Αγροτικά - Αλιεία

31/10/2019 - 07:07

Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου - Νέο κρούσμα καταρροϊκού

Τι θα γίνει με την άρση της καραντίνας;

Επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες  νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδι αιγοπροβάτων στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Π.Ε Λέσβου.

Από τον έλεγχο που έγινε στο κοπάδι, μετά την έκκληση του ίδιου του κτηνοτρόφου και την αιμοληψία διαπιστώθηκε  η ασθένεια σε ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας. Αμέσως λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάγκη να σφαγιασθεί ολόκληρο το κοπάδι. Δυστυχώς όμως αυτό το κρούσμα θέτει σε κίνδυνο την άρση της καραντίνας στο τέλος Δεκεμβρίου που σχεδιάζει η Δ/νση Κτηνιατρικής.  Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το κρούσμα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ή όχι. Εάν τα δείγματα που θα ληφθούν μέχρι το Δεκέμβριο από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου είναι αρνητικά, τότε το περιστατικό της εκτροφής αεροδρομίου θα θεωρηθεί τυχαίο και παραμένει ζωντανή η ελπίδα το τελευταίο κρούσμα να μη ληφθεί υπόψη στην απόφαση του Υπουργείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να έχουμε άρση της καραντίνας.

Ασφαλώς και το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις και είναι αναγκαία η στήριξη απ’ όλους τους φορείς του αιτήματος για άρση της καραντίνας.

Η άρση της καραντίνας είναι πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου εδώ και χρόνια, επειδή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πρόβατα φυλής Λέσβου σε όλη την Ελλάδα. Η καραντίνα απαγορεύει την πώληση ζώντων ζώων εκτός Λέσβου με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να έχουν μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου οι κτηνοτρόφοι σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι αναγκαίο να λάβουν άμεσα μέτρα τα οποία είναι:

1) Εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων, πρόβατα, αίγες και βοοειδή.

2) Ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα μια φορά την εβδομάδα, με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία, όπως για παράδειγμα γύρω από τις ποτίστρες.

Ο καταρροϊκός πυρετός  οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου και από τον οποίο μολύνονται πρόβατα, αίγες και βοοειδή, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Υπενθυμίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία, γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής και σημαντικές απώλειες στα ζώα.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πιο ευάλωτα στον καταρροϊκό πυρετό, καθώς η ασθένεια έρχεται από έντομα από τη γειτονική Τουρκία.
 

Μοιράσου το άρθρο!