Αφιερώματα

25/10/2014 - 11:08

Επισκέψεις προσωπικοτήτων στην Αγιάσο

Κείμενα / επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσκουδής

Στη διάρκεια της ελεύθερης ιστορίας της, από την απελευθέρωση της Λέσβου από τους Τούρκους (στις 8-11-1912) μέχρι σήμερα, η Αγιάσος δέχθηκε πλήθος επισκέψεων από κορυφαίες προσωπικότητες της εκκλησιαστικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής ζωής της πατρίδας μας.

Στο σημερινό άλμπουμ σταχυολογούμε φωτογραφικά ενθυμήματα κάποιων από τις σημαντικότερες.

 

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον Κήπο της Παναγίας (1916). Είναι ο εικονιζόμενος στη μέση της φωτογραφίας με το κουστούμι, το μουσάκι, τα γυαλιά και το άσπρο καβουράκι.

* * *

 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης στην Αγιάσο (23-8-1933).

 

* * * 

Ο τότε διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου και μετέπειτα βασιλιάς Παύλος (στο μέσον) επισκέπτεται την Αγιάσο (28-5-1936).

 

* * * 

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ (αριστερά) στο ναό της Παναγίας Αγιάσου (21-2-1937). Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα βασιλιά στο χωριό  της Αγιάσου

 * * * 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος με την κουστωδία του στο Σταυρί (22-5-1937) συνοδευόμενος από το μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο Α΄ τον από Δυρραχίου.

* * *

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Παπαδόπουλος στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου (22-5-1937).

* * * 

Οι αγαπημένοι μας κωμικοί ηθοποιοί Μίμης Φωτόπουλος και Ντίνος Ηλιόπουλος με τον Τάκη Τζίνη στην Αγιάσο (γύρω στο 1955). Περιόδευαν τότε με θίασο και έπαιξαν στο χειμερινό σινεμά "ΟΛΥΜΠΟΣ" στο Φολίδι.

 

* * * 

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέπτεται στην Αγιάσο την εποχή της μεγάλης ακμής των Λαμπράκηδων (1963) και τυχαίνει της πάνδημης υποδοχής του λαού της. Διακρίνονται μεταξύ άλλων (από αριστερά) οι Χριστόφας Κουφέλος, Ειρήνη Αγρίτη-Τσαλίκη (το κοριτσάκι που ασπάζεται ο Μίκης), Μιχάλης Αγρίτης (ο πατέρας της που την κρατά στην αγκαλιά του), Παναγιώτης Παπάνης (Μαθιός).

* * * 

Επίσκεψη του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη (δεξιά) και του Λέσβιου λογοτέχνη Ηλία Βενέζη (αριστερά του) στο Αναγνωστήριο (18-8-1965). Αριστερά ο παπά-Χριστόφας Κανιμάς, συγγραφέας της αθάνατης ηθογραφίας «Τι να τα κάνω τα καλά». Διακρίνονται ακόμα η κόρη του Βάνα Κανιμά-Γέρου (αριστερά) και στο μέσον η Αντιγόνη Μπαντέλη-Χατζησάββα.

* * * 

Επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Αγιάσο (;) πιθανότατα πριν την αυτοεξορία του στο Παρίσι (1963).

* * * 

Ο Στρατής Πολ. Αναστασέλης με τη σύζυγό του Βαγγελιώ και το διάσημο ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Ελία Καζάν (Ηλία Καζαντζόγλου), γνωστές ταινίες του οποίου ήταν «Το λιμάνι της αγωνίας» (με τον Μάρλον Μπράντο), «Άγριο ποτάμι», «Αμέρικα, Αμέρικα» κλπ (1981).

* * * 

 

Ο μεγάλος λαϊκός ηγέτης και Γ.Γ. του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης στην Αγιάσο (1981). Μεταξύ άλλων διακρίνονται (από αριστερά) οι Παναγιώτης Κουτρής, τότε δήμαρχος Αγιάσου, Καλλιόπη σύζ. Παναγιώτη Κουτρή, Σταύρος Σκοπελίτης, Αντώνης Σπλιαδής, Ευριπίδης Ζαφειρίου.

* * * 

Ο αντιστασιακός Μανόλης Γλέζος υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Αναγνωστηρίου (16-5-1982).

* * * 

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ (κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας) στην εκκλησία της Παναγίας (2-10-1982).

* * * 

Η Μαργαρίτα σύζυγος Ανδρέα Παπανδρέου επισκέπτεται την Αγιάσο και συμμετέχει σε εκδήλωση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Αγιάσου που πραγματοποιείται στο Αναγνωστήριο με θέμα την αντισύλληψη (21-10-1983). Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Φώτης Παπάνης, Στρατής Βάλεσης, Παναγιώτης Πράτσος.

* * * 

Ο Γιάννης Ρίτσος στη Βιβλιοθήκη του Αναγνωστηρίου (8-4-1985) ξεναγούμενος από τον πρόεδρο Πάνο Πράτσο. Παρακολουθεί ο γιατρός Στρατής Χατζηπροκοπίου (Χατζηβασ’λίνα).

 

* * * 


Ο μεγάλος ποιητής Γιάννης Ρίτσος στο κινηματοθέατρο του Αναγνωστηρίου (8-4-1985) περιστοιχιζόμενος από τους (από αριστερά) Ηλία Κουρτζή, Παναγιώτη Κουτρή, Δημήτρη Πατίλα, Απόστολο (Λάκη) Σαλαβόπουλο, Πάνο Πράτσο.

 

* * * 

 

 


Ο υπουργός Αιγαίου Κοσμάς Σφυρίου (δεξιά) και ο νομάρχης Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης επισκέπτονται το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου (15-8-1985). Στο μέσον ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Πάνος Πράτσος.

 

 * * * 

 


Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης μιλά στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου (1992). Μεταξύ άλλων διακρίνονται οι Γιάννης Καρατζάς, Καλλιόπη Κουτρή, Λέσβιος Τινέλης.

 

 

* * * 


Ο τότε δήμαρχος Αγιάσου Παναγιώτης Κουτρής προσφωνεί το Γ.Γ. του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, που επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Αγιάσο (1992).

 

* * * 

 


Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Κλεάνθης Κορομηλάς προσφέρει στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστα Σκανδαλίδη, τις εκδόσεις του ιδρύματος κατά την εκεί επίσκεψή του (16-8-2001). Δεξιά ο Νίκος Σηφουνάκης.

 

* * * 

 

Ο μακαριστός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος ο Α΄ στην Αγιάσο (15-8-2002).

 

* * * 

 

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στην εκκλησίας της Παναγίας Αγιάσου (15-8-2001). Αριστερά του φαίνονται οι Νάσος Γιακαλής, Αντώνης Βάλεσης, Κύριλλος Συκής.

 

* * * 

Ο Κωστής Στεφανόπουλος στην αίθουσα παλαιών βιβλιοθηκών και μουσικών μαθημάτων του Αναγνωστηρίου (15-8-2001). Πλαισιώνεται από τους (από αριστερά) Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρος Α΄, Κλεάνθη Κορομηλά, πρόεδρο Αναγνωστηρίου, Νίκο Σηφουνάκη, Παναγιώτη Ψυρούκη (Γραμμέλη), δήμαρχο Αγιάσου, Φραγκλίνο Παπαδέλη, Ιάκωβο Φραντζή, μητροπολίτη Μυτιλήνης, Σταύρο Πολίτη.

 

 

* * * 

 

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα γράφει στο βιβλίο επισκεπτών του Αναγνωστηρίου κατά την εκεί επίσκεψή της (16-5-2004). Εικονίζονται ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς και οι ακόλουθοί της Αποστόλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Κυπριωτέλης.

 

* * *

 

Από τη λαμπρή και πάνδημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄ στην Πλατεία Δημαρχείου Αγιάσου (12-8-2006).

 

* * * 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται την Αγιάσο (15-8-2006). Συνοδεύεται από τους (εξ αριστερών) Κύριλλο Συκή, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη (δήμαρχο Αγιάσου), Αριστοτέλη Παυλίδη (υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), Χριστιάνα Καλογήρου, Νίκο Σηφουνάκη.

 

* * * 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέπτεται την Αγιάσο (15-8-2006). Συνοδεύεται από τους (εξ αριστερών) Κύριλλο Συκή, Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη (δήμαρχο Αγιάσου), Αριστοτέλη Παυλίδη (υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής), Χριστιάνα Καλογήρου, Νίκο Σηφουνάκη.

 

* * * 

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο Αναγνωστήριο (15-8-2006). Υπό τους ήχους των σαντουριών (Σταυρούλα Βεγιάζη, Μαρία Κουταλέλη, Βάσω Καλέλη, Μυρσίνη Μαγλογιάννη, Ελένη Δαγέλη, (;), Ισίδωρος Παπαγεωργίου). Διακρίνονται ακόμα οι Κώστας Ζαφειρίου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης (τότε δήμαρχος Αγιάσου), Ιάκωβος Φραντζής (μητροπολίτης Μυτιλήνης), Λευτέρης Καμπιρέλης.

 

* * * 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην εκκλησία της Παναγίας Αγιάσου (15-8-2006).

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!