Αγροτικά - Αλιεία

23/11/2022 - 14:19

Aποζημίωση ελαιοπαραγωγών Λέσβου λόγω ακαρπίας - Σύντομα αναμένονται θετικές εξελίξεις

Το 2020-2021 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, λόγω ακαρπίας.

Το 2020-2021 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, λόγω ακαρπίας.

Συγκεκριμένα, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό ακαρπίας, λόγω ζημιάς στο προανθικό στάδιο και συνεπακόλουθα σημαντική κάμψη της παραγωγής ελαιολάδου, που έφερε απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών, αλλά και των υπόλοιπων συντελεστών της αγροτικής και όχι μόνο παραγωγής του νησιού.

Ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός είχε υποσχεθεί μια ενίσχυση οριζόντια στους παραγωγούς της τάξης των 30 ευρώ μέσω de minimis. Ο χρόνος πέρασε, ζητήθηκαν στοιχεία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που να τεκμαίρουν τη ζημιά και όπως λέει το ρεπορτάζ, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη δώσει θετική εισήγηση προς το ΥπΑΑΤ, ώστε να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος.

Όπως μάλιστα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πανάγος Κουφέλος, χωρικός αντιπεριφερειάρχης νομού Λέσβου με αρμοδιότητες συμπληρωματικά στον πρωτογενή τομέα, αναμένονται εξελίξεις σύντομα.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εναπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών, το ύψος του τελικού ποσού, που θα λάβουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού κι ενώ παρεμβάσεις για το ζήτημα έχουν κάνει οι ελαιοτριβείς της περιοχής, αλλά και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπίκας Αλέξανδρος/ agrotypos.gr 

Μοιράσου το άρθρο!