Αφιερώματα

18/11/2022 - 07:17

Ο επιχειρηματίας της Μυτιλήνης που έγραψε ιστορία

γράφει ο Νίκος Κουφάκης *

ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ 1925-1983.

δδ

Μετά τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της φτώχειας από υπάλληλος στο εμπορικό του Αμπατζιδέλλη, με μια μικρή σερμαγιά και συνέταιρο τον κουμπάρο του Ε.Σπανέλλη ανοίγει το ΚΕΝΤΡΙΚΌΝ ζαχαροπλαστείο στην Ερμού το 1957.

Το έτος 1970 "μετακομίζει" τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο πασίγνωστο Καφεζαχαροπλαστείο ΦΟΝΤΑΝΑ!

σ

 

Συγχρόνως τα καλοκαίρια δραστηριοποιείται στην διαχείριση των ιαματικών πηγών Λουτρόπολης Θερμής και ενοικιάζει από το ΤΣΑΥ το παρακείμενο ιστορικό ξενοδοχείο ΣΑΡΛΙΤΖΑ μέχρι το 1983.Με βοηθό την γυναίκα του Μαρίτσα και τους γιούς του, Τάσο και Μάκη, διοικεί, συντηρεί και συντονίζει άψογα επί 13 έτη το όλο συγκρότημα με τους δεκάδες εργαζόμενους και τους εκατοντάδες πελάτες και λουόμενους σε περιόδους αιχμής! Επειδή δεν επαρκούσαν τα δωμάτια και οι κλίνες, ενώ η ζήτηση ήταν τεράστια, οι λουόμενοι και οι συγγενείς τους, Λέσβιοι και μη, παρακαλούσαν έστω και για "στρωματσάδα" φτάνει να μην χάσουν τα μπάνια τους! Τις καλοκαιρινές βραδιές πλήθη θαμώνων διασκέδαζαν υπό τον ήχο της ορχήστρας και μουσικών σχημάτων που καλούσε ο Γ.Σαράφογλου στον κήπο του ξενοδοχείου.Οι δε σερβιτόροι ήταν της Σχολής Ταχύρυθμης Εκπ/σης Μαγείρων,σερβιτόρων κλπ (προδρομική του ΟΑΕΔ) που λειτουργούσε στον χώρο του ΣΑΡΛΙΤΖΑ τον χειμώνα παρέχοντας και στέγη στους οικότροφους σπουδαστές!

δ

Το 1978 χτίζει στην Αρίωνος τα ενοικιαζόμενα FONTANA και λειτουργεί ταυτόχρονα και την ομώνυμη discotheque για 5 περίπου χρόνια.

Συγχρόνως προετοίμαζε και την ίδρυση της FONTANA 2 ( μαζί με τα παιδιά του)στον Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης προβλέποντας σωστά την επέκταση προς Νότο της πόλης.

Ο κόσμος της Μυτιλήνης θα τον θυμάται πάντα ως αυτοδημιούργητο, έντιμο, ειλικρινή, φιλάνθρωπο και αξιαγάπητο οικογενειάρχη και επιχειρηματία που πρόκοψε στο τόπο του και που ήταν πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του!

αναρτήθηκε στην ομάδα Παλιές Φωτογραφίες Λέσβου (Άλμπουμ Αναμνήσεων)

Μοιράσου το άρθρο!