Αγροτικά - Αλιεία

19/11/2023 - 15:59

Ελαιόλαδο: Ανεβαίνει η ζήτηση αλλά δεν υπάρχει λάδι - Δεν θα φτάσει ούτε για τους Έλληνες

Μια περίεργη χρονιά για το ελαιόλαδο αφού η μεγάλη μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με τη ζήτηση που υπάρχει παραδοσιακά στην χώρα μας φέρνουν παραγωγούς και εταιρείες σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης η εγχώρια παραγωγή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τους 120.000 τόνους και σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία θα δημιουργηθεί έλλειψη στην αγορά.

 

«Η ζήτηση έχει αρχίσει και ανεβαίνει όπως και οι τιμές. Όμως η ελληνική παραγωγή θα είναι περισσότερο μειωμένη από όσο περιμέναμε. Αυτό σημαίνει ότι και λόγω των εξαγωγών που γίνονται κάποια στιγμή ίσως βρεθούμε στο σημείο να μην υπάρχει ελληνικό λάδι για τους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Μπατζάκης.

Και συμπληρώνει: «Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη γιατί και οι χώρες από τις οποίες κάναμε εισαγωγές (Ιταλία - Ισπανία) έχουν επίσης πρόβλημα. Οπότε οι κάθε οικογένεια θα πρέπει να κάνει έγκαιρα έναν υπολογισμό των ποσοτήτων που χρειάζεται γιατί τους επόμενους μήνες και να θέλει να αγοράσει λάδι δεν θα βρίσκει».

Δραματική εκτίμηση Πηλίδη για την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Για την ακρίβεια στο ελαιόλαδο και τον ρόλο των σούπερ μάρκετ που απασχολεί χιλιάδες καταναλωτές μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές στο ελαιόλαδο στο ράφι θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο.

 

Οι περσινές τιμές και φετινό ελαιόλαδο

«Για το ελαιόλαδο από την στιγμή που οι μεγαλύτερες παραγωγοί – χώρες έχουν τρομακτική μείωση της παραγωγής και το προϊόν είναι σε έλλειψη ο νόμος του εμπορίου λέει ότι δημιουργείται αύξηση της τιμής.

Έρχονται οι ξένοι έμποροι και προσφέρουν υψηλές τιμές που φτάνουν φέτος και 9 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο θα πει κάποιος ότι τα ελαιόλαδα που αγοράζαμε μέχρι τώρα στο ράφι είναι περσινής εσοδείας. Κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι πολυεθνικές πήραν το ελαιόλαδο έβαλαν την υπεραξία και ανέβασαν την τιμή», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Και προσθέτει: «Δεν την ανέβασαν όμως στην κανονική τελική τιμή. Δηλαδή η τιμή που παίρνουμε σήμερα στο ελαιόλαδο δεν είναι η τελική τιμή αλλά η τιμή με βάση την προηγούμενη γι’ αυτό και με 10 ευρώ βρίσκεις λάδι στο ράφι.

Πιστεύω ότι με βάση της φετινές τιμές το ελαιόλαδο στο ράφι το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο».

Μοιράσου το άρθρο!