Υγεία

01/08/2023 - 14:57

Τα παιδικά παιχνίδια ενισχύουν τις δεξιότητες των παιδιών

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και κανείς δε θέλει να λέει «όχι» σε ένα παιδικό χαμόγελο που ζητάει κάτι. Αρκουδάκια, κουκλόσπιτα, αυτοκινητάκια και τουβλάκια είναι πάντα στην πρώτη τους επιλογή όταν ζητούν ένα δώρο ενώ πέρα από τα κλασικά και διαχρονικά, υπάρχουν πλέον εκατοντάδες επιλογές για να διαλέξει κανείς. Εκτός, όμως, από χαρά και διασκέδαση στα παιδιά, τα Παιδικά Παιχνίδια προσφέρουν κάτι ακόμη πιο σημαντικό και αυτό δεν είναι άλλο από τις δεξιότητες. Μέσα από τα παιχνίδια, τα παιδιά γνωρίζουν από πολύ μικρά με τον καλύτερο τρόπο τον κόσμο γύρω τους. Αρχίζουν σιγά σιγά να ξεχωρίζουν τα χρώματα, τα σχήματα και τις υφές. Μπορούν να αντιληφθούν τη λειτουγία πολλών αντικειμένων γύρω τους με έναν τρόπο που μπορεί να συνειδητοποιήσει ο μικρός τους εγκέφαλος.

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός ότι μέσα από τη μεγάλη γκάμα που υπάρχει στα Παιδικά Παιχνίδια, μπορεί να βρει το κάθε παιδί αυτό που του αρέσει και του κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον ακόμη και από πολύ ηλικία, πριν καν αναπτύξει τον προφορικό λόγο. Αυτό μπορεί να είναι ένα όχημα, μικρό ή μεγαλύτερο, ένα κουκλόσπιτο ή ακόμη και μια παιδική κουζίνα. Το παιδί μπορεί να μετατραπεί σε... σεφ, οδηγό, δάσκαλο, γιατρό και τόσα άλλα. Είναι το λεγόμενο παιχνίδι ρόλων, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τις δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά. Κι αυτό γιατί μιμούνται, αντιλαμβάνονται και μπαίνουν σε έναν ρόλο που παράλληλα ενισχύει την λεπτή και αδρή κινητικότητά τους και παράλληλα βοηθά στο να αναπτυχθεί το λεξιλόγιό τους.

Πολύ σημαντική κατηγορία στα παιδικά παιχνίδια είναι επίσης αυτά που συνδέονται με τα αθλήματα. Μια μπασκέτα, ένα τέρμα ή ένα παιδικό σετ τοξοβολίας θα κάνει ένα παιδί να περάσει ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και χαράς είτε μέσα στην αυλή, το μπαλκόνι, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Πολλά παιδιά δείχνουν από πολύ μικρή ηλικία ενδιαφέρον για ένα άθλημα και ενώ μπορεί να μην είναι έτοιμα ηλικιακά να γραφτούν ακόμη σε κάποια ακαδημία, μπορούν να έχουν το δικό τους αθλητικό εξοπλισμό στο σπίτι.

Μια θέση στην καρδιά των παιδιών έχουν διαχρονικά οι κούκλες και οι παιδικές τουαλέτες ομορφιάς. Θα είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να πάρετε σε ένα παιδί που του αρέσει. Από την άλλη, στα πολύ αγαπημένα Παιδικά Παιχνίδια είναι τα οχήματα που μπορεί να οδηγήσει το ίδιο το παιδί. Ξεκινάμε από το παιδικά αυτοκίνητα περπατούρες που βοηθούν το παιδί στην ισορροπία και το περπάτημα και αργότερα μπορούμε να επιλέξουμε ακόμη και ένα παιδικό μηχανοκίνητο όχηματα σε πολλά χρώματα και σχέδια.

Το σίγουρο είναι ότι τα μάτια ενός παιδιού λάμπουν βλέποντας ένα παιδικό παιχνίδι και εμείς μπορούμε να κάνουμε τις σωστές επιλογές για να του προσφέρουμε όχι μόνο χαρά αλλά και πολλά οφέλη στη διάπλαση του χαρακτήρα και την βελτίωση των δεξιοτήτων του. Πού ξέρετε, μάλιστα; Μπορεί το παιδί σας να είναι ένα επόμενο μεγάλο ταλέντο στη ζωγραφική και να το ανακαλύψετε μόλις αγοράσετε το πρώτο του μικρό καβαλέτο. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι πρώτα καθοδηγούμαστε από αυτό που θέλει το παιδί και έπειτα επιλέγουμε το καλύτερο στις τιμές που μας ευχαριστούν. Έτσι θα έχουμε χαρούμενα παιδιά και ευτυχισμένους γονείς. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

Μοιράσου το άρθρο!