Αγροτικά - Αλιεία

08/12/2021 - 20:59

«Άνοιγμα του κόλπου Καλλονής» - Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Π. Κουφέλου

Άρση υγειονομικών μέτρων που αφορούν στην αλιεία οστρακοειδών στον κόλπο Καλλονής

Σε άρση των υγειονομικών μέτρων που αφορούν στην αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά οστράκων και συγκεκριμένα «χάβαρα, κυδώνια, καλόγνωμες», από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου καθότι πληρούνται οι όροι της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας, προχώρησε με απόφαση του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα τον Πρωτογενή Τομέα για το Βόρειο Αιγαίο κ. Πανάγος Κουφέλος. 

 

Το «άνοιγμα του κόλπου Καλλονής» για τους αλιείς και εμπόρους οστρακοειδών αποτελεί ενίσχυση για την τοπική αλιευτική οικονομία. 

 

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα κ. Πανάγου Κουφέλου: 

 

« Καθότι από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 αποκαταστάθηκε η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη που διενεργεί τους ελέγχους στα όστρακα, προχωρήσαμε άμεσα στην άρση των υγειονομικών μέτρων που αφορούν στην αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά οστράκων και συγκεκριμένα «χάβαρα, κυδώνια, καλόγνωμες», από τον κόλπο Καλλονής Λέσβου καθότι πληρούνται οι όροι της ισχύουσας Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας. Μία απόφαση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αφού η αλιεία οστράκων αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για τους αλιείας μας.

Η συμμετοχή της οικονομικής αξίας των οστράκων στο ΑΕΠ του νησιού παίζει σημαντικό ρόλο για την Τοπική Οικονομία.. 

Η συνεισφορά της συνίστατα σε δύο λόγους.

Καταρχάς υποκαθιστά εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων και αποτελεί βασική πρώτη ύλη στη μεταποίηση ενώ συμπεριλαμβάνεται στα «δυναμικά» εξαγώγιμα προϊόντα. Έχει χαρακτηριστεί δε ως  βασική τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Η αλιεία  και η εμπορία οστρακοειδών συμβάλλει στην απασχόληση νέων με αποτέλεσμα τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νησί. 

Η συμβολή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου και η αμεσότητα του ανθρώπινου δυναμικού της συντέλεσε και συντελεί στην όποια προσπάθεια γίνεται προς όφελος των κατοίκων του νησιού. Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μοτζούρη βρίσκεται κοντά στον κτηνοτρόφο, στον αγρότη, στον αλιέα συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη  του πρωτογενή τομέα των νησιών μας».

 

Μοιράσου το άρθρο!