Αγροτικά - Αλιεία

24/04/2019 - 18:14

Απονομή βραβείων σε 6 ελαιόλαδα της Λέσβου - 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition»

ATHENA INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION 2019 Απονομή βραβείων και γευσιγνωσία βραβευμένων ελαιολάδων

Η αυλαία για τον 4ο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Athena» έπεσε το Σάββατο 20 Απριλίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανια με την τελετή απονομής και μία ουσιώδη γευσιγνωστική παρουσίαση όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στο κοινό.

Δεκάδες ελαιοπαραγωγοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό τίμησαν την εκδήλωση, τόσο για να παραλάβουν τις διακρίσεις τους, όσο και για να δοκιμάσουν τα 201 βραβευμένα ελαιόλαδα του διαγωνισμού, διαμορφώνοντας σφαιρική άποψη για την ποιότητα του ελαιολάδου διεθνώς. Ανάμεσά τους ήταν μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, απ’ όλες τις σημαντικές ελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας. 

Από τη Λέσβο βραβεύτηκαν: 

LESVOS

Σχεδόν όλοι οι βραβευμένοι έλληνες ελαιοπαραγωγοί ήταν εκεί και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του διαγωνισμού Ντίνο Στεργίδη και τη διευθύντριά του Μαρία Κατσούλη για την ανοδική πορεία του διαγωνισμού Athena και το κύρος που αποκτά διεθνώς. «Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός γίνεται καλύτερος, καθώς οι οργανωτές προσπαθούν να τελειοποιήσουν το σύστημα αξιολόγησης και τη διοργάνωση. Ο Athena είναι συνώνυμο της ποιότητας και είναι πλέον ένας από τους τρεις καλύτερους διαγωνισμούς στον κόσμο», αναφέρει σε σχετικό σχόλιό του ο José Maria Penco (Ισπανία), panel leader όλων των κριτών του Athena και μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου ελαϊκού γίγνεσθαι.

Ανάμεσα στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης, η πιο σημαντική ήταν η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης που γίνεται πλέον με tablets για την απόλυτη εξασφάλιση διαφάνειας. 

Όπως κάθε χρόνο στην απονομή συμμετείχαν και ελαιοπαραγωγοί από το εξωτερικό. Όλοι αναφέρθηκαν δημόσια με τα καλύτερα λόγια για το διαγωνισμό και για τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή ελαϊκή σκηνή. Τόνισαν δε τη σημασία που έχει η βράβευσή τους στη χώρα που ανέδειξε την ελιά. 

Από ελληνικής πλευράς, η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου επιβεβαίωσε τη στήριξη της Περιφέρειας προς τους ελαιοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και απένειμε το ειδικό βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο του Athena 2019, One & Olive από τη Μεσσηνία. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπλιέων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας, εξήραν από την πλευρά τους τη σημασία που είχε για τον αργολικό ελαιώνα η πραγματοποίηση του Athena 2019 στο Ναύπλιο Αργολίδας.   

Ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό τόπο της Ελλάδας, συνυφασμένο με την ελιά, το ελαιόλαδο και την ελαϊκή κληρονομιά, καθώς και με τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση της χώρας γενικότερα. Ο τόπος τέλεσης του Athena 2020 θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουνίου. 

Μοιράσου το άρθρο!