών- που δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση.

Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1 Φεβρουαρίου, που σημαίνει ότι όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου και έχει κλείσει το επτάμηνο από αυτή την ημερομηνία και μετά θα θεωρείται ότι είναι ανεμβολίαστος.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 πολίτες, που πάντως έχουν ακόμα τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για τρίτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου. Όσοι δεν εμβολιαστούν με τρίτη δόση εντός 7μηνου και έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις εμβολίου θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει ισχύ για 9 μήνες, αλλά αφορά μόνο στα ταξίδια. Για την είσοδο σε εστίαση και κλειστούς χώρους θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ.

 

H KYA περιλαμβάνει:

  • Διάρκεια πιστοποιητικού εμβολιασμού ενηλίκων στο επτάμηνο από 1η Φεβρουαρίου 2022.
  • Εναλλακτική δυνατότητα διπλής χειρουργικής ή Ν95 όπου απαιτείται αυξημένη προστασία.
  • Ισχύς πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους που νοσούν με βάση το εκάστοτε πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ (αντί 14 ημερών).
  • Απαγόρευση επισκεπτηρίου σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων κλπ πλην ασθενών τελικού σταδίου

Μοιράσου το άρθρο!