Υγεία

12/09/2013 - 06:41

Τριήμερη απεργία Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

style="text-align: justify;">Την Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, όπου συζητήθηκε η κατάσταση στην υγεία και γενικότερα. Λόγω μη απαρτίας της Συνέλευσης, αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με βάση τις αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου.
 
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην τριήμερη Απεργία της ΟΕΝΓΕ και στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Επίσης συγκρότηση Απεργιακής Επιτροπής για την ενημέρωση όλων των ιατρών  και την μεγαλύτερη επιτυχία της Απεργίας. Θα κυκλοφορήσει αφίσα της ΟΕΝΓΕ και η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ´Ενωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου.
 
Παράλληλα οι γιατροί  θα συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις των άλλων κλάδων (Εκπαιδευτικών, διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημίου κτλ) που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση. 
 
Τις ημέρες της Απεργίας, δεν θα γίνουν ταχτικά εξωτερικά ιατρεία, ταχτικά χειρουργεία, συνταγογράφηση και μη επείγουσες εξετάσεις. Θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας (τους εφημερεύοντες δηλαδή γιατρούς), μόνο τα Επείγοντα Περιστατικά. 

 

 
H   απόφαση του ΔΣ της ´Ενωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου.
 
ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
 
Μυτιλήνη,  11 Σεπτεμβρίου 2013
 
Το φετινό φθινόπωρο, ίσως αποδειχθεί το πιο κρίσιμο για το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας και τα δικαιώματα μας. Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, αφού με την πολιτική των μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ, βύθισε την κοινωνία στην φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ξέφρενη αύξηση του χρέους, που ξεπέρασε τα 320 δισ. ευρώ. Θα χρειαστεί άμεσα ένα νέο μνημόνιο, για να καλύψει τα χρέη προς τους δανειστές, που θα συνοδευτεί με πολύ μεγαλύτερες θυσίες για το λαό και τους εργαζόμενους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
 
Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ μέσα στο καλοκαίρι, οι διαθεσιμότητες – απολύσεις στη δημοτική αστυνομία και την τεχνική εκπαίδευση, το κλείσιμο νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δε θα σταματήσουν. Άμεσα θα έχουμε προχώρημα των 25.000 εφεδρειών / απολύσεων στο δημόσιο. Αυτές τις μέρες χτυπιέται η εκπαίδευση με αιχμή το νέο Λύκειο και τη δημιουργία μαζικής στρατιάς απλήρωτης εργασίας- μαθητείας, στη νέα γενιά. Προχωρούν στο κλείσιμο και την πώληση των πιο στρατηγικών δημόσιων υποδομών (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΑΘ/ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ , διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.) και σε αύξηση στις τιμές των «κοινωνικών αγαθών» (π.χ. του ρεύματος) λόγω απελευθέρωσης των τιμολογίων. Συνεχίζεται η φορολογική καταιγίδα για την εργαζόμενη πλειοψηφία παράλληλα με την προκλητική φοροαπαλλαγή για το κεφάλαιο. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε «απελευθέρωση» πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, νέο ασφαλιστικό που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μείωση συντάξεων αλλά και δομική αλλαγή σε λογική ανταποδοτικότητας-ιδιωτικοποίησης, απελευθέρωση των απολύσεων και νέα μείωση του κατώτατου μισθού, πιθανότατα κούρεμα και αρπαγή των καταθέσεων, με κάποια παραλλαγή του «μοντέλου Κύπρου».
 
Παράλληλα 1813 υγειονομικοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία, που κλείνουν: Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Αγία Βαρβάρα και Σπηλιοπούλειο στην Αθήνα και Παναγία, Ειδικών Παθήσεων και Αφροδίσιων-Δερματικών Νόσων στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται στην ουσία για απολύσεις εργαζομένων στην υγεία, καθώς η κατάργηση κλινών και νοσοκομείων σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους και οι ασθενείς χάνουν τις μονάδες περίθαλψής τους. Οι υγειονομικοί που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα χάνουν την οργανική τους θέση, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα βρουν κενή θέση εργασίας. Και αυτό, γιατί το υπουργείο υγείας, περικόπτει μέσω των νέων οργανισμών τις περισσότερες κενές θέσεις στα νοσοκομεία.
 
Είναι ξεκάθαρο πως το υπουργείο δεν θα σταματήσει εδώ. Μετά από Αθήνα-Θεσσαλονίκη, οι διαθεσιμότητες-απολύσεις υγειονομικών θα συνεχιστούν και στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Άλλωστε, όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης ώστε μέχρι τέλος του έτους, που θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, να προκύψουν νέα κλεισίματα - συγχωνεύσεις, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, διαθεσιμότητες-απολύσεις εργαζομένων. Το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ που σχεδιάζεται, θα επιβαρύνει επιπλέον το δημόσιο σύστημα υγείας και θα στερήσει την στοιχειώδη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από τους ασφαλισμένους. Θα προχωρήσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών με νέα μείωση μισθών με αντάλλαγμα την δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου στην ανώτερη βαθμίδα. Η αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στα νοσοκομεία από 5 σε 25 ευρώ, θα αφήσει τους φτωχούς και τους άνεργους χωρίς στοιχειώδη ιατρική φροντίδα.
 
Στο Βοστάνειο και τα Κέντρα Υγείας συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε απαράδεκτες συνθήκες με καθημερινές ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, φύλακες, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κτλ). Οι ελλείψεις ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών, οδηγεί σε υπερκόπωση των γιατρών που συνεχίζουν να εργάζονται με περικοπές στις δεδουλευμένες εφημερίες. Ενώ ειδικευμένοι γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση έχει ανοίξει η συζήτηση για την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας του νησιού και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του νοσοκομείου (τμήμα προμηθειών, σίτιση κτλ). Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου, που αναμένεται να εφαρμοστεί, οδηγεί σε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και κλινικών, σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του Βοστανείου.
 
Η απάντηση σε όλη αυτή την κοινωνική καταστροφή δεν μπορεί να είναι η αναμονή. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα. Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν απεργία διαρκείας από 16/9. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων απεργούν από τις 10 ως τις 20 Σεπτέμβρη. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην υγεία με επίκεντρο τα νοσοκομεία που κλείνουν. Αναβρασμός υπάρχει στους χώρους που τίθενται εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα και στις επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται και κλείνουν. Τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ΟΕΝΓΕ, πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, που επιβλήθηκε από τους αγωνιζόμενους κλάδους, μπορεί να αποτελέσει σκαλοπάτι κλιμάκωσης για την γενίκευση του ξεσηκωμού όλων των εργαζομένων. Για την ανατροπή της πολιτικής της δικομματικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, με γενικό απεργιακό ξεσηκωμό. Μαχητικά λοιπόν στηρίζουμε, συμμετέχουμε και συντονιζόμαστε με τους αγώνες όλων των εργαζομένων.
 
Απαιτούμε:
 
Άμεση πληρωμή των περικομμένων ποσών από τις δεδουλευμένες εφημερίες. Προχωράμε και σε δικαστική διεκδίκηση τους. Κρατική χρηματοδότηση και αυξήσεις των κονδυλίων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής εφημέρευση και λειτουργία του Βοστανείου και των Κέντρων Υγείας.
 
Καμιά συγχώνευση κλινικών, καμιά μείωση κλινών. Να αποσυρθεί ο οργανισμός συρρίκνωσης του Βοστανείου. Όχι στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του Νοσοκομείου.
 
Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών, που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών με προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεσα μέτρα για την κάλυψη των κενών σε ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς. Προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.
 
Να ανακληθούν όλες οι περικοπές του ιατρικού μισθολογίου. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μισθοί, στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγεία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους και ανασφάλιστους. Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.
 
Να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας (ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ). Διαγραφή του χρέους και του χρέους των λαϊκών νοικοκυριών. Να ακυρωθούν τα μνημόνια, η δανειακή σύμβαση και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που σκλαβώνει τον λαό. Κατάργηση των χαρατσιών και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων. Ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε.
Συμμετέχουμε μαζικά
στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 17, 18 και 19 Σεπτεμβρίου
στην συγκέντρωση στα Κεντρικά Λύκεια στις 18 Σεπτεμβρίου στις 11πμ
και στις κινητοποιήσεις των άλλων αγωνιζόμενων κλάδων

Μοιράσου το άρθρο!