Αγροτικά - Αλιεία

19/12/2021 - 16:04

22 Δεκεμβρίου η εξόφληση της ενιαίας, 29 Δεκεμβρίου η πληρωμής εξισωτικής.

Έρχονται οι πληρωμές... πληρωμή ενιαίας (εξόφληση βασικής, πρασίνισμα, νέοι αγρότες) πριν τα Χριστούγεννα. Πληρωμής εξισωτικής μετά τα Χριστούγεννα. Μια πληρωµή µε σοβαρές ελλείψεις και προβλήµατα φαίνεται πως έχει να περιµένει για άλλη µία φορά ο αγροτικός κόσµος, σε µια διαδικασία που δροµολογείται να ξεκινήσει την ερχόµενη Τρίτη 21 ∆εκεµβρίου µε την αποστολή της λίστας πληρωµής στις τράπεζες και τις πρώτες αναλήψεις από τα ΑΤΜ κάποιες ώρες µετά ή και Τετάρτη.

Μάλιστα αυτό που έχει µεγάλη σηµασία είναι ότι οι διορθώσεις που έγιναν το προηγούµενο διάστηµα και µέχρι που έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους ελέγχους είναι πολύ λίγες και το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν επιλυθεί τα θέµατα µε τον ΑΤΑΚ, τις επιλεξιµότητες και τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Αυτό σηµαίνει ότι για όσους δεν πληρώθηκαν ή πήραν λιγότερα στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, το ίδιο θα γίνει και τώρα στην εξόφληση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι µόλις για 10.000-11.000 αγροτεµάχια φαίνεται να έχει επιλυθεί το θέµα µε τις επιλεξιµότητες.

Κανείς δεν δεσµεύεται αρµοδίως να µιλήσει για το ποσό που έχουν λαµβάνειν οι παραγωγοί, µε δεδοµένο ότι υπολείπονται περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Μεγάλο αγκάθι και φέτος παραµένει το θέµα του Εθνικού Αποθέµατος, ενώ ακόµα δεν έχει «αποφασιστεί» αν θα πληρωθεί µαζί µε την εξόφληση, καθώς κάποιες χιλιάδες αιτήσεις «κρατούνται πίσω» για περαιτέρω έλεγχο. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόµενο και σ’ αυτή την περίπτωση να πληρωθούν «κάποιοι» από τους δικαιούχους, αφήνοντας αρκετούς να… περιµένουν τη διορθωτική του Φεβρουαρίου.
 


Πάντως, παρότι έκλεισε το µηχανογραφικό σύστηµα τις τελευταίες 10 ηµέρες για να γίνουν «δοκιµαστικά», οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται πως δεν κατάφεραν να ελέγξουν όλες τις εκκρεµότητες που είχαν, και περιορίστηκαν σε δοκιµές που αφορούσαν το πρασίνισµα, δεδοµένου ότι σε αυτό το κοµµάτι οι «περιορισµοί» είναι λιγότεροι σε σχέση µε τη βασική ενίσχυση και η διαδικασία είναι πιο εύκολη. Αυτό σηµαίνει δηλαδή ότι µπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αγροτών που θα λάβουν το πρασίνισµα κανονικά, αλλά δεν αποκλείεται να δουν ψαλιδισµένη τη βασική ή ακόµα και καθόλου. 

Σηµειωτέον ότι από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ, η µόνη αναφορά επί των πληρωµών -µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές- ήταν η δήλωση Μελά στο βουλευτή Μαγνησίας της Ν∆ Αθανάσιο Λιούπη, µε τον δεύτερο να προχωρά σε ανάρτηση στο facebook στην οποία ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρει ότι «πριν τα Χριστούγεννα και ειδικότερα 21-22 ∆εκεµβρίου θα γίνει η αποπληρωµή των οικονοµικών ενισχύσεων των παραγωγών».

Τρίτη ή Τετάρτη µετά τα Χριστούγεννα η εξισωτική αποζηµίωση

Όσον αφορά τώρα την εξισωτική αποζηµίωση, οι τελευταίες πληροφορίες τοποθετούν την εν λόγω πίστωση τις πρώτες εργάσιµες ηµέρες µετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή Τρίτη 28 µε Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου, µε ποσό αυξηµένο στα 272 εκατ. ευρώ. Κι ενώ πριν λίγο διάστηµα ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων  ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης έκανε λόγο µε δηµόσιες ανακοινώσεις του πληρωµή νωρίτερα, για ακόµα µια φορά η αδυναµία του µηχανογραφικού συστήµατος του Οργανισµού Πληρωµών να διεκπεραιώσει τις απαιτούµενες διαδικασίες έγκαιρα φαίνεται πως καθυστέρησαν την πληρωµή.

Σηµειωτέον, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που διαπίστωσαν µε έκπληξη στις καρτέλες τους ότι έχουν µεταφερθεί από τα ορεινά στα µειονεκτικά µετά την τελευταία ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Αυτό σηµαίνει ότι αρκετοί θα δουν λιγότερα χρήµατα στο λογαριασµό τους, δεδοµένου ότι για τα ορεινά η εξισωτική δίνει 12,5 ευρώ το στρέµµα και για τις µειονεκτικές 8,1 ευρώ το στρέµµα.

 

agronews.gr

Μοιράσου το άρθρο!