Skip to main content
|

Ειδικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών - Δηλώσεις Υφυπουργού

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Πενταετούς διάρκειας (2019-2023) θα είναι το πρόγραμμα δημιουργίας νέων ποικιλιών φυτικών ειδών, όπως αναφέρεται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.

 

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η επένδυση αυτή θα έχει μετρήσιμα, χειροπιαστά παραδοτέα έργα καθώς οι επενδύσεις γίνονται κατόπιν θετικής εισήγησης της Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ) στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας, στο βαθμό του εφικτού, την εμπορικότητα των νέων ποικιλιών και προετοιμάζοντας τα σχήματα κοινοπραξιών που μπορούν να τις υποστηρίξουν στην αγορά» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κόκκαλης.

 

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι «η ξεκάθαρη συνεισφορά στην κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την ύπαρξη ποιοτικών ποικιλιών σε βασικά φυτικά είδη» με τον υφυπουργό να εκφράζει την πίστη του ότι «το Πρόγραμμα αυτό θα πετύχει και μακάρι να επαναληφθεί στο τέλος του, εξελισσόμενο σε έναν μόνιμο δίαυλο μεταξύ των αναγκών των παραγωγικών φορέων και των λαμπρών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ώστε ο αγρότης σταθερά να γίνεται κοινωνός και δέκτης των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, συμβάλλοντας στο μακροπρόθεσμο όφελος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου».

 

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ασχολείται με επενδύσεις στον τομέα του πολλαπλασιαστικού υλικού και των φυτογενετικών πόρων, επενδύσεις που επικεντρώνονται στην κεντρική σημασία που έχει το γενετικό υλικό στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

 

Μάλιστα, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου μέσω της υπουργικής απόφασης ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών που θα έχουν βελτιωμένη απόδοση, υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων, θα έχουν υψηλότερη αντοχή σε επιβλαβείς οργανισμούς και σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, αλατούχα εδάφη, υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες).

 

Η υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος (Ε.Π.) έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, και όπως αναφέρεται στην απόφαση «προκειμένου να υλοποιήσει το Ε.Π. δύναται να συνεργαστεί με άλλους Ερευνητικούς Φορείς και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Στην περίπτωση αυτή ο προϋπολογισμός του ανατιθέμενου από τον ανάδοχο έργου στους άλλους Ερευνητικούς Φορείς και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δεν δύναται υπερβαίνει το 30% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου για κάθε φυτικό είδος».

 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ο οποίος σε βάθος πενταετίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (πρώτο παράρτημα Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων). Μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών αφορά το αμπέλι, το βαμβάκι, την καρυδιά, την ελιά, τη λεμονιά, τη μηλιά τη ρίγανή, τη τομάτα, το τσάι του βουνού κ.α.

 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία