Αφιερώματα

12/04/2024 - 09:16

5 υπέροχα χωριά σε ελληνικά νησιά για την άνοιξη - Το ένα είναι στη Λέσβο

Tα νησιά μας είναι πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο για τις εκπληκτικές παραλίες τους αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που είναι τόσο όμορφα. Σημαντικό κομμάτι της γοητείας τους οφείλεται και στην ανθρώπινη παρουσία, δηλαδή στα χωριά τους. Οικισμοί που αναδεικνύουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, διαθέτουν ενδιαφέρουσα βλάστηση, γαστρονομία και δυνατότητες για δραστηριότητες, όπως η πεζοπορία. H ανεπιτήδευτη ομορφιά τους γοητεύουν τον επισκέπτη.

Ακολουθούν 5 πανέμορφα χωριά ελληνικών νησιών που αξίζει να βάλετε στον ταξιδιωτικό προγραμματισμό σας και να αφιερώσετε χρόνο σε αυτά. Τα περισσότερα έχουν αξιοθέατα και μουσεία με την ιστορία του τόπου τους.  Τα 1 από αυτά τα χωριά που επέλεξε το travel.gr είναι στη Λέσβο και είναι η Αγιάσος.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

εσδε

 

 

Η Λέσβος είναι ένα νησί που όσοι το επισκέπτονται, έχουν να λένε για την ομορφιά και τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οικισμών του. Και ίσως το ομορφότερο από αυτά, είναι η Αγιάσος, ένα χωριό που δεν είναι παραθαλάσσιο αλλά αυτό είναι ίσως το μόνο ψεγάδι του. Όποιος περπατά στους δρόμους του, εντυπωσιάζεται από την πέτρινη αρχιτεκτονική αλλά και τα πολλά χρωματιστά μπαλκόνια και παράθυρα των σπιτιών. Τα χρώματα αυτά δένουν αρμονικά με την πλούσια βλάστηση, άλλωστε μιλάμε για ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 450-500 μέτρων στις πλαγιές του βουνού Όλυμπος.

Στην Αγιάσο λαμβάνει χώρα και ένα από τα δημοφιλέστερα πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου στην ελληνική επικράτεια. Επίκεντρό του είναι ο ναός της Παναγίας, ο οποίος κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα.

 

Η Λέσβος φημίζεται ούτως ή άλλως για τη γαστρονομία της, αλλά αν μιλάμε ειδικά για την Αγιάσο αξίζει να δοκιμάσετε τα τοπικά κάστανα και μήλα, λαδοτύρι, χάχλες (τραχανάς που σερβίρεται σε σχήμα βάρκας), ντολμαδάκια. Must για τους λάτρεις των παραδοσιακών γεύσεων, είναι να καθίσουν σε ένα καφενείο για ελληνικό καφέ με συνοδευτικό γλυκό του κουταλιού. Η Αγιάσος προτείνεται και σε όσους αγαπούν την πεζοπορία, καθώς γύρω από αυτήν, σας περιμένουν αρκετά μονοπάτια για πεζοπόρους κάθε επιπέδου. Ίσως το πιο όμορφο να είναι εκείνο που οδηγεί στην κορυφή του όρους Όλυμπος, σε υψόμετρο 999 μέτρων.

 

---

Τα υπόλοιπα χωριά  είναι :

Θεολόγος, Θάσος

Δύο Χωριά, Τήνος

Μυλοπόταμος, Κύθηρα

Μουτσούνα, Νάξος

Μοιράσου το άρθρο!