Skip to main content
|

Αντιμετώπιση του δάκου με ζεόλιθο και καολίνη.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Τα τελευταία χρόνια ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης του δάκου στην ελιά είναι ο ψεκασμός των δένδρων με ζεόλιθο ή με καολίνη.

Τα δένδρα και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζονται σε όλο το φύλλωμα την διάρκεια του καλοκαιριού (περίοδος ανάπτυξης του ελαιόκαρπου) προληπτικά με πολύ καλά αποτελέσματα.

ΖΕΟΛΙΘΟΣ:

Το φύλλωμα, τα κλαδιά και τον κορμό των ελαιόδεντρων, μπορούμε να τα ψεκάσουμε με ζεόλιθο πούδρα 0,05mm. Μελέτες έδειξαν ότι οι σκονισμένες ελιές δέχτηκαν λιγότερες επιθέσεις από τον δάκο και τη μαργαρόνια που μαστίζουν τους ελαιοπαραγωγούς. Αυτή η μέθοδος είναι πιο

αποτελεσματική, διότι επιτρέπει την προφύλαξη δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας που ενοχλεί το έντομο, αλλά και ο

καρπός παραμένει φαγώσιμος.

Ο ζεόλιθος

• Προστατεύει από τα εγκαύματα των ηλιακών

αχτίνων, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές

•Μειώνει το θερμοκρασιακό στρες των δένδρων

•Προστατεύει από έντομα, δάκο, ακάρεα, μύκητες και βακτήρια

•Ο ψεκασμός με ζεόλιθο προσφέρει στο δένδρο ένα λεπτό και λευκό φίλτρο προστασίας

•Προστατεύει από το κυκλοκόνιο.

•Αυξάνει το βάρος και την ποιότητα της ελιάς

•Προλαμβάνει ζημιές από παγετούς

•Βελτιώνει τη φωτοσύνθεση και τη ζωηρότητα της βλάστησης

• Καθώς ξεπλένεται από τα φύλλα καταλήγει στο έδαφος, αυξάνοντας την γονιμότητά του.

Για προστασία από το δάκο χρειάζονται 2-3 εφαρμογές την περίοδο αύξησης του καρπού.

Χρήση και δοσολογία εφαρμογής.

Ψεκασμοί: Το φύλλωμα, τα κλαδιά και ο κορμό των ελαιόδεντρων, μπορούν να ψεκαστούν με ζεόλιθο πούδρα κοκκομετρίας 0,05mm σε αναλογία 2,5% (500 λίτρα νερό 12,5 κιλάζεόλιθο πούδρα). Κατά τον ψεκασμό θα πρέπει κατά διαστήματανα κάνουμε ανάδευση του νερού, γιατί ο ζεόλιθος ως ορυκτό κατακάθεται.

 

ΚΑΟΛΙΝΗΣ:

Ο καολίνης έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν βιολογικοί ελαιώνες, η καταπολέμηση του δάκου και άλλων εχθρώνεντόμων γίνεται με ψεκασμό καολίνη.

Είναι υψηλής καθαρότητας φυσικό ορυκτό, το οποίο δημιουργεί ένα λεπτό στρώμα πάνω στους καρπούς και στο φυτό όταν ψεκαστεί. Η κολλοειδής σκόνη του καολίνη, ψεκαζόμενη στη φυλλική επιφάνεια των δέντρων, δημιουργεί μία λεπτή άσπρη κονιώδη υγροφοβική μεμβράνη, που δρα απωθητικάστους ζωικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτισή τους, όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους.

Η απωθητική δράση του καολίνη, αποδίδεται στο ότι παρεμβαίνει αρνητικά στο να αναγνωρίσει το έντομο-εχθρός τα φυτά που πρόκειται να προσβάλει. Επίσης η κονιώδης αυτή μεμβράνη παρεμποδίζει την προσβολή των φυτών και από διάφορα άλλα παθογόνα, όπως μύκητες και βακτήρια αφού τα σπόριά τους δεν βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον. Είναι επίσης γνωστό ότι η σκόνη του καολίνηεπιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φυτών και στην προστασία τους από το θερμικό στρες (απότομες αλλαγές θερμοκρασίας). Είναι αδρανές υλικό, δεν αντιδρά με άλλες ενώσεις και έχει έγκριση χρήσης σε ευρύ φάσμα φυτών.

Απαραίτητη είναι η πλήρης διαβροχή του φυτού και το ψεκαστικό διάλυμα πριν την εφαρμογή του πρέπει να ανακατεύεται σχολαστικά. Δεν παρουσιάζει τοξικότητα για τον άνθρωπο και τις μέλισσες. Μπορεί να συνδυαστεί με πολλά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, δεν βλάπτει τους οργανισμούς μη στόχους και δεν ασκεί καμία επίδραση στις μέλισσες. Βέβαια όσο μεγαλώνει ο καρπός και η επιφάνειά του, η κάλυψή του με καολίνη μειώνεται κι αυξάνει ο κίνδυνος ο δάκος να αφήσει το αβγό του. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι να ψεκάζεται το δένδρο κατά την περίοδο αύξησης του καρπού κάθε μήνα από τον Ιούνη μέχρι τον Σεπτέμβριο, που ολοκληρώνεται η περίοδος αύξησης του καρπού.

 

Για προστασία από το δάκο χρειάζονται 2-3 εφαρμογές την περίοδο αύξησης του καρπού.

Χρήση και δοσολογία εφαρμογής

Ψεκασμοί: Το φύλλωμα, τα κλαδιά και ο κορμό των ελαιόδεντρων, μπορούν να ψεκαστούν σε αναλογία 2,5% (500 λίτρα νερό 12,5 κιλά).

 

 

* Θεοδωρέλλης Δημήτρης

Γεωπόνος ΤΕ

Από το newsletter "ελιά - ο θησαυρός του Β. Αιγαίου"  στα πλαίσια του  Έργου της Περιφέρειας Β. Αιγαίου & του Ε.Κ.Π.Α. με τη συμμετοχή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις