Υγεία

02/02/2023 - 11:28

Ξεσηκωμός στον Πολιχνίτο (φωτο)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου την Πέμπτη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο  η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην περιοχή με το θάνατο του βρέφουν αναδείχθηκαν θέματα δυσλειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση των κατοίκων είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά τους αρμόδιους.

Το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου εξυπηρετεί και τα 5 χωριά της Δημοτικής Ενότητας, μίας περιοχής άνω των 4500 κατοίκων, οι οποίοι υπερδιπλασιάζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα λειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία καθώς και γυμνάσιο-λύκειο, με αντίστοιχες αθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα παιδιά, και το Κέντρο Υγείας, μεταξύ πολλών άλλων ελλείψεων ειδικοτήτων, δεν έχει παιδίατρο εδώ και τέσσερα χρόνια. Επίσης οι παραγωγικές δραστηριότητες που συγκεντρώνονται στην περιοχή μας έχουν να κάνουν κυρίως με χειρωνακτικά επαγγέλματα, που ενέχουν έντονα τον κίνδυνο ατυχημάτων/

 

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμούς απηύθυναν οι : Γιάννης Μπουρνούς ( Βουλευτής Λέσβου) Βάσω Χοχλάκα (Υποψήφια Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κιναλ) , Κώστας Ρήγας  (γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής  Λέσβου του ΚΚΕ), ο κ. Γιαννούτσος εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών Λέσβου, ο κ. Αυγερινός εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων Λέσβου, ο Γιάννης Συκάς ( Δημοτικός Σύμβουλος Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου  Δυτικής Λέσβου), ο Γιώργος Αλάνης  (εκ μέρους του Δήμου Δυτικής Λέσβου) καθώς επίσης και εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο και του Συλλόγου Σεισμοπαθών

Αξίζει να τονιστεί ότι τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του βρέφους που έφυγε από τη ζωή.

 

ΑΑ

Το κείμενο της σημερινής συγκέντρωσης από την Επιτροπή Αγώνα;:

 

Πολλές φορές στην ανθρώπινη ιστορία ένα τραγικό γεγονός μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αντιμετώπιση εγκληματικών λαθών και αποφάσεων. Ο χαμός ενός βρέφους 8 μηνών, ανεξαρτήτως από το αν θα μπορούσε να σωθεί, έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα προβλήματα που έχουμε στον τόπο μας. Για αυτό τον λόγο, δεν πενθούμε μόνο, αλλά τιμούμε τον μικρό Μιχαήλ, δίνοντας του και μια υπόσχεση, ότι ο χαμός του θα αποτελέσει έναυσμα για έναν αγώνα από τους κατοίκους της περιοχής μας μέχρι να δικαιωθούν.

Η διαχρονική, υποστελέχωση του Κ.Υ. Πολιχνίτου σε μία περιοχή που λειτουργούν σχολεία και ο πληθυσμός της υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κάτι παραπάνω από λάθος, είναι εγκληματική. Οι ηλικιωμένοι, δυστυχώς, αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής μας και οι ανάγκες για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν είναι απλά μεγάλες, αλλά επιτακτικές και άμεσες. Χαρακτηριστικά, από τις ελλείψεις που κατάφερε να συγκεντρώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Στήριξης του ΚΥ αναφέρουμε:

  • Έλλειψη μόνιμων γιατρών επιμελητών για να καλύπτονται πλήρως τα πρωινά και οι εφημερίες
  • Έλλειψη σε αγροτικούς γιατρούς για να καλύπτονται όλες οι βάρδιες
  • Δεν υπάρχει μόνιμος παιδίατρος
  • Δεν υπάρχει ακτινολόγος καθώς και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος
  • Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες από οδηγούς ασθενοφόρων

Σημαντική υποσημείωση σε όλα τα παραπάνω, πολλοί από τους εργαζόμενους που δουλεύουν τώρα στο ΚΥ είναι με συμβάσεις εργασίας και όχι με μόνιμη απασχόληση, με κίνδυνο οι ελλείψεις να γίνουν πολύ χειρότερες όταν αυτές λήξουν. Και γνωρίζουμε όλοι τις διαδικασίες επαναπρόσληψης, πόσο αυτές καθυστερούν, αν και όποτε γίνουν.

Όλα τα παραπάνω γίνονται σε μία περιοχή που απέχει 40 λεπτά από το νοσοκομείο της Μυτιλήνης και πολλές φορές το ασθενοφόρο πρέπει να έρθει από την πόλη να πάρει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Η πλειοψηφία από εμάς που βρίσκονται σήμερα εδώ έχει βρεθεί στη θέση να περιμένει το ασθενοφόρο από την Μυτιλήνη, και σε κάποιες περιπτώσεις σε επείγοντα περιστατικά όπως τροχαία κλπ. Υπάρχουν άνθρωποι εδώ που έχουν μεταφέρει άνθρωπο μέσα σε καρότσα αγροτικού. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με κάποια επίκληση στο συναίσθημα, αλλά με την πραγματικότητα που έχουμε βιώσει.

Η Υγεία είναι αγαθό που το έχουμε πληρώσει από τις ασφαλιστικές εισφορές μας και οι αρμόδιοι είναι υποχρεωμένοι να στελεχώσουν το ΚΥ της περιοχής μας με τα απαραίτητα. Με μόνιμο προσωπικό, που θα βοηθήσει στο να παραμείνει και νέος κόσμος στα χωρία μας. Στις διαχρονικές δικαιολογίες για έλλειψη χρημάτων και γραφειοκρατικών δυσκολιών απαντάμε στους αρμόδιους ένα και μόνο πράγμα: να κόψουν τον λαιμό τους, να έχουμε στελεχωμένο το ΚΥ της περιοχής μας.

Ως κάτοικοι μία απομακρυσμένης περιοχής από το νοσοκομείο Μυτιλήνης και επειδή δεν θέλουμε να ξαναδούμε εικόνες μεταφοράς ασθενών σε καρότσα αγροτικών αυτοκινήτων, διεκδικούμε ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με:

  • Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
  • Ασθενοφόρα με πλήρωμα από εξειδικευμένο προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο.
  • Πλήρη εργαστηριακό και διαγνωστικό εξοπλισμό.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους στέκονται στο πλευρό μας (σωματεία, πολιτιστικούς φορείς κλπ.) και υποστήριξαν το ψήφισμα μας στα όργανα τους. Το ψήφισμα μας θα κατατεθεί στο Κέντρο Υγείας σήμερα, τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί από κατοίκους και φορείς της περιοχής και θα παραδοθεί στην 2η ΥΠΕ, στους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου καθώς και στα συνδικαλιστικά όργανα που είναι στον χώρο της Υγείας.

Δεν υποβαθμίζουμε τα αιτήματα που στέλνονται, αλλά η σημερινή διαμαρτυρία αποδεικνύει ότι η κινητοποίηση των κατοίκων είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά τους αρμόδιους. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι αγαθό και θα το διεκδικήσουμε για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας και για τους εαυτούς μας.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Μοιράσου το άρθρο!