Αφιερώματα

23/03/2020 - 08:32

Λέσβος, γη του τόπου μας (4ο μέρος) - Πολιχνίτος, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδος

Η  Ελένη Μουστάκα είναι απόφοιτη του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.  Η διπλωματική της εργασία αποσκοπεί στην έκφραση και επικοινωνία της ταυτότητας της Λέσβου και της πόλης της Μυτιλήνης. 

Οι δυο εργασίες που έχει κάνει είναι εικονογραφημένες εκδόσεις που στοχεύουν στη γεφύρωση της ιστορικότητας του τόπου με την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα, μέσα από μια φρέσκια και διαφορετική σχεδιαστική απόδοση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις. Συμπεριλαμβάνει και αναδεικνύει όλα εκείνα τα επιμέρους χαρακτηριστικά (ντοπιολαλιά, τόποι, αισθητική) που καθιστούν το νησί μοναδικό, με τρόπο ιδιαίτερο και χιουμοριστικό.

Το Lesvosnews.net έχει τη χαρά να παρουσιάσει σταδιακά τις δύο εικονογραφήσεις. Κάθε  Δευτέρα θα σας παρουσιάζουμε και ένα τμήμα από αυτές τις δύο εργασίες.

Η πρώτη εργασία έχει τίτλο : "Λέσβος γη του τόπου μας" και η δεύτερη εργασία: "Λεσβιακή Ντοπιολαλιά"

---

Σήμερα παρουσιάζουμε το 4ο μέρος της εργασίας "Λέσβος γη του τόπου μας" 

πολιχνιτος

ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΗ  - Πολιχίτος 

Ένα είναι το μεγάλο κεφαλοχώρι στα ανατολικά του κόλπου της Καλλονής κι αυτό είναι ο Πολιχνίτος*, περίπου 40 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί άλλωστε που απλώνονται στις ανατολικές ακτές του κόλπου με πρώτη τη Σκάλα Πολιχνίτου φημίζονται για το ψάρι τους και τα ταβερνάκια τους εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους λάτρεις των θαλασσινών.

Ο Πολιχνίτος είναι επίσης γνωστός για τα ιαματικά του λουτρά που λειτουργούν λίγο έξω από το χωριό ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Μέσα στο χωριό αξίζει να κάνεις πολλές διαδρομές ανάμεσα στα δαιδαλώδη καλντερίμια του να παρατηρήσεις προσεκτικά την αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών του και να δεις ιδίοις όμμασι γιατί ο Πολιχνίτος αποτελεί έναν από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς αυτού του νησιού. Σημείο αναφοράς είναι το πολύκεντρο, το παλιό δημοτικό ελαιοτριβείο και φυσικά ο σπουδαίος ναός του Αγίου Γεωργίου με το περίτεχνο καμπαναριό του φτιαγμένο από πελεκητή πέτρα.

*Οι απαρχές της ιστορίας του χάνονται μέσα στους αιώνες όταν εκεί που απλώνεται σήμερα το χωριό βρίσκονταν ακόμα διάσπαρτες πολλές μικρές πολίχνες που έμελλε αργότερα να διαμορφώσουν και το όνομά του, Πολιχνίτος.

Kείμενo: Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017

 

 

αγια παρασκευη

ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ - Αγία Παρασκευή 

Αρχοντικά, λιθόστρωτοι δρόμοι, ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα πανηγύρια του νησιού (αυτό του Ταύρου) και ιστορικά μνημεία που έχουν καταστήσει ολόκληρη την περιοχή προστατευόμενη λόγω του αρχαιολογικού της ενδιαφέροντος: αυτή είναι η Αγία Παρασκευή.

Το κοινοτικό ελαιοτριβείο που μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών ενώ περπατώντας στο κέντρο του χωριού θα θαυμάσεις το κτίριο των ∆ιδακτηρίων που δεσπόζει εκεί από το 1923 και συνιστά μια μικρογραφία των προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και πολλά εντυπωσιακά αρχοντικά.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει και ο ιερός ναός της Κλοπεδής όπου θα ανακαλύψεις τα μοναδικά ερείπια κτιρίων αιολικού ρυθμού που σώζονται στην Ελλάδα (6ος αι π.Χ.), καθώς και υπολείμματα αρχαϊκού ναού στον οποίο ανήκουν τα αιολικά κιονόκρανα που θα θαυμάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Αναζήτησε τους καταρράκτες Μαν’κάτσα* που θα τους βρεις κινούμενος με το αυτοκίνητο λίγο πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου.

Σκούρα βράχια ύψους 20 μέτρων με το νερό να ρέει επιθετικό θα σε συναρπάσει!

* Η ονομασία του, που σημαίνει «μανιασμένη σάρκα», προήλθε από το θρύλο μιας βοσκοπούλας, που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της και παράσερνε σε διονυσιακό χορό, πάνω από τον καταρράκτη, τα αγροτόπαιδα της περιοχής.

Kείμενα: Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017 www.visit.lesvos.gr 

 

 

μανταμαδος αφ

ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ  - Μανταμάδος 

Γραφικά λιθόστρωτα στενορύμια και σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική σ’ έναν τόπο φημισμένο για τα παραδοσιακά του προϊόντα, όπως λαδοτύρι, γιαούρτι και μυζήθρες που θα βρεις σε όλα τα παντοπωλεία της κεντρικής πλατείας.

Το κεφαλοχώρι του Μανταμάδου είναι επίσης γνωστό και για την μεγάλη του παράδοση στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Eπιδίωξε να γνωρίσεις από κοντά την διαδικασία στα εργαστήρια! Ωστόσο το χωριό οφείλει τη μεγάλη φήμη του στο παρακείμενο μοναστήρι του πολιούχου της Λέσβου Ταξιάρχη Μιχαήλ, με την θρυλική ανάγλυφη εικόνα, μοναδική στον Ορθόδοξο κόσμο. Στο μοναστήρι του, έξω από τον Μανταμάδο,φιλοξενείται η μοναδική στον ορθόδοξο κόσμο ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Η ιστορία της δημιουργίας της είναι η ίδια η ιστορία της Μονής: σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι δέχθηκε πριν αιώνες την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, όλοι οι μοναχοί σφαγιάστηκαν, εκτός από τον μοναχό Γαβριήλ, δόκιμο τότε, που γλίτωσε χάρη στην παρέμβαση του Αρχαγγέλου.

Ο Γαβριήλ μάζεψε το αίμα των σφαγιασμένων συντρόφων του, το ανακάτεψε με πηλό και σκάλισε τη μορφή του Αρχηγού της Τάξης των Αγγέλων.

Kείμενο: Σπυριδάκος Κ., Lesvos Insider, EVA greek distillation company, 2017

Μοιράσου το άρθρο!