Αγροτικά - Αλιεία

13/06/2019 - 13:00

«Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο»

Τη δυνατότητα να καταγράψουν τα προβλήματα, να προτείνουν λύσεις και δράσεις για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και να συνδιαμορφώσουν ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την ελαιοκομία και το ελαιόλαδο θα έχουν φορείς του κλάδου, στη διάρκεια της εκδήλωσης «Ανοιχτός Διάλογος για το Ελληνικό Ελαιόλαδο», που διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου - ΕΔΟΕ, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 από 9.00 πμ έως 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Μέρος στην ημερίδα θα λάβουν μεταξύ  άλλων στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, οργανισμών, δημόσιων υπηρεσιών & φορέων, όλοι οι συνεταιριστικοί και ιδιωτικοί φορείς, οργανώσεις, σωματεία και οργανώσεις του τομέα, τα κλαδικά περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ., καθώς και μεμονωμένοι ελαιοπαραγωγοί, ελαιοτριβείς, πυρηνελαιουργοί, τυποποιητές ελαιολάδου, διακινητές, εξαγωγείς, επιστήμονες, εστιάτορες, καταναλωτές κλπ.

Η θεματολογία της εκδήλωσης είναι χωρισμένη σε έξι τομείς, οι οποίοι καλύπτουν όλη την παραγωγική διαδικασία του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς της εκδήλωσης αφορούν:

  • Ελαιοκαλλιέργεια - πρωτογενής παραγωγή
  • Ελαιοτριβείο- τυποποίηση
  • Διακίνηση & εμπορία χύμα ελαιολάδου
  • Ιχνηλασιμότητα, ποιότητα & έλεγχοι
  • Εξαγωγές, Προβολή & Προώθηση
  • Έρευνα, τεχνολογία, εκπαίδευση

Επίσης, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θέματα όπως:

* Θεσμοθέτηση μέτρων φορολογικού και εισοδηματικού χαρακτήρα και γενικότερα κινήτρων µε στόχο τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων σε όλα τα επίπεδα των επί μέρους κλάδων του ελαιολάδου.

* Συστηματική ενημέρωση και πληροφόρηση για ορθές πρακτικές και υφιστάμενες ρυθμίσεις για την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

* Θεσμοθέτηση ενός αποτελεσματικού και ταυτόχρονα ευέλικτου θεσμικού πλαισίου για τη δακοκτονία, προσαρμοσμένου στις ιδιαιτερότητες της κάθε ελαιοπαραγωγικής περιοχής της χώρας.

* Δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου ίδρυσης (χωροταξικά), οργάνωσης και λειτουργίας επιχειρήσεων στον ελαιοκομικό τομέα (ελαιοτριβεία, τυποποιητήρια, πυρηνελαιουργεία, ραφινερίες, κλπ), που θα λαμβάνει υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος.

* Επαναξιολόγηση των αναγνωρισμένων Προστατευόμενων Ονομασιών (ΠΟΠ και ΠΓΕ) για τα ελληνικά ελαιόλαδα, λαμβάνοντας υπόψη και το ισχύον ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο, µε στόχο ενδεχόμενες παρεκβάσεις που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο από οικονομική άποψη στον εν λόγω θεσμό.

* Υλοποίηση προωθητικών ενεργειών µε στόχο τη διεύρυνση της γνωριμίας και την ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου στο επίπεδο των διακινητών, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και του καταναλωτικού κοινού, στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, προκειμένου να αυξηθεί η παρουσία και η ζήτηση του προϊόντος σε τυποποιημένη επώνυμη μορφή στην εν δυνάμει διεθνή αγορά που ξεπερνάει, πλέον, τους 700 χιλ. τον. ετησίως.

Η προσέλευση θα είναι δωρεάν και όσοι επιθυμούν να λάβουν το λόγο, σε όποια από τις ενότητές της ημερίδας θα πρέπει να δηλώσουν την πρόθεσή τους έως την Παρασκευή, 14 Ιουνίου στο τηλέφωνο 2103238315 και στο e-mail info@edoee.gr.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται μέσω live streaming, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε εμπλεκόμενους του τομέα από όλη την Ελλάδα, που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν σε αυτή, να την παρακολουθήσουν ζωντανά.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης.

*Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της ημερίδας

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
edoe_programma_fnl (1).pdf 397.7 KB

Μοιράσου το άρθρο!