Αφιερώματα

19/03/2023 - 11:22

Σχεδόν 20 χρόνια πριν.... Ταξιδεύοντας στη Λέσβο! (βίντεο)

Μια από τις πρώτες και πιο επιτυχημένες ταξιδιωτικές εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης ήταν η εκπομπή της Μάγιας Τσόκλη. Αξίζει να θυμηθούμε την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στο νησί μας. Η σύγκριση του χθες (σχεδόν 20 χρόνια πριν) με το σήμερα είναι αναπόφευκτη... Πολλά τα στοιχεία που αναφέρονται στην εκπομπή και πλέον δεν υπάρχουν...

Η εκπομπή προβλήθηκε πρώτη φορά την τηλεοπτική περίοδο 2005-2006

Αναλυτικά :

Η ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ, στην εκπομπή της «ΤAΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ», ταξιδεύει στο νησί της ΛΕΣΒΟΥ.

Επισκέπτεται χωριά στο βόρειο μέρος του νησιού, όπως το ΜΟΡΙΑ, στο οποίο βρίσκονται τα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες.

Στο χωριό ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ συνομιλεί με τον Υπουργό Αιγαίου ΝΙΚΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ για την ανάπτυξη της παραγωγής της ελιάς στη ΜΥΤΙΛΗΝΗ από το 18ο αιώνα ως τις μέρες μας και περιηγείται στο Αναπαλαιωμένο Ελαιοτριβείο του χωριού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της συναντά και συνομιλεί με κατοίκους του νησιού.

Στα ΜΥΛΕΛΙΑ παρακολουθεί τους κατοίκους στις καθημερινές τους εργασίες, από την παραγωγή του ψωμιού ως το άπλωμα του τραχανά.

Στην ΑΓΙΑΣΟ περιδιαβαίνει τους δρόμους της, επισκέπτεται μαγαζιά και μαθαίνει την ιστορία της εκκλησίας της ΠΑΝΑΓΙΑΣ.

Στο χωριό ΠΛΩΜΑΡΙ επισκέπτεται το μουσείο του παλιού σαπωνοποιείου του ΠΟΥΛΙΑ και παρακολουθεί τη διαδικασία της απόσταξης του ούζου στο οινοποιείο της οικογένειας ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ. Με τη δύση του ήλιου τελειώνει και το ταξίδι της ΜΑΓΙΑΣ ΤΣΟΚΛΗ στο νησί της ελιάς και του ούζου, τη ΛΕΣΒΟ.

 

Συντελεστές
Ευχαριστούμε τους: ΝΕΛ «ΠΥΡΓΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ» ΗΛΙΑ ΠΟΛΥΧΝΙΑΤΗ ΜΙΜΗ ΡΕΝΤΕΤΑΚΟ ΑΕΝΑ ΛΕΣΒΟΥ ΝΙΚΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΔΗΜΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΔΑΜ AUTO EYROPE-ΜΟΛΥΒΟΣ Έρευνα-κείμενα: ΜΑΓΙΑ ΤΣΟΚΛΗ Είδη OUTDOOR: ALPAMAYO Α. Ε Μουσική επιμέλεια: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗΣ Γραφικά: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΛΥΔΙΑ ΑΜΠΑΣΤΑΔΟΥ Ήχος: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΔΗΣ Βοηθός σκηνοθέτη: ΔΑΝΑΗ ΚΟΤΣΗ Μοντάζ: ΗΡΩ ΒΡΕΤΖΑΚΗ Σκηνοθεσία: ΧΡΟΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

 

Δείτε όλη την εκπομπή (Διάρκεια 30 λεπτά) - Πραγματικά αξίζει! 

Μοιράσου το άρθρο!