Αγροτικά - Αλιεία

25/08/2021 - 14:46

"Αφού γνώριζαν Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειάρχης το πρόβλημα γιατί δεν έδωσαν άμεση λύση;"

Ανοιχτή επιστολή Γεωπόνων Τομεαρχών Δακοκτονίας Λέσβου

Ως Γεωπόνοι Τομεάρχες Δακοκτονίας στην ΠΕ Λέσβου, νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας για τα προβλήματα της φετινής δακοκτονίας. Είμαστε Γεωπόνοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου, οπότε γνωρίζουμε πολύ καλά την σημασία που έχει η ελαιοπαραγωγή για το νησί μας και νιώθουμε την ευθύνη που έχουμε ώστε το πρόγραμμα της δακοκτονίας να αποδίδει τα μέγιστα.

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021  κληθήκαμε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να υπογράψουμε τη σύμβαση πρόσληψής μας για την εποχιακή απασχόλησή μας ως Τομεάρχες Δακοκτονίας. Πρόσληψη που γίνεται λίγες ημέρες  πριν από την 3η διαβροχή. Οι δύο προηγούμενες διαβροχές ουσιαστικά έγιναν δίχως την επίβλεψη Γεωπόνων, συνεπώς και  χωρίς έλεγχο, αφού οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (μόνιμοι) που ορίστηκαν ως «Τομεάρχες», ορίστηκαν μόνο και μόνο για να μπορεί να «τρέξει» έστω και τυπικά το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (ΑΔΑ: 6Ψ0Σ7ΛΩ-ΣΔΝ ) η απόφαση «Έγκριση για πρόσληψη και τοποθέτηση επιτυχόντων Τομεαρχών Δακοκτονίας στην Π.Ε. Λέσβου στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας έτους 2021». Και σ’ αυτή την περίπτωση υπήρξε καθυστέρηση λόγω της Οικονομικής Επιτροπής .

Γιατί χρειάστηκαν 22 ημέρες και το θέμα να πάρει πολιτικές διαστάσεις για να γίνουν οι προσλήψεις των Γεωπόνων Τομεαρχών;

  Γιατί η ΠΕ Λέσβου είναι η τελευταία Περιφέρεια που προχώρησε τις προσλήψεις Γεωπόνων- Τομεαρχών; 

 Αφού αποδεδειγμένα γνώριζαν τόσο ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης όσο και ο Περιφερειάρχης το πρόβλημα γιατί δεν έδωσαν άμεση λύση;

Θα μπορούσαμε να δεχτούμε μια μικρή καθυστέρηση μερικών ημερών λόγω αλλαγών στα κριτήρια βαθμολογίας του ΑΣΕΠ, αλλά όχι την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση δύο μηνών που είχαμε φέτος στην ΠΕ Λέσβου.  

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να σταθεί ουσιαστικά δίπλα μας και να στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Δυστυχώς και σ’ αυτό τον τομέα την φετινή χρονιά δεν υπάρχει η ανάλογη στήριξη.

Κλείνοντας οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι θα είμαστε δίπλα τους και θα προσπαθήσουμε για όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη δακοκτονία. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να τους επισημάνουμε ότι θα  έχουμε άλλη μια δύσκολη χρονιά καθώς η διάσπαρτη παραγωγή και ο μεγάλος δακοπληθυσμός, θα απαιτήσουν στοχευόμενες τοπικές παρεμβάσεις και την υπεύθυνη συμμετοχή όλων

 

   ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!