Υγεία

17/05/2023 - 19:10

Τι ζητούν οι καρκινοπαθείς της Λέσβου - Ανοιχτή Επιστολή

Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 Αναβάθμιση υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Λέσβο

Με αυτή την επιστολή θα θέλαμε ως φυσικός αποδέκτης των προβλημάτων των ογκολογικών ασθενών του νησιού μας, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά, να επισημάνουμε σε όλους την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης πλέον των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Λέσβο με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δημόσιου διαγνωστικού και θεραπευτικού κέντρου στη Μυτιλήνη, η οποία είναι η διοικητική έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και πρωτεύουσα του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της χώρας με πληθυσμό 90.000 κατοίκους. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, διότι έχει ήδη ξεκινήσει η μετακίνηση ασθενών σε διαγνωστικά κέντρα των κοντινών μας τουρκικών ακτών.

Η ανάγκη για την απόκτηση κυρίως ενός γραμμικού επιταχυντή σύγχρονης τεχνολογίας είναι πρωτεύον ζήτημα για τους ογκολογικούς ασθενείς της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου και των άλλων νησιών της Περιφέρειάς μας κι αυτό γιατί οι ακτινοθεραπείες, τις οποίες αναγκάζεται να ακολουθήσει σχεδόν το σύνολο των καρκινοπαθών, απαιτούν την απομάκρυνση του ασθενούς 1-2 μήνες από το σπίτι και την οικογένειά του και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης ψυχικής αναστάτωσης για τον ίδιο και τους οικείους του. Επιπλέον το κόστος της ενοικίασης καταλύματος, διατροφής και καθημερινής μετακίνησης σε μια μεγάλη πόλη είναι δυσβάστακτο ειδικά στις μέρες μας με τη μεγάλη αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Η απομάκρυνση επίσης του/της ασθενούς και ενός συνοδού μέσα από την οικογένεια δυσχεραίνει την ενδοοικογενειακή συνοχή.

Δυστυχώς λόγω συνωστισμού ο προγραμματισμός (ραντεβού) στα δημόσια Τμήματα Ογκολογίας σε Αθήνα/Θεσσαλονίκη για θεραπείες  μετά από 2-3 μήνες, υποχρεώνει πολλούς ασθενείς να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα και να υφίστανται τεράστια οικονομική επιβάρυνση.

Παράλληλα, για δύο ακόμα εξετάσεις δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στη Λέσβο, το PET SCAN και το σπινθηρογράφημα, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες καθυστερούν πάρα πολύ.

Η πρότασή μας πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει ασθενείς και από άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας και θα εξυπηρετήσει επίσης τον πληθυσμό φοιτητών, στρατιωτικών και τουριστών, αποσυμπιέζοντας ως αποτέλεσμα και τα κεντρικά ογκολογικά νοσοκομεία.    

Σας καλούμε να λάβετε θέση στο αίτημά μας για ένα συνολικό σχεδιασμό (χρηματοδότηση,  παραχώρηση χώρου, μελέτες, άδειες, προμήθεια εξοπλισμού, σύσταση οργανικών θέσεων, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού κλπ) για την ικανοποίηση του συνταγματικού δικαιώματος χιλιάδων ασθενών από τα νησιά μας που μετακινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα για το ανώτερο αγαθό: την υγεία τους.

Μοιράσου το άρθρο!