Αφιερώματα

16/07/2022 - 07:42

Ο Γαβρίλος Βουγιούκας ζει στο Μεσότοπο και δημιουργεί μπουζούκια και μπαγλαμαδάκια από κονσέρβες

Λευτέρης ΘεοδωρακόπουλοςNewsbomb.gr 

 

Κονσέρβες από δοχεία φέτας, από καφέδες και γενικότερα από μεταλλικά κουτιά στα χέρια του παίρνουν όχι απλά ζωή… αλλά μελωδία!

Ο 36χρονος Γαβρίλος Βουγιούκας ζει στο Μεσότοπο, το χωριό του απέχει 74 χιλιόμετρα από την Μυτιλήνη. Τα χέρια του είναι μαγικά, πιάνει μεταλλικά χρησιμοποιημένα κουτιά και δημιουργεί αυτοσχέδια μπουζούκια και μπαγλαμαδάκια.

Ξεκίνησε την περίοδο των περιοριστικών μέτρων του covid-19, να πειραματίζεται για να περάσει το χρόνο του. Η ενασχόληση αυτή του άρεσε και αναζήτησε στο youtube παρόμοιες κατασκευές. Ακολούθησε τις οδηγίες των χρηστών και τις εξέλιξε.

Ο ίδιος μιλά στο Newsbomb.gr γι’ αυτό το χόμπι του που μαγνητίζει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κόσμου. Δεν είναι λίγοι αυτοί που του ζητούν να αγοράσουν κάποιες από τις δημιουργίες του.

Μπαγλαμαδάκι από μεταλλικό δοχείο καφέ

Γαβρίλε είσαι επαγγελματίας μουσικός;

«Όχι, είμαι ελαιοχρωματιστής. Δεν είμαι επαγγελματίας μουσικός. Έχω κάνει απλά λίγα μαθήματα για να παίζω λίγο μπουζούκι, αλλά μη φανταστείς για την παρέα, για ντύνουμε με μουσική τις βραδιές και τις όμορφες στιγμές μας».

Και αυτό το εγχείρημα με τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα πως προέκυψε;

«Ο ελεύθερος χρόνος την περίοδο των περιορισμών ήταν πολύς. Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα κονσερβοκούτι και χωρίς να το καταλάβω άρχισα να το μετατρέπω σε μπουζούκι.

Στην αρχή δεν ήταν εύκολο, αλλά με πολύ υπομονή τα κατάφερα. Μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία ένιωσα πολύ δημιουργικός».

Η συλλογή που έχει φτιάξει με τα χέρια του

Πώς το εξέλιξες;

«Επειδή μου άρεσε η διαδικασία αυτή έκανα αναζήτηση στο youtube και πήρα ιδέες από παρόμοιες εργοτεχνίες. Ρώτησα και οργανοποιούς και άρχισα να καταπιάνομαι με αυτό. Δεν σου κρύβω πως είναι κάτι που μ’ αρέσει πολύ».

Πόσο εύκολο είναι φτιάξεις ένα μπουζούκι χρησιμοποιώντας τενεκέ;

«Θέλει να γνωρίζεις την λογική της κατασκευής και τα μέρη της συναρμολόγησης. Δεν είναι πολύ δύσκολο αλλά σίγουρα δεν είναι και πολύ εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι με το πρώτο παιδεύτηκα, τα άλλα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα. Βέβαια όπως είπα και προηγουμένως ρώτησα οργανοποιούς και μου αποκάλυψαν μυστικά της τέχνης τους τα οποία εγώ στην συνέχεια τα εφάρμοσα και να τα αποτελέσματα».

Τα δυο μπαγλαμαδάκια που κατασκεύασε.

Ο ήχος όμως... είναι ο ίδιος;

«Σίγουρα το δικό μου μπουζούκι δεν έχει τη δυναμική που έχει κάποιο ξύλινο που βγαίνει από τα χέρια κάποιου οργανοποιού. Επαναλαμβάνω πως εγώ το κάνω ως ασχολία και όχι επαγγελματικά».

Το πιο περίεργο που έχεις φτιάξει...;

«Είχα δει έξω από ένα ξυλουργείο ένα παλιό μικρό κομμάτι ξύλου. Ήταν πεταμένο. Αποφάσισα να το πάρω και να το μετατρέψω σε...μπαγλαμαδάκι».

Και το αγαπημένο του μπουζούκι

 

Ουσιαστικά πρόκειται για κυκλική οικονομία;

«Το να δίνεις ζωή ξανά σε κάτι που θα κατέληγε σε απορρίμματα θεωρώ πως είναι κέρδος για όλους μας και σίγουρα στέλνει ένα οικολογικό μήνυμα».

Φτιάχνεις έγχορδα μουσικά όργανα, κυρίως μπουζούκια...

«Η μουσική μας παράδοση περνά μέσα από τους ήχους του μπουζουκιού. Θεωρώ πως τα ακούσματα μας είναι και αυτά που καθορίζουν την ταυτότητα μας, την εθνική. Τα λαϊκά τραγούδια κρύβουν και τις ιστορίες των παππούδων μας, το πόνο μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε».

Μοιράσου το άρθρο!