Υγεία

09/07/2020 - 12:08

Τελικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν είναι όλα καλά όπως λένε τα παπαγαλάκια...

Τις μεγάλες ελλείψεις στο Βοστάνειο Νοσοκομείο αναδεικνύει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών»

Τί ωραία που εξελίσσονται τα πράγματα για το νοσοκομείο μας και τους εργαζόμενους τους! Οι αθρόες  δωρεές από συλλόγους, ιδιώτες και επιχειρήσεις που δέχεται το Βοστάνειο, εξαφανίζουν κάθε πρόβλημα που έχει σε υλικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Επιπλέον η καλή μας κυβέρνηση στελεχώνει το νοσοκομείο και λύθηκε το πρόβλημα σε έλλειψη προσωπικού και εξάντληση του υπάρχοντος. Γι’ αυτό η διοίκηση του νοσοκομείου μαζί με εκπρόσωπους της αστικής τάξης της πόλης μας, λέγε με Ρόταρυ, έκανε και μία ταπεινή γιορτή, με συνδιοργανωτή  μάλιστα  το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Όλα αυτά ακούγονται από την διοίκηση των εργαζομένων, από τους κυβερνώντες και από τα παπαγαλάκια  μπλε και ροζ χρώματος.  Να μην τους ήξερε κανείς θα τους πίστευε. Μάλλον σε νοσοκομείο μιας άλλης  κοινωνίας θα αναφέρονται και όχι στο Βοστάνειο. Γιατί εδώ το προσωπικό έχει περάσει τα πρόθυρα της εξάντλησης και δεν αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο. Οι προσωρινές  προσλήψεις  δεν κάλυψαν παρά μόνο στο ελάχιστο τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να ξεχάσει τα ωφελούμενα ρεπό, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 40 και τις άδειες, γιατί ''δεν βγαίνουν οι βάρδιες¨. Οι αφυπηρετήσεις συναδέλφων  δεν έχουν αναπληρωθεί  ακόμα και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με το υπάρχον προσωπικό. Η έλλειψη ιατρών βγάζει μάτι, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση στο μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, όπου μέχρι χτες δεν υπήρχαν γιατροί για να τα υποστηρίξουν και να τα δουλέψουν. Τώρα που προσλήφθηκε γιατρός είναι με μπλοκάκι. Δηλαδή το μπλοκάκι δεν κοστίζει;! Απλά τους ενδιαφέρει να μην υπάρχει μονιμότητα. Το προσωπικό αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη του τις μάσκες που χρειάζεται καθημερινά. Κάνει τιτάνιο αγώνα για την υγειονομική  κάλυψη των κατοίκων του νησιού, αλλά και των προσφύγων και μεταναστών.

Όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν μόνο στο νοσοκομείο μας. Αποτελούν μια κατάσταση που την ευθύνη την έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την τωρινή. Παρόλη την κρίση του κορωναϊού, που έδειξε, σε όλο τον κόσμο, την ανάγκη και την αξία που έχει ένα εξοπλισμένο, επαρκώς χρηματοδοτημένο και οργανωμένο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση εξακολουθεί τα σχέδια ιδιωτικοποίησης δομών υγείας, βλέπε ΣΔΙΤ. Εντείνει την αποδόμηση των πρωτοβάθμιων δομών υγείας και κοροϊδεύει το λαό και το προσωπικό με πλαστές υποσχέσεις και μαγειρεμένα νούμερα.

Πάντως έχει καταφέρει η πλειοψηφούσα παράταξη  για τη διοίκηση  των εργαζομένων, με την στήριξη της δεύτερης σε ψήφους παράταξης, τα προβλήματα αυτά να μην  μετουσιώνονται σε αγωνιστικές διεκδικήσεις. Σαμποτάρανε από κοινού την Πανυγειονομική απεργία της ΠΟΕΔΗΝ καλώντας τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν. Την παρακαλούμε να μετοικήσει από τον πλανήτη της, οπού ζει μακάρια, να κατεβεί και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των εργαζόμενων και να στηρίξει τουλάχιστον τις αγωνιστικές τους διεκδικήσεις,  αφού δεν είναι σε θέση να τις οργανώσει.

Ζητάμε πρόσληψη νέου μόνιμου και με δικαιώματα προσωπικού και  μονιμοποίηση όλων  που δουλεύουν με συμβάσεις. Τα μέσα ατομικής προστασίας  και τα αντισηπτικά να διατίθενται σε επαρκείς ποσότητες. Απαιτούμε αύξηση μισθών, επαναφορά 13ου  και 14ου μισθού και ένταξη όλων μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος υγείας, πρέπει να αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία παραγωγής ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, καθώς και λειτουργία κρατικού οργανισμού φαρμάκου.

Καλούμε κάθε συνάδελφο ξεχωριστά, να αντιληφθεί πως αυτή η κατάσταση δεν είναι αιώνια, ούτε από τον ουρανό και πως μπορεί να ανατραπεί με αγώνες και με ανυπακοή εκεί που χρειάζεται. Να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, να απαιτεί δυναμικά αυτά που δικαιούται και να εγκαταλείψει τη λογική του σφάξε με αγά να αγιάσω.  

 

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Μοιράσου το άρθρο!