Αφιερώματα

23/03/2024 - 15:02

Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»

Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ. Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.), υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), ανάλαβαν την υλοποίηση της Πράξης «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5030500. Σημερινό αφιέρωμα στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»

 

Εντυπωσιακό τετραώροφο κτίριο στο κέντρο της προκυμαίας, κατασκευασμένο στα μέσα της δεκαετίας του 1890 ως ξενοδοχείο «Μαλακού» και μετέπειτα «Μεγάλης Βρετανίας». Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον επιχειρηματία Βασίλειο Πάνο Μάντρα σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή. Λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1996, οπότε και μετατράπηκε σε κτίριο γραφείων. Στέγαζε εστιατόριο στο ισόγειο και καταστήματα στην πλευρά της κεντρικής αγοράς.


Αρχιτεκτονικά, το κτίριο παρουσιάζει έναν συνδυασμό νεοκλασικών στοιχείων με στοιχεία από άλλα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά ρεύματα (γοτθικά, baroque, picturesque) που το κατατάσσουν στο στυλ του εκλεκτικισμού. Ιδιαίτερα τονισμένη σε όλες τις όψεις είναι η κατακόρυφη διάσταση. Οι όψεις του παρουσιάζουν απόλυτη συμμετρία ως προς τον κεντρικό κατακόρυφο άξονα και προοδευτικά καθ’ ύψος εντεινόμενο διάκοσμο.

Τα ανοίγματα είναι ρυθμικά και διατάσσονται σε κατακόρυφους άξονες. Τα ανοίγματα του πρώτου ορόφου είναι λιτά, ενώ του δευτέρου φέρουν επίστεψη με αέτωμα και γεισίποδες. Στο τρίτο επίπεδο παρουσιάζονται φεγγίτες με τοξωτά υπέρθυρα και ιδιαίτερα διακοσμημένο «κλειδί». Το επίπεδο αυτό κοσμείται επιπλέον με προεξέχον γείσο και μεγάλους διακοσμητικούς γεισίποδες μεταξύ των ανοιγμάτων. Μεγάλος μαρμάρινος εξώστης με χυτοσιδηρά φουρούσια παρουσιάζεται στο ύψος του πρώτου ορόφου, ενώ στον δεύτερο όροφο περιορίζεται στο κεντρικό άνοιγμα. Στη στέψη του κτιρίου εμφανίζονται πυργίσκοι με κυκλικούς φεγγίτες και διακοσμητικό κιγκλίδωμα στην κορυφή.

Ανάμεσα στους πυργίσκους παρουσιάζονται έτεροι φεγγίτες, τριγωνικοί με ξυλόγλυπτο διάκοσμο. Η βάση του κτιρίου στο επίπεδο του ισογείου διαμορφώνεται από εμφανή λαξευτή λιθοδομή με εναλλάξ προεξέχουσες ταινίες. Ένα ακόμη ιδιαίτερο στοιχείο που κοσμεί την πλάγια όψη αποτελούν οι κόγχες με τα κλασικιστικού τύπου αγάλματα.

δφφ

γγ

γγ

φ

Μοιράσου το άρθρο!