Αγροτικά - Αλιεία

31/01/2020 - 08:14

Δεν θα υπάρξει παράταση τριετίας στα Βιολογικά

Άσκοπη και αδύνατη χαρακτηρίζει την παράταση της 3ετίας για τους δικαιούχους των Βιολογικών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ν∆ Χρήστου Κέλλα, κάτι που σημαίνει ότι από 31 Μαΐου του 2020, θα πρέπει οι δικαιούχοι της προκήρυξης του 2017 να συνεχίσουν χωρίς πριμ τη βιολογική παραγωγή.

Σύμφωνα με τα όσα απαντά ο υπουργός, οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, έως και την ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, σε μέτρα όπως της εξισωτικής αποζημίωσης, των σχεδίων βελτίωσης κ.λπ., είναι ιδιαίτερα αυξημένες και ως εκ τούτου δεν βρίσκεται χώρος για την ικανοποίηση των βιοκαλλιεργητών.

 

 Αναλυτικά η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:

 Μέχρι σήμερα έχει ήδη δεσμευθεί σε προσκλήσεις, εντάξεις και νομικές δεσμεύσεις για νέες δράσεις και ανειλημμένες υποχρεώσεις το 95% της Δημόσιας Δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Συγκεκριμένα, για το Μέτρο 11 ‘‘Βιολογικές καλλιέργειες’’, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο αξιοποίησης της δυνατότητας υπερδέσμευσης, έχει γίνει σημαντική υπερδέσμευση πόρων επί των νέων Προσκλήσεων που εκδόθηκαν, ύψους 90 εκατ. ευρώ, γεγονός που συμβάλλει σε σημαντικό ποσό πληρωμών ετησίως έως το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου και βεβαίως στην υψηλή απορρόφηση του ΠΑΑ. Η δυνατότητα έκδοσης νέας Πρόσκλησης για τους ήδη δικαιούχους του Υπομέτρου 11.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, στην παρούσα φάση, δεν κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει απόσβεση της υπερδέσμευσης που δόθηκε στις νέες Προσκλήσεις του Μέτρου 11, ενώ ταυτόχρονα οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, έως και την ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, σε μέτρα όπως της εξισωτικής αποζημίωσης, των σχεδίων βελτίωσης κ.λπ., είναι ιδιαίτερα αυξημένες. 

 

agronews.gr

Μοιράσου το άρθρο!