Αγροτικά - Αλιεία

16/01/2020 - 06:17

Αγροτικός Σύλλογος Μανταμάδου: άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις ζωονόσους

Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις ζωονόσους, απαιτεί ο Αγροτικός - Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου Λέσβου (μέλος ΟΑΣΛ).

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Έχει μπει για τα καλά η παραγωγική περίοδος για τους κτηνοτρόφους. Τα προβλήματα από τις ζωονόσους κυρίως με καταρροϊκό πυρετό και πυρετό Q παραμένουν. Στην ευρύτερη περιοχή του Μανταμάδου υπάρχει ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά, με αποβολές, θανάτους προβάτων και δυσβάστακτα έξοδα για κτηνιατρικά φάρμακα.

Ενώ πέρασε καιρός και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες για την κατάσταση, ανησυχεί όλος ο κτηνοτροφικός κόσμος με την απραξία. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθυστερούν, ακόμα και πάνω από ένα μήνα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του κόστους για την καταπολέμηση. Κόστος για φάρμακα αλλά και από χαμένη παραγωγή λόγω μη έγκαιρης παρέμβασης στο κοπάδι.

Επιπλέον δεν υπάρχει καμιά καταγραφή των απωλειών ενώ η ενημέρωση από τις υπηρεσίες είναι ανεπαρκής τόσο προς τους κτηνοτρόφους όσο και προς τους καταναλωτές.

Απαιτούμαι όπως μας απαντήσετε τι μέτρα θα πάρετε για τα συγκεκριμένα αιτήματα των κτηνοτρόφων:

1. Επίσημη ενημέρωση από κτηνιατρική υπηρεσία προς τους κτηνοτρόφους και καταναλωτές, με εκδήλωση, δημοσιεύσεις κ.λπ.

2. Άμεση καταγραφή των απωλειών. Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους απεβίωσαν από τις ζωονόσους, η δε αποζημίωση να λογιστεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα έως και την ανασύσταση του κοπαδιού.

3. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.

4. Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά σε κάθε κτηνοτρόφο.

5. Οι παθόντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, Φόρο Εισοδήματος. Να παγώσουν τα δάνειά τους. Να εγγραφούν ως άνεργοι στον ασφαλιστικό τους φορέα.

6. Να γίνεται σωστά η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης.

7. Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. Όχι στο θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής.

8. Να ξαναλειτουργήσει το κτηνιατρείο Μανταμάδου.

9. Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού για μεταφορά ζώντων ζώων, και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με τη μεταφορά ασθενειών.

10. Χρηματοδότηση επιστημονικής έρευνας για μεθόδους ουσιαστικής αντιμετώπισης (π.χ. εμβόλια)».

Μοιράσου το άρθρο!