Αφιερώματα

09/08/2022 - 10:37

Λέσβος: Οι καλύτερες παραλίες του νησιού

Επιλογές για κάθε επιθυμία –προσιτές και κοσμικές, απόμερες και προσβάσιμες μόνο με σκάφος, αλλά και μια αμμουδιά δίπλα σε ποτάμι

Αφιέρωμα από το travel.gr / από τον Νίκο Μαούνη

 

Με έκταση 1.636 τ.χλμ. η Λέσβος πρωταγωνιστεί στο βορειανατολικό Αιγαίο, όντας το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια –έστω κι αν κάποιοι τείνουν πια να μη μετράνε την τελευταία, λόγω της στενής της σύνδεσης με την Αττική.

Διαθέτοντας μια εκτεταμένη ακτογραμμή 459 χιλιομέτρων, η Λέσβος έχει (κυριολεκτικά) εκατοντάδες παραλίες, οι οποίες εγγυώνται ότι θα καλύψουν κάθε δυνατή επιθυμία όσων διαλέξουν το νησί για τον παραθερισμό τους.

 

Άλλες δηλαδή είναι προσιτές και κοσμικές, άλλες στέκουν απόμερες και απαιτείται βάρκα ή σκάφος για να επιτευχθεί πρόσβαση στα νερά τους, ενώ δεν λείπουν και πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις με πραγματικά σπάνιο τοπίο. Όπως λ.χ. ο Χρούσος, με την αμμουδιά στην οποία καταλήγει ένα ποτάμι.

Ακολουθεί λοιπόν μια λίστα προτάσεων που συγκεντρώνει τις καλύτερες ανάμεσά τους, όσες συστήνονται για οργανωμένες και απροβλημάτιστες βουτιές.

Ο Άγιος Ερμογένης και η αμμουδιά του, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη. Photo: Shutterstock

Στη Μυτιλήνη

Τα Τσαμάκια, με κροκάλες μεν, μα με ξύλινη προβλήτα που επιτρέπει να μπαίνεις εύκολα. Αν σας αρέσει να συνδυάζετε το μπάνιο σας με δραστηριότητες, εδώ θα βρείτε γήπεδα για ρακέτες και για beach soccer.

Η Χαραμίδα, λίγο έξω από τη Μυτιλήνη. Εύκολη πρόσβαση και οικογενειακές καταστάσεις, με σκιές και μπιτσόμπαρα.

 

Ο Άγιος Ερμογένης. Σχετικά κοντά στην πόλη, με άμμο και υποδομές.

Η Σκάλα Ερεσού είναι μια μεγάλη, αμμουδερή και διάσημη παραλία. Photo: Νίκος Μαούνης

Στον Μόλυβο

Η ομώνυμη παραλία είναι αμμουδερή και βρίσκεται μέσα στο χωριό. Με γαλάζια σημαία και με όλα τα απαραίτητα.

Η Εφταλού, μετά τον Μόλυβο, απαιτεί λίγο περπάτημα. Είναι όμως ιαματική (έχει ελεύθερα ιαματικά λουτρά), με άμμο και κροκάλες. Μια πραγματικά «φευγάτη» παραλία.

Η Πέτρα, μια τεράστια αμμουδιά με όλα τα μπιτσόμπαρα στο πίσω μέρος.

Η Άναξος, λίγο μετά την Πέτρα. Άμμος και βότσαλα, πλήρως οργανωμένη, αλλά και «σερφάτη» για τους φίλους του αθλήματος.

Άλλες τοποθεσίες

Η Σκάλα Ερεσού, φυσικά –μία από τις ωραιότερες παραλίες σε όλο το Αιγαίο. Μεγάλη και αμμουδερή (ή με ψιλό «ρυζάκι»), μπροστά στην Ερεσό, με όλες τις αναγκαίες υποδομές. Στην αριστερή της άκρη όπως βλέπεις τη θάλασσα, στο αναμφίβολα ωραιότερο κομμάτι της, έχει διαμορφωθεί τόπος για ψαγμένους και εναλλακτικούς που αγαπούν τον γυμνισμό. Αν φανείτε τυχεροί μπορεί να βρείτε και καμιά τσαρδάκα για σκιά.

Τα Βατερά: μεγάλη, πανέμορφη δυτική παραλία, με ψιλό χαλικάκι. Ωραία νερά και μπιτσόμπαρα, ρεστοράν και ταβερνάκια.

Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται στο Πλωμάρι: όμορφη κι απάνεμη αμμουδιά. Το Πεταλίδι, στον δρόμο για το Μανταμάδο (μετά τη Θερμή), είναι μια μεγάλη «αγκαλιά», με άμμο, οργάνωση και μέρη σκιάς. Θα πάτε όμως και στο Τάρτι, για βουτιές από τον βράχο. Οι ντόπιοι το λένε «Ταρτ», κόβοντας το τελευταίο φωνήεν. Με βοτσαλάκι, ταβερνάκι και ψάθινες σκιές.

Αν πάλι ανήκετε στους αθεράπευτα ρομαντικούς, μπορείτε να περάσετε ατέλειωτες ώρες στους ήρεμους κολπίσκους και στους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς της Λέσβου.

Τα Ξαμπέλια είναι μια οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά έχει αριστερά και κομμάτια τα οποία παραμένουν ελεύθερα. Άμμος, μικρό βοτσαλάκι και λίγη σκιά.

Ο Άγιος Στέφανος (ή Χρυσή Άμμος) είναι μία από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού, με υπέροχα νερά. Πάρτε ομπρέλες διότι δεν υπάρχουν σκιές.

 

Τα Τσόνια, κοντά στο χωριό Κλειού. Ωραία ακρογιαλιά με κρυστάλλινα νερά και κόκκινη άμμο. Ήρεμη και χωρίς πολύ κόσμο, μπορεί μάλιστα να δείτε και δελφίνια κολυμπώντας.

Η Μελίντα, μετά το Πλωμάρι. Γραφική, με σκούρα άμμο κι έναν συναρπαστικό βράχο ακριβώς στη μέση, που την κάνει λίγο απόκοσμη.

Η Κρυφτή Παναγιά λίγο πιο κάτω δεν είναι παραλία, αλλά ένα εκκλησάκι πάνω στα βράχια. Στο οποίο φτάνεις μόνο με βάρκα από τη Μελίντα ή από το Πλωμάρι. Δεν υπάρχει βέβαια αμμουδιά εδώ –μόνο ένα άγριο τοπίο με βράχια για βουτιές. Ωστόσο τα νερά είναι μοναδικά.

Η Δρώτα είναι μια παραλία στην οποία χρειάζεσαι αυτοκίνητο για να φτάσεις. Photo: Νίκος Μαούνης

Παραλίες για ανήσυχους ταξιδευτές

Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία και είστε απαιτητικοί και ανήσυχοι ταξιδευτές, στη Λέσβο μπορείτε να απολαύσετε και ορισμένες μοναχικές, ανεξερεύνητες παραλίες, με τοπία που μπορεί να σας θυμίσουν εξωτικούς προορισμούς.

Τα Φτέλια και τα Μερσίνια είναι δυο παραλίες έξω από τον κόλπο της Γέρας, με δύσκολη πρόσβαση (απαραιτήτως με σκάφος).

Η Δρώτα, στην οποία φθάνεις με αυτοκίνητο. Το βότσαλό της, πάντως, είναι βατό.

 

Ο Χρούσος είναι μια σπάνια παραλία, μοναδική για τη Λέσβο, καθώς στην αμμουδιά της καταλήγει ένα ποτάμι. Εδώ θα θέλεις να τρέχεις ξυπόλυτος όλη την ώρα. Ένα πραγματικό ησυχαστήριο για τους λάτρεις της φυγής, με ωραία νερά. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο από τον Μεσότοπο.

Η Τσιχλιώντα, στην οποία φτάνεις από το Σίγρι ή από την Ερεσό με αυτοκίνητο (μέσω χωματόδρομου), είναι μια ερημική παραλία με άμμο. Δεν έχει υποδομές, οπότε χρειάζεται να κουβαλήσετε τα απολύτως απαραίτητα (νερό, ομπρέλα κτλ.)

Τα Τοκμάκια, τέλος, τα ακατοίκητα νησάκια απέναντι από την παραλία του Μανταμάδου, αλλά και ο Άγιος Γεώργιος –το νησάκι απέναντι από την Πέτρα– είναι δύο πολύ ξεχωριστοί προορισμοί. Στους οποίους φτάνεις φυσικά μόνο με σκάφος.

Μοιράσου το άρθρο!