Skip to main content
|

Στον «πάγο» το Πάσχα στα χωριά

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

«Παγώνουν» τα σχέδια για πασχαλινή έξοδο, λόγω των αρνητικών επιδημιολογικών εξελίξεων και της συνεχιζόμενης ασφυκτικής πίεσης στο Σύστημα Υγείας. Το Σάββατο, οι διασωληνωμένοι έφτασαν 837 που αποτελεί αριθμό ρεκόρ. Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο για το «Πάσχα στο χωριό» θα ληφθούν κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να μειωθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων και των νεκρών από κορωνοϊό.

«Να σταματήσουμε να χάνουμε 60-70 ανθρώπους καθημερινά. Να αποσυμπιεστεί το σύστημα. Μετά θα έρθουν και το Πάσχα. Θα έρθει και το καλοκαίρι. Αυτό το δίλημμα θα μπορέσουμε να το απαντήσουμε τη Μεγάλη Δευτέρα. Μαζική έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, ο οποιος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν μπορούμε με τα δεδομένα που υπάρχουν να συζητούμε για εξόδους τέτοιου τύπου.

«Αυτό που ακολουθεί μετά το Πάσχα είναι πολύ σημαντικό για τη χωρά μας, αλλά και για εμάς τους ίδιους, το άνοιγμα του τουρισμού για παράδειγμα, είναι η εστίαση για παράδειγμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες, οι οποίες επίσης αν γίνουν σωστά έχουν χαμηλή επικινδυνότητα.  Άρα είμαστε επιφυλακτικοί για αυτό (Πάσχα). Δεν έχει παρθεί απόφαση, δεν το έχουμε συζητήσει σαν επιτροπή», τόνισε ο κ. Γώγος.

Μπορεί να πρέπει να θυσιάσουμε το ταξίδι το Πάσχα στο χωριό και στο νησί για να περάσουμε όμορφα το καλοκαίρι, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται «λίγο κράτει» λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και έθεσε το ερώτημα τι θα συμβεί εάν υπάρξει μια μαζική μετακίνηση από κόκκινες περιοχές σε περιοχές με μικρότερο ιικό φορτίο ή σε νησιά «παρθένα» από Covid.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκε μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και η θετικότητα ήταν κάτω από το όριο συναγερμού, ωστόσο ο «πόλεμος» στα νοσοκομεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.


Χαρακτηριστική η περιγραφή της Ματίνας Παγώνη, προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά:

«Η γενική λοιπόν εφημερία και η χθεσινή ήταν τραγική. Να φανταστείτε ότι εφημέρευε το Γεννηματάς, το οποίο στις 12 το μεσημέρι είχε πλέον εξαντλήσει τα κρεβάτια τους στις κλίνες covid τις απλές και στις μονάδες εντατικής θεραπείας και μεταφέραμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Γι' αυτό λοιπόν προσοχή στις συζητήσεις που λέγονται τώρα για το Πάσχα», τόνισε η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για να αποτυπωθεί τάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας στα νοσοκομεία θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέφερε στο Open ότι η αποκλιμάκωση θα είναι αργή.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε μία αργή αποκλιμάκωση της τάξεως, ας το πούμε, του 10-15% και θα βρεθούμε λίγο πριν την Κυριακή του Θωμά, την Παρασκευή 7 Μαΐου στο σημείο που ήμασταν γύρω στις 20 με 25 Μαρτίου. Θα παραμείνει η πίεση στο υγειονομικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν πάντως ειδικοί που εκτιμούν ότι η παραμονή εντός των τειχών αντί να μειώσει θα αυξήσει τα κρούσματα.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, καθηγητή πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία