Υγεία

26/03/2024 - 20:05

Τετάρτη μεσημέρι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης γιατί το "νόμιμο φακελάκι" δεν είναι λύση

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ!

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.
Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου.

Δημόσια νοσοκομεία – αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί. Μαγαζιά δηλαδή που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς – πελάτες. Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλωνίζουν ανενόχλητα στο δημόσιο σύστημα υγείας προς άγρα πελατείας.
 

Δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους.

Αυτό είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι η μείωση της λίστας αναμονής, η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ισχυρίζεται.  
 

Βάζουν τον άρρωστο να πληρώσει τα σπασμένα της δικής τους πολιτικής. Της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.
 

Είναι πρόκληση ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους, αυτούς που με την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία.

Αν  στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;
 

Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Παρουσιάζει σαν ελευθερία επιλογής τον εκβιασμό των ασθενών να πληρώσουν το νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθούν νωρίτερα. Λες και οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια στις λίστες της ντροπής των δημόσιων νοσοκομείων, περιμένουν από επιλογή. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Το ομολόγησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος στη φιέστα του υπουργείου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Αυτοί οι οποίοι έρχονται να χειρουργηθούν σήμερα στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ δεν είναι οι ασθενείς που πηγαίνουν ούτως ή άλλως στο ΕΣΥ».
 

Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε  το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο.

Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο «μαγνήτης» για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι  γνωματεύσεις να ανατίθενται με το «αζημίωτο» σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75 -90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%. 
 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 

Η κυβέρνηση με την επίκληση των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας την ώρα που δίνει δις ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και για πολεμικούς εξοπλισμούς. Προβάλλει ως λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος μας, τη συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την άσκηση ιδιωτικού έργου. Καμία αυταπάτη. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της δικής μας αλλά και των ασθενών μας. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. 
 

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα: 

 • Στον έντιμο Επιμελητή Χειρουργό που τώρα στριμώχνεται σε όποια χειρουργική αίθουσα περισσέψει. Στον συνάδελφο που περιμένει να βάλει το τακτικό περιστατικό απόγευμα, βράδυ, Σαββατοκύριακο. Που νιώθει ότι αχρηστεύεται επιστημονικά γιατί ενώ θέλει να δουλέψει, ο χειρουργικός χρόνος που έχει είναι ελάχιστος. Στον συνάδελφο που ταλαντεύεται. Που δε νομιμοποιεί στη συνείδησή του το θεσμικό  «φακελάκι», αλλά  βλέπει σα διέξοδο τα απογευματινά χειρουργεία για να χειρουργήσει. Να μην υποκύψει.  Να διαχωρίσει τη θέση του από τους «πρόθυμους»  ντελάληδες της πραμάτειας του δημόσιου νοσοκομείου επιχείρηση.     
 • Στον ειδικευόμενο της χειρουργικής που εκβιάζεται από τον διευθυντή ότι αν δεν συμμετέχει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δε θα μπαίνει στο χειρουργείο, άρα δε θα εκπαιδευτεί. Να μην υποκύψει στον εκβιασμό.
   

Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.  
 

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πληρωμές των ασθενών, ενάντια στα δημόσιο-νοσοκομείο επιχείρηση, στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στον Ευαγγελισμό, στο Μεταξά και σε άλλα νοσοκομεία που τσαλάκωσαν τις κυβερνητικές φιέστες, δείχνουν τον δρόμο. 
 

Όλοι/όλες στη στάση εργασίας στις 27/3, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ., και στη συγκέντρωση στις 12:30μ.μ. στο προαύλιο του Νοσοκομείο

----------------------------------

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Τετάρτης 27 Μάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, που διοργανώνει η Ένωση Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ, ενάντια στα επί πληρωμή απογευματινά ραντεβού.

Έχουν τεράστιες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τον τόπο και σήμερα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο προχώρησαν στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τους διάφορους υποστηρικτές της, έρχεται να προσθέσει νέα οικονομικά βάρη στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των λαϊκών νοικοκυριών.

Αν νοιάζονται όπως λένε για την υγεία του λαού, να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να στελεχώσουν το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας με όλες τις ειδικότητες, να τα εξοπλίσουν με όλο το απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό κ.α.

Δεν πάει άλλο! Πληρώσαμε πολλά-δεν θα πληρώσουμε ξανά.

Καλούμε τον λεσβιακό λαό να συμμετέχει στην αυριανή συγκέντρωση και να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη, να δώσει δυναμικό παρόν στις συγκεντρώσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή, με το σύνθημα: Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας.

Διεκδικούμε:

 • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.
 • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
 • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
 • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
 • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
 • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό.
 • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
 • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.

--------

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης 

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27/03/2024 ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΩΣ 15 μμ. ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12ΜΒ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση.

Οι ασθενείς που βρίσκονται χρόνια σε λίστες αναμονής έχουν πληρώσει φόρους και εισφορές και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα και δωρεάν.

Το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης Νοσηλευτικού Προσωπικού και Ιατρών κυρίως Αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη.

Ως εκ τούτου διαφωνούμε κάθετα με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή για τα οποία οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στη τσέπη και θα αυξήσουν τα εμπόδια πρόσβασης των πολιτών στα Νοσοκομεία. Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες.

Το εναπομείναν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και είναι αδύνατον να μπορεί να ανταποκριθεί με ασφάλεια σε πρόσθετα καθήκοντα έστω επί πληρωμή.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από το ΕΣΥ, με αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού επισπεύδοντας την χρονοβόρα διαδικασία του ΑΣΕΠ, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα. Είναι δεσμεύσεις που πρέπει να γίνουν πράξεις.

Εξάλλου έχουμε το μεγαλύτερο ύψος ιδιωτικών δαπανών στην Ευρώπη που ξεπερνάει το 40% των συνολικών δαπανών. Αντίστροφη πορεία χρειάζεται και όχι επιπλέον αύξηση των ιδιωτικών δαπανών με τα απογευματινά χειρουργεία.

 

 ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Μοιράσου το άρθρο!