Αφιερώματα

12/06/2019 - 06:56

12 Ιουνίου 2017 ώρα 15:28 .... Δύο χρόνια μετά !

Πέρασαν δύο χρόνια από το φονικό σεισμό που συγκλόνισε το νησί μας. Ήταν Δευτέρα, 12 Ιουνίου  2017 ώρα 15:28 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ (6,1 αρχική μέτρηση) συγκλονίζει τη Λέσβο.  Το Lesvosenws.net μεταδίδει πρώτο την είδηση και λίγα λεπτά αργότερα το ενδιαφέρον  θα επικεντρωθεί στη Βρίσα.

Αναγνώστες του  Lesvosnews.net μας στέλνουν τα πρώτα βίντεο από τη Βρίσα. Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτές οι εικόνες είναι από το όμορφο χωριό της Βρίσας.

Ο σεισμός χτύπησε το χωριό με απίστευτη μανία, το πανέμορφο χωριό ισοπεδώθηκε . Η ροή από τις εικόνες  και τα βίντεο προκαλεί τρόμο.  Τα social media γεμίζουν θλίψη και αγωνία. Τα περισσότερα σπίτια κατέρρευσαν. Πολλοί τραυματίες που χρειάστηκε να τρέξουν μέσα απ’ τα σπίτια που κατέρρεαν για να σωθούν, ευτυχώς μόνο ένα θύμα. Το χωριό, γεμάτο χαλάσματα, σκόνη και μισογκρεμισμένα κτίρια εκκενώθηκε, και οι κάτοικοι βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές, σε γνωστούς και φίλους ή σε ξενοδοχεία που άνοιξαν για να βοηθήσουν.

Ο απολογισμός σοκάρει

Μια νεκρή , δέκα τραυματίες

Πάνω από 300 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς (τα λεγόμενα «κόκκινα»).
Πάνω από 1000 υπέστησαν σοβαρές ζημιές (τα λεγόμενα «κίτρινα» κτίριαΈνα σχολικό κτίριο, το Δημοτικό και Νηπιαγωγείου της Βρίσας καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ άλλα 50 περίπου υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων οκτώ (8)περισσότερο σοβαρές.
Αριθμός άνω των 25 ναών και ναϊσκων υπέστησαν ζημιές με σοβαρότερες αυτές τουναού της Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας.

Ο σεισμός προήλθε από ένα υποθαλάσσιο ρήγμα διεύθυνσης βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά μήκους 25 χιλιομέτρων.

Δύο χρόνια μετά και δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν καλά.  Η Βρίσα παραμένει ένα χωριό φάντασμα.

Ελάχιστοι κάτοικοι διαμένουν στο χωριό, στα ελάχιστα σπίτια που άντεξαν. Σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα» παραμένουν  στη θέση τους, τα «κίτρινα» αδυνατούν να επισκευαστούν καθώς οι ιδιοκτήτες τους παλεύουν με τη γραφειοκρατία.  Ευτυχώς που η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου λειτούργησε και οι σεισμοπαθείς έχουν εξασφαλίσει προς το παρόν στέγη στα γειτονικά χωριά.

Η επιστολή του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας προς τον Υπουργό πριν από μερικούς μήνες είναι αποκαλυπτική:

«Πέρασαν τόσοι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο και την ισοπέδωση της Βρίσας τόσο οι εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού όσο και οι ιδιοκτήτες των οικιών που ζουν σε άλλες περιοχές βιώνουν το αίσθημα της ανασφάλειας για το παρόν αλλά και για το μέλλον του χωριού. Η Βρίσα είναι ακόμα γεμάτη ερειπωμένα σπίτια που ούτε έχουν κατεδαφιστεί ούτε μπορούν να επισκευαστούν, λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, καμία εργασία δεν έχει ξεκινήσει για τα δημόσια κτίρια και τις υποδομές. Αντιλαμβανόμαστε τις υπάρχουσες δυσκολίες της Πολιτείας, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο μετά τον σεισμό και το ακριτικό μας χωριό, που όμως έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να εγκαταλειφθεί, κυρίως από τους νέους, που αποτελούν και την ελπίδα μας για το αύριο». 

 

Μοιράσου το άρθρο!