Αφιερώματα

30/04/2023 - 15:07

6 αγωνιστές από τη Λέσβο στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς - Πρωτομαγιά του 1944

Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας - Παράρτημα Λέσβου

Η 1η του Μάη είναι η μέρα - σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα που τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος στην ασίγαστη πάλη του με το κεφάλαιο.

Είναι η εμβληματική μέρα που η παγκόσμια εργατική τάξη ανανεώνει την απόφασή της για να συνεχίσει αυτόν τον ηρωικό αγώνα ως την τελική νίκη.

Την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, όπως το βάφτισε η Ιστορία) 200 κομμουνιστές, ατρόμητοι μπροστά στη φασιστική βαρβαρότητα, αντίκρισαν το θάνατο υμνώντας την Ελλάδα και τη λευτεριά.

Η Λέσβος είχε τη δική της συμμετοχή στη μεγάλη αυτή θυσία με τους Ανουσά Γιάννη, Αντωνέλη Ιγνάτη, Βασάλο Τηλέµαχο, Κακαλιό Ηλία, Πατέστο Αναστάση, Φουντή Στέφανο.

Φουντής Στέφανος
Φουντής Στέφανος

Η θυσία των διακοσίων έγινε σύµβολο, έγινε σηµαία της απελευθέρωσης, έγινε τραγούδι, γιατί νίκησαν το θάνατο και πέρασαν στην αιωνιότητα… Το Σικάγο, η Θεσσαλονίκη, η Καισαριανή και τόσοι άλλοι τόποι πρωτομαγιάτικων θυσιών ενώνονται με το ίδιο κατακόκκινο νήμα.

Αντωνέλης Ιγνάτιος
Αντωνέλης Ιγνάτης
Πατέστος Αναστάσης
Πατέστος Αναστάσης

Αντλούμε δύναμη από την ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Τα διδάγματα αυτής της εποποιίας είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να ήταν αρνητικοί και να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.

Κακαλιός Ηλίας
Κακαλιός Ηλίας 
Βασάλος Τηλέμαχος.jpeg
Βασάλος Τηλέμαχος

H Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού κινήματος ούτε δικαιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, ούτε πολύ περισσότερο σταματούν τον τροχό της Ιστορίας, που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κινείται πάντα προς τα μπρος.

Ανουσάς Γιάννης.jpeg
Ανουσάς Γιάννης

Με αυτήν την πυξίδα οργανώνονται οι σύγχρονοι αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα, στα μνημόνια, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.

Είναι η ώρα που η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αξιοποιήσουν τα δικά τους όπλα για την ανάσχεση της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου. Η πάλη μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν δεν εγκλωβίζεται στα εναλλακτικά σενάρια της αστικής διαχείρισης, αλλά δυναμώνει το ταξικό λαϊκό κίνημα με κατεύθυνση την ανατροπή του καπιταλισμού.

Η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν, αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον! Το βαρύ της φορτίο βρίσκει δικαίωση στις καθημερινές μάχες της εργατικής τάξης και του λαού για το δικό τους δίκιο, για την εξάλειψη της μισθωτής σκλαβιάς, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου τη Δευτέρα 1η Μάη 2023 στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς.

Μοιράσου το άρθρο!