Τρομάζει πλέον ο κορονοϊός στη χώρα μας - 204 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε συνολικά 204 νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες.
Σήμερα ανακοινώνουμε 204 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6381, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
1557 (24.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3110 (48.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 7 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 221 θανάτους συνολικά στη χώρα. 75 (33.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τα 204 επιπλέον κρούσματα, που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον ΕΟΔΥ, κατανέμονται γεωγραφικά ως εξής:
- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 11 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής ,
- 37 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 5 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορίνθου,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,
(αφορά τα χθεσινά κρούσματα (το ένα αφορούσε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και το άλλο συνταξιούχο επιχειρηματία)
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
- 12 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.
Μέτρα
Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, το επόμενο μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι να γενικευτούν τα μέτρα που ήδη πάρθηκαν σε περιοχές όπως ο Πόρος και να μπει στο «χορό των απαγορεύσεων» η Αττική αλλά και Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί υπάρχουν πολλά κρούσματα.
«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα μεγάλα κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η πρόταση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς φαίνεται ότι βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα ανατρέπουν τον σχεδιασμό για την πρεμιέρα των μαθημάτων.
Άνοιγμα σχολείων
Η επίσημη ανακοίνωση πριν από λίγο καιρό ανέφερε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά πολύ το τελευταίο διάστημα και τα επιδημιολογικά δεδομένα να χειροτερεύουν. Νέα μέτρα ανακοινώνονται συνεχώς προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, με τελευταία τη ματαίωση της ΔΕΘ αλλά και την επιβολή περιορισμών στο ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε 15 περιοχές της Ελλάδας.
Ηδη, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας χθες, έχει αρχίσει η συζήτηση για νέα μέτρα που πρέπει να αναληφθούν. Και καθώς μελετώνται νέα μέτρα για το σύνολο της κοινότητας ή κατά τόπους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr από την πλευρά των επιστημόνων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσει κατά δύο εβδομάδες η έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η πρόταση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, με βάση φυσικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία, πάντως, το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.
Νωρίτερα σήμερα ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώνας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε πως η πρόθεση είναι να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να λειτουργήσει όπως πάντα, ωστόσο, με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού, χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.
«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία, όπως ήταν τον Μάιο, και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10 ετών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».
Ακόμη πιο καυστικός, κρούοντας κώδωνα κινδύνου πριν από λίγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε πως με βάση αυτό που βλέπουν οι λοιμωξιολόγοι να έρχεται, αν δεν δράσουμε όλοι για να ανακοπεί η επιδημία, θα είναι λεπτομέρεια το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία. «Θα έχουμε πολύ σοβαρότερα κοινωνικά και οικονομικά θέματα να μας απασχολούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.