Αφιερώματα

25/05/2021 - 10:26

Λέσβος, η υπέρτατη γοητεία του Βορείου Αιγαίου

Περίφημο νησί η Λέσβος, σαγηνεύει με τις αντιθέσεις και την ποικιλία της, μην αφήνοντάς σας στιγμή χωρίς γεύσεις, αρώματα και εντυπωσιακές εικόνες.

Οι εμπειρίες που θα ζήσετε εδώ, είναι ατέλειωτες και μοναδικές: Τα πολλά νερά της, η ποικιλόμορφη φύση της, οι φημισμένοι ελαιώνες, το γλυκό μεσογειακό κλίμα, οι ιαματικές πηγές, το σπάνιο απολιθωμένο δάσος της, οι καταπληκτικοί παραδοσιακοί οικισμοί και η μοναδική αρχιτεκτονική της, κάνουν το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας πραγματικά ακαταμάχητο.

 

Παραλίες που μαγεύουν

Ξεκινώντας τη γνωριμία σας με τις ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, διαπιστώνετε ότι η καθαρότητα των νερών τους, η προσβασιμότητα αλλά και η οργάνωσή τους, είναι ότι πρέπει για περάσετε τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια των διακοπών σας.

Οι παραλίες των Βατερών, της Ερεσού, του Αγίου Ισιδώρου, του Αγίου Ερμογένη, του Μολύβου και  της Πέτρας, είναι μερικές μόνο από τις αμέτρητες αμμουδιές του νησιού, όπου πραγματικά θα σας μαγέψουν. Στην πλειοψηφία τους, οι παραλίες της Λέσβου στεφανώνονται από λαχταριστές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαράκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε έντονες και ήρεμες στιγμές, ανάλογα με τη διάθεση.

Γαστρονομικά ταξίδια στην παράδοση

Στις αμμουδιές αλλά και στα πανέμορφα, ψηλότερα χωριά, θα πραγματοποιήσετε και τα πρώτα γαστρονομικά ταξίδια σας στο νησί, όπου κυριαρχεί το καλό ελαιόλαδο και τα συνοδεύει άριστα το περίφημο ούζο της Λέσβου.

Πραγματικά, οι παραδοσιακές γαστρονομικές επιλογές, δεν έχουν τέλος: γαρίδες ή μύδια σαγανάκι, σαρδέλες Καλλονής, σφουγγάτο, χτένια πιλάφι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, χάχλες, ντολμαδάκια αλλά και νόστιμο αρνάκι γεμιστό ή με γιαούρτι, είναι λίγα μόνο από τα χαρακτηριστικά εδέσματα του νησιού, μαγειρεμένα με μεράκι και αγάπη από τους καλλιτέχνες της κουζίνας. Αν είστε λάτρεις των υψηλών γεύσεων, επιδιώξτε να συμμετέχετε και στο γαστρονομικό φεστιβάλ της Λέσβου, Lesvos Food Fest, το οποίο αναδεικνύει τη γη, το τοπίο, τους ανθρώπους και την ατμόσφαιρα του τόπου, αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την  ταυτότητα της Λεσβιακής γαστρονομίας.

Φύση και ιστορία με βαθιές ρίζες

Φρεσκαρισμένοι και ξεκούραστοι πλέον από τη θάλασσα και το υπέροχο φαγητό, είστε έτοιμοι να βυθιστείτε στην ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και φύση του νησιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, στα προϊστορικά χρόνια, η Λέσβος λεγόταν Λασία, εξαιτίας της οργιάζουσας βλάστησή της, αλλά και Ιμερτή, που σημαίνει λαχταριστή.  Το σημερινό της όνομα, η Λέσβος το πήρε από τον μυθικό ήρωα Λέσβο, που έφτασε εδώ μαζί με Λαπίθες από τη Θεσσαλία και παντρεύτηκε την κόρη του οικιστή Μάκαρα, τη Μήθυμνα, ενώ από εδώ κατάγονταν και οι περίφημοι ποιητές της αρχαιότητας Σαπφώ και Αλκαίος.

Γενικότερα, από τα αρχαία μέχρι τα σύγχρονα χρόνια, η προσφορά της Λέσβου στις τέχνες και στα γράμματα υπήρξε ανεκτίμητη. Εδώ γεννήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Αρίωνας, ο Τέρπανδος, ο Θεόφραστος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ο Θεόφιλος, ο Ηλίας Βενέζης και ο Στρατής Μυριβήλης, ενώ από τη Λέσβο ήταν και οι ρίζες του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μερικά από τα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού, όπως είναι τα Πυργόσπιτα και τα Αρχοντικά της Μυτιλήνης, το Μουσείο του πιο αντιπροσωπευτικού Έλληνα λαϊκού ζωγράφου, Θεόφιλου, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, τα Κεραμικά Λέσβου αλλά και ο «μυστικός» κόλπος του Γέρας. Αξίζει πραγματικά να τα σημειώσετε στη λίστα σας, αλλά να ανακαλύψετε και άλλες, κρυφές γωνιές στο χάρτη, καθώς θα σχεδιάζετε τις διακοπές σας στη Λέσβο, είτε βρίσκεστε μέσα στο καράβι, είτε στη σύντομη πτήση σας. 

Μοιράσου το άρθρο!