Συναγερμός για την μετάλλαξη Λάμδα - Είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα-Έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη
Καθώς ο πλανήτης δίνει μάχη με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, μια άλλη, λιγότερο γνωστή μετάλλαξη, προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς.
H μετάλλαξη Λάμδα, γνωστή και ως παραλλαγή C37, χαρακτηρίστηκε στις 14 Ιουνίου από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή υπό διερεύνηση», δηλαδή εκείνων που οι γενετικές αλλαγές τους επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα νόσησης και την ικανότητα διαφυγής του ανοσιακού συστήματος.
Μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί συνολικά σε 29 έθνη, τα περισσότερα στην Νότια Αμερική. Στο Περού απ’ όπου εντοπιστηκε πρώτη φορά, αντιπροσωπεύει το 81% των κρουσμάτων κορωνοϊού από τον Απρίλιο. Στη Χιλή, η μετάλλαξη Λάμδα φαίνεται να ξεπερνά το στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Στην Αργεντινή, οι περιπτώσεις της παραλλαγής αυξάνονται από τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται ταχέως τη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Μεξικό.
Η μετάλλαξη Λάμδα έφτασε και στην Ευρώπη
Περιπτώσεις της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί και σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Οι περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι θα λάβει «όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη δημόσια υγεία» κατά της νέας μετάλλαξης, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον δοκιμών και ανίχνευσης επαφών.
Λίαν μεταδοτική η μετάλλαξη Λάμδα
Ο μικροβιολόγος Πάμπλο Τσουκαγιάμα από το Περού, μαζί με την ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Cayetano Heredia, παρακολούθησαν για μήνες την μετάλλαξη στο Περού.
«Τον Δεκέμβριο είχαμε μόλις 200 κρούσματα της μετάλλαξης Λάμδα, στα τέλη Μαρτίου έφτασαν το 50% των συνολικών κρουσμάτων στη Λίμα και σήμερα, τρεις μήνες, είμαστε σε εθνικό επίπεδο πάνω από 80%. Η Λάμδα έχει γίνει η κυρίαρχη μετάλλαξη στο Περού» λέει ο Τσουκαγιάμα.
Η μετάλλαξη Λάμδα αντικατέστησε πολύ γρήγορα όλες τις προυπάρχουσες μεταλλάξεις και ο ΠΟΥ την χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο επικίνδυνες.
Σύμφωνα με τον Τσουκαγιάμα, είναι εξαιρετικά μεταδοτική. «Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, με 187.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, και δεν είναι περίεργο ότι μια μετάλλαξη έχει την προέλευσή της εδώ».
«Αν εμβολιαστεί κάποιος, πιθανότατα θα προστατεύεται»
Σε μια άλλη έρευνα, που όμως δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, ο μικροβιολόγος δρ Ναθάνιαελ Λάνταου της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, απέδειξε η Λάμδα είναι δύο φορές μολυσματικότερη από τον αρχικό SARS-CoV-2. Αλλά παρά τα αποτελέσματα, επιμένει στην αναγκαιότητα των εμβολιασμών.
«Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι μεταλλάξεις αυτές (Δέλτα και Λάμδα) είναι αμφότερες λίαν λοιμογόνες. Αλλά αν εμβολιαστεί κάποιος, πιθανότατα θα προστατεύεται. Και το ποσοστό των λοιμώξεων μ’ αυτά τα στελέχη θα μειωθεί σε περιοχές που οι άνθρωποι κάνουν το εμβόλιο», λέει στο National Geographic.
«Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον όσον αφορά στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA – Moderna και Pfizer – θα παρέχουν πολύ καλή προστασία κατά της μετάλλαξης Λάμδα, με τον ίδιο τρόπο που προστατεύουν έναντι της Δέλτα. Ακόμη κι αν ορισμένα από τα αντισώματα δεν αποδίδουν πλέον κατά των παραλλαγών, αρκεί ότι θα πολεμήσουν τον ιό και θα τον ξεφορτωθούν αρκετά άνετα», προσθέτει.
Πληροφορίες από DW, National News, National Geographic