Αφιερώματα

22/05/2020 - 16:13

Γρηγόρης Λαμπράκης και οι Λαμπράκηδες στη Λέσβο

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης

Στις 22 Μαΐου 1963 ο βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ), Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν οι ακροδεξιοί Σπύρος Γκοτζαμάνης και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης. Τραυματίστηκε σοβαρά και πέθανε στις 27 Μαΐου 1963, σε ηλικία 51 ετών. Ο θάνατός του προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινή γνώμη, οξύτατη πολιτική κρίση, αλλά και διεθνή κατακραυγή.

Λαμπράκηδες στη Λέσβο

Στις 9 Ιουνίου 1963 λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, δημοσιεύθηκε η Ιδρυτική Διακήρυξη Νεολαίας “Γρηγόρης Λαμπράκης”.

Το νεολαιίστικο κίνημα των «Λαμπράκηδων» όπως έμεινε γνωστό, έφτασε και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας, δημιούργησε πρωτόγνωρο κλίμα ενθουσιασμού μέσα στην νεολαία, έφερε τον πολιτισμό παντού.

Στη Λέσβο, η απόφαση για την ίδρυση «κίνησης Λαμπράκηδων» πάρθηκε σε σύσκεψη της Νεολαίας ΕΔΑ, πού έγινε στις 28 Αυγούστου του 1963 στη Μυτιλήνη. Σε αυτή την σύσκεψη συμμετείχαν «15 άτομα από 6 χωριά και κεφαλοχώρια».

Την έκθεση καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της σύσκεψης (ανάμεσα στα οποία και η απόφαση για την ίδρυση της τοπικής κίνησης των Λαμπράκηδων) περιγράφει ο τότε καθοδηγητής της οργάνωσης Λέσβου της Ν. ΕΔΑ «Γιώργος» στην παρακάτω έκθεσή του που βρήκαμε στα αρχεία του ΑΣΚΙ.

http://www.mplokia.gr/

Μοιράσου το άρθρο!