Υγεία

05/08/2020 - 07:04

Τσιόδρας: δομική αλλοίωση στην καρδιά προκαλεί ο κορονοϊός

Τις ανησυχίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά, σημειώνοντας πως σήμερα τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 120 και τόνισε την ομόφωνη συμφωνία της Επιτροπής για την ανάγκη χρήσης μάσκας. Επιπλέον τόνισε ότι οι ασπίδες υπολείπεται σε προφύλαξη της μάσκας.

Είπε ότι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων εξηγείται από το γεγονός ότι διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι, αλλά επίσης ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της κινητικότητας και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Ο καθηγητής παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας στην Γερμανία. Σοβαρά προβλήματα και σε όσους νόσησαν, ακόμη και αν δεν χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο
Αλλοιώσεις στην καρδιά φαίνεται ότι προκαλεί ο κορονοϊός σε ασθενείς, ακόμη κι όταν αναρρώσουν, σύμφωνα με γερμανική έρευνα που επικαλέστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

«Ακόμα δεν είναι γνωστό το τίμημα του ιού στην υγεία μας», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, κατά την έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε σε πρόσφατη γερμανική μελέτη των τελευταίων ημερών. Οι επιστήμονες μελέτησαν μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 ατόμων, με μέση ηλικία 49 ετών, που νόσησαν και ανάρρωσαν. Μάλιστα οι δύο από τους τρεις έγιναν καλά από το σπίτι τους.

Η μαγνητική συνέκρινε την εικόνα της καρδιάς δύο μήνες μετά την ανάρρωση, με τη μαγνητική 100 υγιών ατόμων, που δεν είχαν μολυνθεί.

«Η μελέτη έδειξε ότι 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε στο έμφραγμα και 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς και αρκετοί από αυτούς μόλις είχαν γυρίσει από διακοπές σκι. Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Μοιράσου το άρθρο!