Αγροτικά - Αλιεία

13/05/2021 - 18:55

Δόθηκε λύση για τους κτηνοτρόφους - υποψηφίους νέους γεωργούς στη Λέσβο

Τεχνική σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον Πρωτογενή Τομέα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου χθες Τετάρτη 12 Μαΐου 2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Λέσβου  κ. Γεώργιος Λαγουτάρης, ο Προϊστάμενος Κτηνιατρικής Λέσβου κ. Ευστράτιος Τσομπανέλλης, υπάλληλοι του τμήματος προγραμματισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου καθώς και μελετητές – γεωπόνοι.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη χορήγηση κωδικού αριθμού εκμετάλλευσης (EL) των κτηνοτρόφων και ειδικότερα των νέων κτηνοτρόφων που  θέλουν να ενταχθούν στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020.

 Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Η οικονομική ενίσχυση  σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα  για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η συζήτηση αποδείχθηκε εποικοδομητική ενώ συζητήθηκαν και τεχνικά θέματα που αφορούν στα σχέδια βελτίωσης.

Στη σύσκεψη  επίσης αποφασίστηκε πρωτόκολλο ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθεί  προκειμένου οι νέοι αγρότες  να επωφεληθούν από τις χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος και να επιταχυνθούν οι πληρωμές τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πανάγος Κουφέλος δήλωσε τα εξής:

«Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων του Πρωτογενούς Τομέα  δίνοντας λύσεις  σε σημαντικά ζητήματα, που ανακύπτουν , ζητήματα που αφορούν στη στήριξη και ενδυνάμωση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η αναγκαιότητα στήριξης των ανθρώπων μας  παραμένει για εμάς επιδίωξη σταθερή και αμετάθετη. Είμαστε ανοιχτοί στο συνεχή διάλογο και τη διαβούλευση με  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς .Πιστεύουμε στις συνεργασίες και στους συνεργάτες για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στον Πρωτογενή Τομέα ως προς όφελος των νησιωτών μας . Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ανάπτυξης απαιτεί επιτυχημένες συνεργασίες και συνέργειες. Δημιουργούμε καινοτόμες κοινές λύσεις ,επιτρέποντας πρόσβαση σε δυνατότητες που βοηθούν τους ανθρώπους του πρωτογενούς Τομέα  να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και να ξεπερνούν τους δικούς τους στόχους ανάπτυξης».

Μοιράσου το άρθρο!